Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından çok sayıda vatandaş tarafından arama-kurtarma çalışmalarında duyuru için yoğun bir biçimde kullanılan Twitter ve TikTok’a erişimin yapılamaması birçok kullanıcıyı mağdur ederken yardım kampanyalarını sekteye uğrattı.

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası TSİ 09.54 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 12 bin 873’e, yaralı sayısı ise 62 bin 937’ye çıktı.

Depremin etkisinin bu kadar büyük olması ve hava şartlarının da zorlu olması ilk 24 saatte arama kurtarma çalışmalarını yetersiz kılarken enkaz altında kalan vatandaşların yakınları özellikle Twitter’dan yardım çağrılarında bulundu.

Fakat kullanıcılar dün hesaplarına girişlerde mobil ve masaüstünde yavaşlama sorunu tespit etti. Dün, yani 8 Şubat 2023 saat 16.20 civarında başlayan Twitter’a erişim sorunu birkaç saat sürdü.

Instagram ve Ekşi Sözlük’e De Erişilemedi

Bu arada Instagram ve Ekşi Sözlük’e de bir süre erişilemedi. Cüneyt Özdemir ile görüşen Ekşi Sözlük yöneticisi Başak Purut engelleme olmadığını muhtemelen veri tabanından kaynaklı olduğunu belirtti.

Birçok kullanıcı Twitter’da yavaşlık olduğunu ve uygulamaya çok zor girebildiklerini söylerken bazıları da ancak VPN’le Twitter’a girebildiğini aktardı.

“Twitter Para Cezasını Ödemedi”

Gazeteci Cüneyt Özdemir Youtube’daki deprem canlı yayınında İletişim Başkanlığı’nda yetkililerle görüşme yaptığını ve Twitter ile TikTok’a BTK tarafından müdahale edildiğini aktardı. Özdemir ayrıca kısıtlamanın Twitter’ın para cezasını ödemediği için getirildiğini belirtti.

NetBlocks, Toplantı Sonrası Erişimin Yeniden Sağlandığını Bildirdi

İnternet erişimini takip eden NetBlocks, “Erişimin yeniden sağlanması, yetkililerin Twitter ile içerik kaldırma ve dezenformasyon konusunda ‘yükümlülüklerini hatırlatmak’ için bir toplantı yapmasının ardından gerçekleşti” dedi.

Ancak daha sonra birçok kullanıcı, sistemden gelen bir mesajla günlük tweet limitlerini aştıklarına dair uyarıldıklarını bildirdi.

Güncelleme Sebebiyle Olabilir Mi?

Kesintiyle hemen hemen aynı anda Twitter Blue’nun resmi hesabı, abonelerin artık 4 bin karaktere kadar tweet yayınlayabileceğini duyurdu. Twitter Blue ekibi tarafından verilen bilgiye göre bu özellik yalnızca ABD’de ikamet edenler için geçerli olacak.

Twitter, kesintinin bu yeni özelliğin kullanıma sunulmasıyla bir ilgisi olup olmadığını açıklamadı. Ancak durum bu yöne işaret ediyor ya da her iki olayın da aşağı yukarı aynı zamanda gerçekleşmesi oldukça tesadüf olarak görülüyor.

Twitter Kısıtlamasına Tepkiler Büyüdü

Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, Twitter’da yaşanan kısıtlama sonrası isyan etti.

Levent, “Eee ne yapacağız şimdi? Kime duyuracağız organizasyonları?” diye sorduktan sonra Twitter’ın onlarca can kurtardığını söyledi ve neden açık olması gerektiğiyle ilgili etkileşim sayısını içeren bir ekran görüntüsü paylaştı.

Ünlü komedyen Cem Yılmaz da “Hayat kurtarılması için faydası olabilecekken Twitter’a kısıtlama gelmesinin var mı bir açıklaması? 3 gündür bir sürü faydası aşikarken. Böyle bir zamanda? Pes.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.