Fransa Ulusal Meclisi, Fransız yasalarını Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan daha geniş bir tasarının parçası olarak ülkede faaliyet gösteren kripto firmaları için bir dizi lisanslama kuralına onay verdi.

Ulusal Meclis’te yapılan son oylamada 109 lehte, 71 aleyhte oy çıktı. Fransa Senatosu’ndan da geçen tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderilmek üzere yola çıktı. Macron’un tasarıyı imzalamak ya da daha fazla revizyon için parlamentoya geri göndermek için 15 günü var.

Sektörün baskısı sonucunda, FTX’in çöküşünün ardından Fransız politika yapıcıların ilk başta önerdiği düzenlemeden daha ılımlı bir şekil alacak olan hükümler, beklenen daha geniş AB kurallarına doğru bir adım atıyor.

Kripto firmalarına ilişkin kurallar, kripto hizmetleri sunan Fransız şirketlerinin şu anda Finansal Piyasalar Otoritesinden (AMF) sunulandan daha sağlam bir kayıt almaları gerektiği anlamına geliyor. Fransa’nın eylemi, nisan ayında nihai bir Avrupa Parlamentosu oylamasından geçmesi beklenen AB çapında Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) mevzuatını tamamlamayı amaçlıyor. Ayrıca esasen Fransız kayıtlı firmaları öngörülen yasaya planlanandan önce uyumlu hale getiriyor.

Güçlendirilmiş kayıt süreci, Temmuz 2023’ten itibaren kayıt yaptıran şirketler için geçerli olacak. Mevcut kara para aklama karşıtı hükümler uyarınca AMF’ye halihazırda kayıtlı olan şirketler, MiCA’nın sunduğu geçiş döneminin sonuna kadar (muhtemelen 2026’da) faaliyetlerine devam edebilecekler.

İnovasyonun Önündeki Potansiyel Engeller

Paris merkezli kripto para şirketi Flowdesk’in hukuk ve uyum başkanı Anne-Sophie Cissey, “Bu ileriye doğru iyi bir adım olsa da büyük bir sıçrama değil, MiCA’ya doğru bir köprü.” diyor.

Yeni kayıt önerisi, kripto hizmet sağlayıcıları için daha yüksek düzenleyici standartları kilitleyecek. Yönetişim, fonların ayrıştırılmasına ilişkin kurallar ve düzenleyicilere raporlama için yönergeler gibi alanlarda uyumluluklarını sağlayacak. Firmaların ayrıca risk konusunda net açıklamalar yapmaları ve çıkar çatışması için politika uygulamaları gerekecek. Bu hükümlerin birçoğu, AB’nin yakında Avrupa Parlamentosu’ndan geçmesi beklenen düzenleyici çerçevesi kapsamında belirtilenlerle örtüşüyor. Fransa’nın yeni düzenlemeleri MiCA’dan çok daha önce yürürlüğe girecek. Çünkü Avrupa çapındaki çerçeve, nihai oylamadan bir yıldan fazla bir süre sonra yürürlüğe girecek.

Fransız kripto lobi grubu ADAN’ın başkanı Faustine Fleuret, The Block’a verdiği demeçte, kripto şirketlerinin tüketicinin korunmasını desteklemek için önlemlere uyması arzu edilirken, gereksinimlerin daha küçük şirketler adına çok yüksek bir çıta oluşturacağından korktuğunu söyledi.

Endüstri İçin Uzlaşma Çalışmaları

Bunlara ek olarak; mevcut hükümler, politika yapıcılar ve endüstri arasında bir uzlaşma olarak oluşturulan tasarının eski sonuçlarının çok daha hafif bir versiyonu olarak görülüyor.

Senatör Hervé Maurey, kasım ayında kripto borsası FTX’in çöküşünden sonra kriptoyu düzenlemeye yönelik teşvikin ardından, aralık ayında Fransız kripto işletmelerini AMF ile daha önce hiç alınmamış bir lisans almaya zorlayacak bir değişiklik sunmuştu.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.