Teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği (AB) USB-C şarj cihazı direktifine uymak zorunda kalırken Avrupa’dan gelen bir başka Dijital Pazarlar Yasası (DMA) ile karşı karşıya. Avrupa Komisyonu artık Avrupa’da satılan iPhone ve iPad cihazlarında üçüncü taraf uygulamaların ve üçüncü parti uygulama mağazalarının yasal olarak kullanabilmesini sağlayacak.

Yeni DMA, teknoloji devlerinin uygulama mağazalarını rekabete açmasını ve böylece tüketicilerin daha fazla seçeneğe sahip olmasını zorunlu kılıyor. Şirketlerin yasaya uymak için 2024 yılına kadar süresi olsa da Apple’ın şu anda uyum sağlamak için hazırlık yapıyor olması muhtemel.

Apple, tüketicilerinin App Store dışındaki herhangi bir yerden uygulama indirmesini engellemek için büyük mücadele verirken, Android pazarını üçüncü taraf uygulama mağazalarına çoktan açtı.

Görünüşe göre Apple, Avrupa’nın konuyla ilgili kurallarına uymak için bu yıl çıkacak olan iOS 17’de bu özelliği uygulamayı planlıyor.

Apple, kamerasını, NFC (Yakın Alan İletişimi) çipini ve API’sini iOS 17 ile birlikte geliştiricilere sunmayı düşünüyor. Bu da dosyaları bir cihazdan diğerine taşımak ve bir dosyayı internet kullanmadan iki yerel cihaz arasında aktarma anlamına gelen sideloading (yandan yükleme) yöntemini kullanmaya olanak sağlayacak.

Bu Değişiklikler Geliştiricilerin Yararına Olabilir

Apple’ın diğer uygulama mağazalarına yer açması, geliştiricilerin uygulama içi satın alımlar için teknoloji devine yüzde 30 (bazı durumlarda yüzde 15) ücret ödemek zorunda kalmayacağı anlamına geliyor. Apple’ın fiyatlandırma yapısıyla ilgili şikayetlerini dile getiren Twitter, Spotify ve Tinder’ın yanı sıra çok sayıda şirketin de rahatlayacağı düşünülüyor.

Şu anda Apple, Hollanda’daki arkadaşlık uygulaması geliştiricileri ve Güney Kore’deki tüm geliştiriciler gibi bazı programcıların belirli pazarlarda üçüncü taraf ödeme sistemlerini kullanmasına izin veriyor.

Apple’ın DMA nedeniyle AB’de üçüncü taraf mağazalara izin vermesinin ardından, başka yerlerdeki düzenleyicilerin de aynı şeyi yapma ihtimali bulunuyor. Bu da Apple’ın iOS 17’de yan yüklemeyi etkinleştirme çalışmalarını diğer yargı bölgelerine de yayacak gibi görülüyor.

Apple’a Üçüncü Taraf Uygulamalar Geliyor

Apple’ın, uygulama mağazalarını ‘sideloading’in yanı sıra kamera, tarayıcı motoru ve NFC yığını da dahil olmak üzere ekosisteminin daha fazla bölümünü açabileceği belirtiliyor. Şu anda iPhone’daki tüm tarayıcılar, Chrome ve Firefox da dahil olmak üzere Apple’ın WebKit motorunu kullanıyor çünkü, iPhone tarayıcıları için tek seçenek bu.

Apple bu yapıyı kaldırmayı hedefliyor, ancak kullanıcıların diğer motorların iOS üzerinde nasıl çalışabileceğini ve farklı tarayıcılarda hangi özellikleri etkinleştirebileceklerini görmek için resmi bir duyuru beklemesi gerekecek.

Avrupa Komisyonu, NFC gibi temassız ödeme için kullanılan standart teknolojinin tüm sağlayıcılara açık olması gerektiğini söyleyerek NFC yığınları konusunda Apple’ı eleştirmişti.

Ayrıca Apple’ın, NFC yığınını açarak Square ve Stripe gibi rakiplerinin iPhone için kendi entegre çözümlerini oluşturmalarına izin verebileceği de söyleniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.