ABD’de geçtiğimiz haftalarda üç bankanın batmasının ardından dördüncü bir bankanın daha iflasın eşiğinde olabileceği aktarıldı. 2023 bankacılık krizi söylentileri piyasaları sıkıntıya sokarken First Republic Bank, 30 milyar dolarlık mevduat desteği aldı.

ABD Hazine Bakanlığı, ABD Merkez Bankası (FED) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bankacılık krizinin ortasında kendini bulan bankalardan biri olan First Republic Bank’ın 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat aldığını duyurdu.

Konuya ilişkin ortak açılama yapan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fed Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg, “Bir grup büyük bankanın bu destek gösterisi memnuniyetle karşılanıyor ve bankacılık sisteminin dayanıklılığını gösteriyor.” dedi.

First Republic Bank’a borç veren bankalar ise “Bölgesel, orta ölçekli ve küçük bankalar, finansal sistemimizin sağlığı ve işleyişi için kritik öneme sahiptir” dedi.

First Republic Bank batacak mı endişeleri sebebiyle yüzde 30’un üzerinde değer kaybeden bankanın hisselerinin ise büyük bankalardan gelen destek sonrasında toparlandığı ve yüzde 10’a yakın yükseldiği kaydedildi.

First Republic Bank krizinde destek olan bankalar arasında JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Morgan Stanley’nin yer aldığı açıklandı.

1985’te kurulmuş olan First Republic Bank’ın geçen yıl sonu itibarıyla 212 milyar dolarlık varlığı ve 176,4 milyar dolarlık mevduatı bulunduğu belirtilirken bu mevduatların yaklaşık yüzde 70’inin sigortalı olmadığı ifade ediliyor.

TrueUSD İhraççısı 1 Milyar Dolarlık Varlığı Bahamalara Taşıdı

Dünya piyasaları 2023 bankacılık krizi olarak tanımlanabilecek bir olaylar seyrine sahne olurken TrueUSD (TUSD) ihraççısı Archblock’un ABD’den çıkma hamlesinde bulunduğu aktarıldı.

Archblock’un 1 milyar dolarlık varlığını Bahamalar’a taşıdığı belirtilirken üst düzey yönetici Alex de Lorraine konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Lorraine’in, “Büyük bankalarla çalışsaydık bunlar olmazdı.” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Bağımsız bir muhasebe şirketinden alınan bilgilere göre Archblock’un TrueUSD stablecoin’ini destekleyen 2 milyar dolarlık rezerv yönettiği ve Bahamalar, Nassau merkezli Capital Union Bank’taki bir denizaşırı hesapta 1,4 milyar dolardan fazlasını tuttuğu öğrenildi.

Aynı bankanın, stablecoin ihraççısı Tether Holdings LTD’nin bankacılık ortaklarından biri olduğunu aktarıldı.

ABD’deki kripto düzenlemeleri eksikliğinin ve kripto dostu bankaların çöküşlerinin, daha fazla kripto şirketini ülkeden çıkmaya iteceği yorumları yapıldı.

First Republic Bank’a Destek Sonrası Asya Piyasaları Toparlandı

Diğer taraftan global bir bankacılık krizi yaşanacağı endişesinin, Avrupa ve ABD’deki önlemlerin devreye alınmasının ardından hafiflediği ve Asya borsalarının daha önceki düşük seviyelerinden toparladığı kaydedildi.

First Republic Bank için açıklanan 30 milyar dolarlık mevduat desteği sonrası Çin, Japonya, Güney Kore, Malezya, Avustralya, Filipinler ve Hong Kong’da hisse senetlerinin yükseldiği aktarıldı.

Asya piyasaları, Credit Suisse paniği ve Silicon Valley Bank çöküşünün ardından düşüşe geçmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler