Deutsche Bank Batacak Mı? Almanya’nın en büyük pazar payına sahip bankası Deutsche Bank hisselerinde yaşanan düşüş, yatırımcılar arasında paniğe yol açtı. Analistler durum değerlendirmesi yaparken Deutsche Bank batacak mı soruları gündeme geldi.

ABD’deki Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. ve Signature Bank’ın ani iflası ile İsviçre bankası Credit Suisse’te yaşanan gelişmelerin ardından finans dünyasının önemli isimlerinden Deutsche Bank da hisselerinde sert ve istikrarlı bir düşüş yaşadı.

Deutsche Bank hisseleri geçtiğimiz cuma günü üst üste üçüncü gününde aşağı yönlü bir seyir izledi ve yüzde 15’e yakın kayıpla işlem gördükten sonra günü yüzde 8,5’e yakın bir düşüşle kapattı.Deutsche Bank’ın hisseleri geçtiğimiz ay da yüzde 24’lük bir düşüş yaşamıştı.

Almanya’nın en büyük borç vereninin bu düşüşü, dünya çapındaki yatırımcılar arasında bankalara olan güvenin azalmasını tetikledi.

Alman Devi Deutsche Bank Batacak Mı?

Hisselerde yaşanan düşüşlerin yanı sıra S&P Market Intelligence’den alınan verilere göre Deutsche Bank’ın beş yıllık kredi temerrüt takasları (CDS) geçtiğimiz perşembe günü hızla 203 baz puana yükseldi. Bu seviyenin 2019’un başından beri en yüksek seviye olduğu kaydedildi.

Bankanın mali yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetine ilişkin artan kaygı düzeyini gösteren CDS’in cuma günü yeniden yükseldiği kaydedilirken 208 baz puan seviyesini gördüğü aktarıldı.

Deutsche Bank iflas edecek mi endişeleri piyasalardaki korkuyu tetiklerken analistler, üst üste 10 çeyrek boyunca kar ve güçlü ödeme gücü ile likidite pozisyonları olan Alman bankasının sonunun Credit Suisse gibi olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Araştırma şirketi Autonomous, herhangi bir endişelerinin olmadığını belirtirken “Açık olmak gerekirse, Deutsche bir sonraki Credit Suisse DEĞİLDİR.” ifadelerini kullandı.

Brüksel’de verdiği bir demeçte Almanya Başbakanı Olaf Scholz da konuya ilişkin olarak “Deutsche Bank, işini temelinden modernize etti, yeniden düzenledi ve oldukça karlı bir banka” dedi. Deutsche Bank’ın Credit Suisse gibi mi olacağı sorusuna ise Scholz, “endişelenmek için bir neden yok” yanıtını verdi.

Deutsche Bank, geçtiğimiz sene sonunda yaklaşık 1,337 trilyon euro ve yaklaşık 1,448 trilyon dolar toplam varlığı ile Almanya’nın en büyük kredi kuruluşlarından biri konumunda bulunuyor.

58 ülkede 85 bin personel istihdam eden banka, finansal istikrarı korumak amacıyla düzenleyicilerin yakından takip ettiği 30 bankadan biri olarak kabul ediliyor.

Silicon Valley Bank, First Citizens Bank’e Satıldı

Almanya’da Deutsche Bank endişelerle baş etmeye çalışırken ABD’de bankacılık krizinin tırmanmasına yol açan Silicon Valley Bank’ın, Federal Mevduat Sigorta Kurumunun (FDIC) el koymasının ardından First Citizens Bank’e satıldığı aktarıldı.

Anlaşmaya göre yaklaşık 72 milyar dolarlık SVB varlığının 16,5 milyar dolarlık bir indirimle satılacağı ve yaklaşık 90 milyar dolarlık menkul kıymetler ve diğer varlıkların “FDIC tarafından tasarruf edilmek üzere kayyumda” kalacağı belirtildi.

İlgili Haberler ve İçerikler