Belirsizlik ve volatilite sebebiyle çok kısa sürede kazanç ve kayıpların yaşanabildiği kripto endüstrisinde terapist yardımına ihtiyaç duyan kripto yatırımcı sayısında artış yaşanıyor.

Uyumadan geçirilen saatler ve günler birbirini takip ederken gittikçe artan sayıda kripto bağımlılığı vakası yaşandığı aktarıldı.

Kripto para yatırımcıları tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken bu bağımlılığı tedavi ettiğini öne süren merkezlerin sayısında ve bağımlı başvurusunda da artış yaşanıyor.

Dolandırıcılık olayları ve başarısız projelerin görüldüğü kripto sektörü, bazı yatırımcıların bir gecede her şeyini kaybetmesine yol açabiliyor.

Bitcoin ve Ethereum gibi büyük coinlerin fiyatlarının bile yaşadığı ani yükseliş ve düşüşler, risk derecesi yüksek çok daha küçük kripto para birimlerini daha derinden etkiliyor.

Piyasayı iyi analiz edemeyen ve “kazanma hırsı” ile hareket eden yatırımcılar, kumar bağımlılığına benzer şekilde kripto bağımlısı haline gelebiliyor.

Kripto para piyasalarının dünyadaki çoğu ülkede henüz düzenlenmemiş olması ise bu bağımlılığı tetikliyor ve çok sayıda yatırımcının kumar terapistlerinden yardım alması gerekliliğini doğuruyor.

Uzman Terapist Marini: “Pandemi Kripto Bağımlılığını Tetikledi”

1988 yılında Peter ve Dr. Margaret Ann McCann tarafından kurulan ve İskoçya’da bulunan Castle Craig rehabilitasyon kliniğinden uzman terapist Tony Marini, kripto bağımlılığı vakalarıyla ilgili durumu gözler önüne seriyor.

2016 yılında dünyanın ilk tedavi merkezlerinden biri olarak kripto ticareti bağımlılık tedavisi için bir program sunmaya başlayan Castle Craig’nin uzman terapisti Marini, bu sorunun gözden kaçırıldığını belirtiyor.

Marini, 2016 yılından bu yana kripto bağımlılığı olan 250 hastası teşhis ettiğini ve tedavi sürecini üstlendiğini belirtiyor.

Marini, son birkaç yılda kripto bağımlıları sayısında keskin bir artış olduğunu ve vakaların çoğunun genç erkeklerden oluştuğunu ifade ediyor. Marini, insanların uzun aylar boyunca tecrit altında yaşamasına yol açan pandemi koşullarının bağımlılığı artırdığına değiniyor.

Kripto Bağımlılığının Göz Ardı Edilme Sebebi Düzenleme Eksikliği

Marini’ye göre en büyük sorunlardan biri de çok sayıda insanın farkında olmadan kripto-kumar eksesine kayması. Toplumdaki kumar bağımlılığı ile ilgili farkındalığın kripto konusunda eksik kaldığını belirten Marini, yatırımcıların bağımlılık sınırını fark etmeden aştığını belirtiyor.

Bu konuda 6 yıl boyunca çok sayıda araştırma yaptığını belirten uzman terapist, “İzolasyon, para kazanma, araba satın alma ve büyük evlere sahip olma gibi hayaller ve ardından gelen depresyon. Bildiğiniz üzere bağımlılık çizgisini aşanlar, kendilerini herkesten uzaklaştırır.” diyor.

Marini, insanların kripto ile ilgili bir sorunu olduğunu düşünmediğini ve kripto kullananların aslında kumar oynadığının farkında olmadığını belirtiyor.

Uzman terapist, bu farkındalık eksikliğinin sebebinin ise kripto endüstrisinin düzenlenmemiş olmasından kaynaklandığını dile getiriyor.

İlgili Haberler ve İçerikler