Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile Arjantin lideri Alberto Fernandez, yaptıkları açıklamada, iki ülkenin ortak bir para biriminin geliştirilmesi de dahil olmak üzere daha fazla ekonomik entegrasyon hedeflediklerini belirtti.

İki ülkenin liderlerine göre Brezilya ve Arjantin, sonunda tüm Güney Amerika tarafından benimsenen euro benzeri bir proje haline gelebilecek ortak bir para birimini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Arjantin web sitesi Perfil’de yayınlanan metinde, “Borsalarımızın önündeki engelleri aşmak, kuralları basitleştirmek, modernize etmek ve yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etmek niyetindeyiz.” deniliyor.

Ortak para birimi fikri ilk olarak, Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad ve Genel Sekreter Gabriel Galipolo tarafından geçen yıl yazılan bir makalede gündeme getirilmiş ve Lula tarafından kampanya sırasında açıklanmıştı.

Göreve geldiğinden bu yana ilk yurtdışı gezisi için Arjantin’i seçen Lula, Brezilya’nın bölgedeki en büyük ticaret ortağını ziyaret etme geleneğini sürdürüyor. Bunun Brezilya’nın eski sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hükümeti döneminde dört yıl süren gergin ilişkilerin ardından gelmesi de dikkat çekiyor.

Ortak Para Biriminin İsmi ‘Güney’ Anlamına Geliyor

Financial Times’ın konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, Brezilya ortak para birimini “sur” (güney) olarak adlandırmak istiyor. Ayrıca iki ülke de dünyanın en büyük ikinci para birimi bloğunu oluşturmak için diğer Güney Amerika ülkelerinin de bunu kullanmasına izin vermeyi planlıyor.

FT’ye göre ‘sur’ başlangıçta Brezilya reali ve Arjantin pesosuna paralel olarak çalışacak. Ayrıca Latin Amerika ülkeleri arasındaki ikili ticarette kullanılacak. Fed araştırmasına göre bu durum, 1999-2019 yılları arasında bölgedeki ticari işlemlerin yüzde 96’sında kullanılan doların hakimiyetini kırabilir.

Ülkelerin Son Zamanlardaki Dolarsızlaşma Hamlesi

Öte yandan bu hamlenin, ülkelerin giderek daha fazla “dolarsızlaşmaya” ya da ticarette kullanılan baskın para birimi olan doları kullanmaktan uzaklaşmaya çalıştığı bir dönemde geldiğini hatırlatmakta fayda var. Rusya ve İran geçtiğimiz hafta iki ülke arasındaki ticarette kullanılmak üzere altın destekli bir stablecoin üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Coinbase CEO’sundan Bitcoin Çıkışı

İki Güney Amerika ülkesi potansiyel bir ortak para birimi için hazırlık çalışmalarına başlarken, Coinbase CEO’su Brian Armstrong iki ülkenin Bitcoin’e geçmesi fikrini ortaya atarak lider kripto paranın ulusal bir para birimi olarak uygulanabilirliği konusunda açıklamalarda bulundu.

Armstrong, Twitter’da Bitcoin’in “uzun vadede doğru yatırım” olabileceğini ve iki ülkenin bunu değerlendirip değerlendirmeyeceğini merak ettiğini belirtti.

Global Macro Investor’ın kurucusu ve CEO’su Raoul Pal ise bu fikri beğenmedi. Pal, “ekonomi kötüye gittiğinde yüzde 65 düşen ve ekonomi yükseldiğinde 10 kat artan” bir ulusal para birimine sahip olmanın ideal olmadığını söyledi. Yönetici, bu durumda işletmelerin planlama ve riskten korunma konusunda zorluklar yaşayacağına dikkat çekti. Birkaç topluluk üyesi Pal’ın düşüncesini destekledi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.