Venezuela’nın Kripto Varlıklar Müfettişi Joselit Ramirez’in tutuklanması ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkenin kripto düzenleyici kurumunu yeniden yapılandırma emrinin ardından, ülkenin kripto ekosistemi için her gün kötü haberler geliyor.

Venezuela’nın enerji tedarikçisi, ülkenin kripto departmanının yeniden düzenlenmesi ve petrol şirketiyle ilgili devam eden yolsuzluk soruşturmalarının bir parçası olarak, ülkenin genelindeki kripto madenciliği tesislerini kapattı.

Yerel medya, kripto madencilik şirketleri ve Venezuela Ulusal Kripto Para Birliğinden gelen tweetler, Lara, Carabobo ve Bolvar eyaletlerindeki madencilik tesislerinin son birkaç gün içinde kapatıldığını bildirdi. Kaç kripto şirketinin etkilendiği ise henüz belli değil. Bazı kripto borsalarına da faaliyetlerini durdurma emri verildi.

Kripto madenciliği tesislerinin kapatılmasının, Venezuela’nın petrol şirketi PDVSA ve ülkenin kripto departmanını içeren yolsuzlukla ilgili devam eden bir soruşturmanın parçası olduğuna inanılıyor.

Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab 25 Mart’ta yaptığı açıklamada hükümet yetkililerinin ulusal kripto departmanının yardımıyla paralel petrol operasyonları yürüttüğünü iddia etti.

Saab yaptığı yorumda, “Bu ağ, kripto varlıklar, kişisel mülkler ve gayrimenkul satışlarından elde ettikleri parayı daha meşru göstermek için bir grup ticari şirketi kullandı.” diye konuştu.

Saab’a göre, 2018’deki kuruluşundan bu yana kripto departmanını yöneten, kripto vergi kurallarını ve ülkenin kripto parası PetroDollar’ı (XPD) denetleyen Joselit Ramirez Camacho da dahil olmak üzere soruşturmalarla bağlantılı olarak en az 10 kişi tutuklandı.

Venezuela’da Kripto Paralar İçin Yeni Dönem

Olayların son seyri, Başkan Maduro’nun Venezuela ekonomisini yeniden harekete geçirecek araçlar olarak kripto paraların teşvik edilmesi çağrısında bulunduğu önceki yıllara göre 180 derecelik bir dönüşü temsil ediyor.

Bu dönemde hükümet kriptoyu yasallaştırmış, kendi resmi kripto parası (Petro) çıkarmış ve madencilik için düzenleyici bir çerçeve oluşturmuştu. Ayrıca, kripto para borsalarının kaydını kurumsallaşıp paralel döviz piyasasında operatör olarak görülen trader’lara ve madencilere yönelik baskılara azaltma çabalarına girişmişti.

Ancak şu anda gücün merkezileşmesi Sunacrip olarak bilinen Venezuela’nın ulusal kripto para kuruluşunda yeni yolsuzluk biçimlerine de kapı açtı. Üst düzey hükümet yöneticilerinin kripto para madenciliği çiftliklerine sahip olması, keyfi gözaltılar ve ekipmanlara el konulması gibi usulsüzlük haberleri sosyal medyada dolaşmaya başladı bile.

Öte yandan bu dönemde Petro, merkeziyetsiz, denetlenebilir, petrol destekli, Ethereum tabanlı bir tokenden, kendi blok zincirine sahip ve somut petrolde gerçek bir desteği olmayan merkezi, denetlenebilir olmayan bir tokene dönüştürüldü.

Cryptobuyer Söylentileri Reddediyor

Sunacrip’e kayıtlı bir platform olan Cryptobuyer Venezuela’nın CEO’su Eleazar Colmenares, 24 Mart gecesi bir video yayınlayarak Sunacrip’in ülkedeki kripto para borsalarının kapatılmasını emrettiği yönündeki söylentileri yalanladı. Aynı zamanda kuruluşun operasyonel süreklilikleri için kendilerine “tam destek” sağladığını ileri sürdü.

İlgili Haberler ve İçerikler