Türkiye güne korkunç bir deprem haberiyle uyandı. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.4’lük depremle ilgili birçok ülkeden yardım önerisi geldi. Tesla CEO’su Elon Musk da depremle ilgili açıklamada bulundu.

Bu sabah saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem 10 şehri etkiledi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) yaptığı açıklamaya göre depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere bu haberin yazıldığı an itibarıyla 66 artçı deprem meydana geldi. AFAD, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 440 vatandaşın ise yaralandığını açıkladı.

Türkiye 4. Seviye Alarm Alan Etti

Sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir açıklamada bulundu. Soylu, “4. seviye alarm ortaya koyduk. Dördüncü seviye uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Bu açıdan şu andaki son durumumuz bu” dedi. Bu arada dördüncü seviye alarm, uluslararası yardımı da kapsıyor.

AFAD’dan yapılan açıklamada ise “Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur” denildi.

Beyaz Saray’dan “Desteğe Hazırız” Açıklaması

Azerbaycan, İsrail, Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra ABD’den de yardım teklifi geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmak Jake Sullivan da Türkiye’deki deprem haberi hakkında açıklama yaptı. Sullivan, “ABD, Türkiye ve Suriye’yi etkileyen yıkıcı deprem haberlerinden derinden endişe duyuyor. İhtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal hükümet ortaklarını, en çok etkilenenlere yapılabilecek yardım seçeneklerini değerlendirmesi için yönlendirdi. Durumu, Türkiye hükümeti ile koordinasyon içinde yakından izlemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Yale Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Emin Adin, Twitter’da Elon Musk’ı etiketleyerek, “Türkiye ve komşu ülkeleri büyük bir deprem vurdu. Ciddi iletişim eksiklikleri yaşanıyor. Starlink uydularınız için yardım etme şansınız var mı?” diye yazdı.

Musk, “Türk hükümeti onay verir vermez, SpaceX şirketimiz Starlink uydularımızı Türkiye’ye gönderebilir” ifadelerini kullandı.

Depremi Üç Gün Önceden Bildi

Öte yandan daha önce birçok deprem tahmini tutan ve “Deprem kâhini” olarak tanınan deprem uzmanı Frank Hoogerbeets, 3 gün önce yaptığı paylaşımında Kahramanmaraş depreminin sinyalini vermişti. Hoogerbeets, 3 Şubat’ta yaptığı Twitter paylaşımında haritada Hatay, Osmaniye ve Maraş yakınlarını işaretleyerek, “Eninde sonunda bu bölgede yaklaşık 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelecek (Güney-Merkez Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan)” dedi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.