Joe Biden liderliğindeki ABD yönetimi, 2024 yılı için bütçe planını açıkladı. Hazine Bakanlığı’nın kripto madenciliği tesislerine güç sağlama maliyeti üzerinden yüzde 30’luk tüketim vergisi önerisinde bulunduğu aktarıldı.

ABD Başkanı Joe Biden’in 2024 yılı için bütçe planı geçtiğimiz perşembe günü açıklandı.

Hükümet harcamaları ve zenginlere yönelik daha yüksek vergilerin dikkat çektiği bütçe önerisinde, kripto para birimleri için vergi rejiminde ciddi değişikliklerin söz konusu olduğu görüldü.

Kripto Paralar İçin Vergi İadesi Olmayacak

2024 mali bütçesinde kripto paraların, hisse senetleri ve tahvillerde olduğu gibi “wash sales rules” kapsamına dahil edileceği belirtilirken bunun, kripto paraların hızlı bir şekilde alınıp satılmasından kaynaklanan zararlardaki vergi indirimlerinin ortadan kalkacağı anlamına geldiği aktarıldı.

Wash sales, değeri düşen bir hisse senedinin hemen satılıp fiyatı daha da düştüğünde geri alınmasına yönelik bir vergi stratejisi olarak biliniyor.

Bu strateji bir yatırımcının vergilendirilebilir gelirini azaltmasına ve önemli vergi tasarruflarına yol açıyor. Biden yönetiminin bu stratejinin yasadışı bir vergi uygulaması olduğunu ve yasaklanması gerektiğini savunduğu belirtiliyor.

Kripto paralarla ilgili bu değişikliğin, önümüzdeki on yıl içerisinde 40 milyar dolar civarında gelir getireceği iddia ediliyor.

Kripto Madencilik Şirketlerine Yüzde 30 Vergi

ABD Hazine Bakanlığı’nın “Greenbook” adlı vergi teklifleri ve ABD Başkanı’nın bütçe teklifi açıklamaları, kripto madenciliğinde kullanılan elektriğin maliyetlerine dayanan ve “kripto faaliyetler için bilgisayar kaynakları kullanan” şirketlere uygulanan aşamalı bir özel tüketim vergisinin söz konusu olduğu anlamına geliyor.

Verginin her yıl yüzde 10 oranında artarak önümüzdeki üç yıl içerisinde uygulanacağı belirtilirken şirketlerin ayrıca ne kadar elektrik kullandığını ve kullanılan elektriğin türü ile ilgili bilgi vermesi gerekeceği aktarıldı.

Beyaz Saray, kripto madenciliği için kullanılan elektrik miktarının, “düşük emisyonlu bir enerji geleceğine geçişi engellediğini” ifade etti.

Madencilik faaliyetlerine yönelik değişikliklerin, ABD’deki kripto madencilik için kullanılan makine sayısında azalmaya yol açabileceği belirtildi.

Kripto Varlıkların IRS’e Bildirilmesi Gerekliliği

2024 mali bütçesinde kripto paralarla ilgili göze çarpan birkaç madde daha bulunuyor. Bu maddeler arasında finans kuruluşlarının ve dijital varlık komisyoncularının yetkili mercilere bilgi raporlaması yer alıyor.

Ayrıca ABD vatandaşlarının yabancı dijital varlık hesaplarında büyük varlıklar bulunması durumunda bu varlıkları ABD Gelir İdaresi’ne (IRS) bildirmesi gerekliliğinin de olduğu görülüyor.

Kripto Topluluğundan Tepki

Biden yönetiminin açıkladığı değişiklikler, kripto topluluğu arasında tepkilere yol açtı.

1 milyon Twitter takipçisi bulunan Bitcoin ve kripto yatırımcısı Lark Davis, tepki gösteren isimlerden biri oldu. Davis’in paylaşımına çok sayıda destek mesajı geldiği görüldü.

Joe Biden’ın 2021 senesinde imzaladığı altyapı tasarısı da, dijital varlıklara ilişkin bazı hükümleri nedeniyle kripto sektöründen büyük tepki almıştı.

İlgili Haberler ve İçerikler