FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried Kasım ayında şirketin iflasını açıkladı ve bu iflas, kripto para piyasalarını ciddi derecede sarstı. FTX/Alameda kripto İmparatorluğu’nun çöküşü sonrasında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Sam Bankman-Fried’ yatırımcıları dolandırmakla suçladı. FTX borsasının devam eden iflas davası sonucunda kapalı kalmasına karar verildi ve bunun ardından “Sam Coinler” olarak bilinen FTT, SOL ve SRM gibi kripto paralarda sert bir düşüş gerçekleşti. Bu kriptolar, Bankman-Fried’in savunduğu, yakından bağlı olduğu veya finansal olarak desteklediği projelere ve platformlara ilişkin bir grup kripto para birimleri olarak biliniyor.

FTX çöküşünün ardından FTT, Solana ve Serum gibi Sam Coinlerin hayatta kalmasıyla ilgili ciddi endişeler vardı. Tüm suçlamalara ve FTX borsasının hala kapalı olmasına rağmen, Sam Coinleri bu ay şaşırtıcı bir toparlanma sergiledi. Bu yazıda, Sam Coinlerin geçmiş verilerini inceleyip son zamanlarda yaşanan fiyat artışının nedenlerine bakacağız.

FTT, SOL ve SRM Dipten Döndü Mü?

FTX’in yerel kripto para birimi FTT, FTX borsasının çöküşünün ardından yüzde 96 oranında düştü. Bankman Fried’in favori 1. katman blok zinciri protokolü Solana ise yüzde 75’e kadar düştü. Bankman Fried’in kurulmasına yardım ettiği ve FTX’in yoğun bir şekilde kullandığı Solana üzerine kurulmuş merkeziyetsiz bir borsa olan Serum’un fiyatında ise yüzde 86 oranında düşüş yaşandı. Ancak kripto piyasası son birkaç hafta içinde canlılık belirtileri gösteriyor ve bu durum Sam Coinlere de iyi gelmiş gibi görünüyor. Sam Coinlerin fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı.

FTX borsasının yerel tokeni olarak bilinen FTT, token başına 2,0 dolar seviyelerinde. Bu da demek oluyor ki FTT’nin fiyatı, Ocak başındaki 0,80 dolar olan son düşük seviyesinden yaklaşık yüzde 150 oranında arttı. Solana ise, FTX çöküşünün ardından 8,0 dolara kadar düşmüştü. 14 Ocak’ta hızlı bir yükseliş yaşadı ve 24 dolar seviyelerine kadar çıktı yani yaklaşık yüzde 200 oranında artış gösterdi. Şu an bu seviyeyi koruyor. Serum’un yerel tokeni SRM ise, FTX sonrası Aralık sonundaki dip seviyesinden bu yana yüzde 300 oranında arttı. Aralık sonunda 0.14 dolar seviyesindeydi. Şu an ise 0.40 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Kripto analistlerine göre bu yükseliş kısmen, Bitcoin ve Ethereum gibi büyük isimlerin bu ay yüzde 40’a yakın kazanç elde etmesiyle açıklanabilir. Bu kazancı gören yatırımcılar, volatilitesi daha yüksek altcoinlere de geri dönüş yapmaya başladı.

FTX’in çöküşünün hemen ardından gelen uyarılar, Sam Coinlerin satılması ve bir daha asla dokunulmaması gerektiği yönündeydi.. Ancak yaşanan bu son rallinin ardından, yatırımcılar bu yorumun aşırı basit bir değerlendirme olup olmadığını sorgulamaya ve Sam Coinlere geri dönüp dönmemeyi düşünmeye başladı. Peki gerçekten de Sam Coinlere dönüş yaşanır mı?

FTT, SOL ve SRM Yükselecek Mi?

Kripto analistlerine göre yatırımcılar, Sam Coinleri değerlendirirken bir projede en çok şuna dikkat etmeli: Eğer proje Bankman-Fried desteği olmadan hayatta kalabiliyorsa ve sürdürülebilirliği varsa, o zaman Sam Coinleri ciddi bir şekilde değerlendirebilirler. Fakat bu, aynı zamanda FTX Borsası’nın, yatırım seçeneklerinden tamamen çıkarılması anlamına geliyor.

Analistlere göre Solana, hayatta kalabilmeyi büyük ihtimalle sürdürecek olan en iyi Sam Coin örneklerinden biri çünkü Solana, piyasa değeri ve kullanım açısından en önde gelen katman-1 blok zinciri protokollerinden biri olmaya hala devam ediyor. FTX çöküşünün ardından, kilitli toplam değerinin (TVL) neredeyse tamamını kaybetmesine rağmen yine de hayatta kalabildi ve şu an değerini artırmayı sürdürüyor.

Solana günlük aktif cüzdanları takip eden metriklere göre aktivite, FTX çöküşünün ardından bu yana, önemli ölçüde arttı; işlemler ve aktif hesaplarda herhangi bir düşüş belirtisi görülmedi. SOL/USD şu anda 25-27 dolar civarındaki kilit bir direnç alanının hemen altında işlem görüyor. Yukarıya baskı yapabilirse, token başına 30 doları zorlayabilir ve FTX çöküşü öncesinde olduğu gibi daha yüksek seviyelere doğru kısa vadeli bir ralli yapabilir.

Buna karşılık kripto analistleri, FTX’in çöküşünden sonra, borsa tekrar açılsa bile, yöneltilen tüm bu sahtekarlık iddialarından sonra yatırımcıların FTX Borsasını tekrar kullanma güvenine sahip olmayacağını düşünüyor. Bu yüzden bu borsanın yerel tokeni olan FTT tokeninin geleceğini pek parlak görmüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.