ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın bugün ABD Senato’sunda yapacağı açıklamalar bekleniyor. Powell’ın açıklamaları öncesi piyasalarda temkinli hareketler hâkim.

FED Başkanı Jerome Powell bu hafta ABD Kongresi’nin iki komitesi önünde açıklamalarda bulunacak. 7 Mart Salı günü TSİ 18.00’de ‘Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi’ açık oturumda, karma formatta toplanılarak “Kongre’ye Altı Aylık Para Politikası Raporu” konulu bir oturum gerçekleştirecek.

8 Mart 2023 Çarşamba günü TSİ 18.00’de de Rayburn House Ofis Binası’nda Finansal Hizmetler Komitesi aynı raporla ilgili bir oturum düzenleyecek. Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu Başkanı Jerome H. Powell Kongre’ye sunum yapacak kişi olacak.

FED Başkanı Powell’ın Elleri Dolu

Dünya basını Fed Başkanı Powell’ın, Kongre’nin karşısına zorlu bir görevle çıkmaya hazırlandığını bildiriyor. Bu görevin amacının ise, yasa koyucuları, ekonominin geri kalanını aşağı çekmeden enflasyonu düşürmeye kararlı olduğuna ikna etmek olduğu söyleniyor.

Piyasalar bunu başarıp başaramayacağını merak ediyor. Son günlerdeki hava daha iyimser, ancak Fed Başkanı’nın bu hafta para politikasına ilişkin altı ayda bir verdiği ifadede tökezlemesi halinde bu durumun hızla tersine dönebileceği bildiriliyor.

Fed, geçtiğimiz hafta cuma günü Kongre’ye sunduğu Para Politikası Raporu’nda, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulacağını belirtmişti. Enflasyonla mücadele konusunda ise raporda, enflasyonun yavaşlamış olmasına rağmen hâlâ Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) hedefi olan yüzde 2’nin oldukça üzerinde seyrettiği belirtildi.

Powell’ın ifadesine giriş niteliği taşıyan para politikası raporu, politika yapıcıların faiz oranlarında “devam eden artışlar” beklediğine dair sıkça kullanılan dili tekrarladı.

FED’in Önündeki Zorluklar Dört Ana Cephede Görünüyor

ABD Merkez Bankası için zorluklar dört ana cephede görünüyor. Birincisi, işgücü piyasasının güçlü istihdam artışları ile son derece sıkı olmaya devam etmesi. İkincisi, işsizlik oranının tarihi düşük seviyelerde olması. Üçüncüsü, nominal ücret artışının yavaşlamakla birlikte hâlâ yüksek olması. Son olarak, reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) büyümesi 2022’nin ikinci yarısında toparlanmış olsa da ekonomideki temel ivmenin muhtemelen düşük kalmaya devam etmesi.

Fed geçtiğimiz yıl içinde gösterge faiz oranını sekiz kez artırdı ve son olarak geçtiğimiz ayın başında çeyrek puanlık bir artışla gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 hedef aralığına yükseltti.

Piyasalar FED’in Hamleleri Hakkında İkilemde

Piyasalar da Fed’in enflasyonu düşürmesini istemekle aşırıya kaçmasından endişe etmek arasında kaldı. Merkez Bankası’nın artan hayat pahalılığı ile mücadeleye yavaş başlaması, en azından mütevazı bir resesyona neden olmadan fiyatları düşürmesinin neredeyse hiçbir yolu olmadığı yönündeki korkuları yoğunlaştırdı.

Enflasyonu kontrol altına almak için, güçlü bir istihdam sektörü ve sağlıklı bir tüketici talebi Fed’in ve yüzde 2’lik enflasyon hedefinin önünde duruyor gibi görünüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.