Dünyanın geri kalanı bankacılık ve diğer ekonomik krizlerle uğraşırken, El Salvador teknolojik gelişime odaklanmış durumda. El Salvador Başkanı Nayib Bukele teknolojik gelişmeler üzerindeki tüm vergileri tamamen kaldırmayı planlıyor.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele perşembe günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta ülke kongresine teknolojik yeniliklerin yanı sıra bilgisayar ve iletişim donanımı üretimi üzerindeki tüm vergileri kaldıracak bir yasa tasarısı göndereceğini söyledi.

El Salvador Başkanı, Twitter hesabından yaptığı duyuruda, “Önümüzdeki hafta, yazılım programlama, kodlama, uygulamalar ve yapay zeka geliştirme gibi teknolojik yeniliklerin yanı sıra bilgi işlem ve iletişim donanımı üretimi üzerindeki tüm vergileri (gelir, emlak, sermaye kazancı ve ithalat tarifeleri) kaldırmak için kongreye bir yasa tasarısı göndereceğim.” dedi.

El Salvador’un son hamlesi, ülkenin teknolojiye yönelimi göz önüne alındığında pek de sürpriz olmadı. Son birkaç yıldır Başkan Bukele, Bitcoin aracılığıyla finansal teknolojiyi benimsemeye odaklanmıştı.

Dünyanın İlk Bitcoin Şehrini Kurma Planı

Salvadorlu lider, Orta Amerika ülkesini bir kripto para merkezi haline getirmeye hevesli. 2021 yılında Bitcoin’i yasal ihale olarak kabul etmiş ve dünyanın ilk “Bitcoin şehrini” kurma planını açıklamıştı.

Geçen hafta ülke bir Bitcoin/Lightning geliştirici eğitim programını dahi başlatmıştı. Buna ek olarak, çok beklenen Bitcoin tahvillerinin Haziran-Eylül ayları arasında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Teknolojiyi Vergiden Muaf Tutma Adımları El Salvador’a İlgili Artırdı

Bilindiği üzere yapay zeka dünyayı kasıp kavuruyor. Yapay zekaya ve El Salvador’un vergiden muaf potansiyel cennetine olan ilginin artmasıyla, geliştiricilerin yakında bölgeye yönelebileceği de tahminler arasında. Birçok sayıda Twitter kullanıcısı şimdiden El Salvador’a taşınmayı planladıklarını öne sürdü. Hatta bazıları Bukele’ye son hamlesi için teşekkür ederek minnettarlıklarını ifade etti.

El Salvador Hapishanesiyle De Gündemde

Ülke bir yandan Bitcoin ve yapay zekaya yönelirken diğer yandan çete üyeleriyle de adından söz ettiriyor. Geçen hafta 2 bin çete üyesi daha ülkenin mega hapishanesine sevk edildi. Hapishanenin nüfusu ikiye katlandı. Bukele, Twitter hesabı aracılığıyla, ‘terör hapishanesine’ yeni mahkumların gelişini gösteren bir videoyu alıntıladı.

Başkan, bu operasyonla birlikte şimdiden “dünyanın en çok eleştirilen hapishanesinde” yaşayan 4 bin çete üyesinin bulunduğuna dikkat çekti. El Salvador Mart 2022’den bu yana, bu Perşembe günü on ikinci kez uzatılan bir olağanüstü hal altında yönetiliyor.

Salvador hükümeti, önlemin ülkedeki suçu önemli ölçüde azalttığını ve çeşitli insan hakları örgütleri tarafından sorgulanan 200 günden fazla bir süredir cinayet kaydetmediklerini garanti ediyor. El Salvadorluların yüzde 75,9’u hükümetin olağanüstü hal (OHAL) kararını haklı buluyor ve Bukele politikalarının suç oranlarını azalttığını düşünüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler