Elon Musk ‘ın sahibi olduğu sosyal medya platformu Twitter’da platformun kaynak kodlarının sızdırıldığı aktarıldı.

Sosyal medya platformu Twitter’ın kaynak kodunun bazı bölümlerinin henüz kimliği tespit edilemeyen bir kullanıcı tarafından GitHub’a yüklendiği kaydedildi. Kaynak kodunun sızdırılması konusu, şirketin mahkemeye başvurmasının ardından ortaya çıktı.

Mahkeme dosyalarına göre Twitter, “FreeSpeechEnthusiast” isimli bir kullanıcının Twitter’ın kaynak kodunun alıntılarını izinsiz paylaştığı yazılım işbirliği platformu GitHub’a 24 Mart tarihinde bir mahkeme celbi gönderdi.

ABD’nin Kaliforniya Kuzey Bölgesi Mahkemesine sunulan belgelerde Twitter’ın, mahkeme celbinin amacının kodu paylaşmaktan sorumlu kişiyi belirlemek olduğunu belirtti.

Şirketin GitHub’dan kodları sızdıran kişinin adı, e-postası, IP adresi gibi bilgiler istediği aktarıldı.

Talep Üzerine GitHub Twitter’ın Kaynak Kodlarını Kaldırdı

Teknoloji devi Microsoft’un sahibi olduğu GitHub’ın, Twitter’ın telif hakkı yasası uyarınca yayından kaldırma talebinde bulunmasının ardından aynı gün içerisinde sızdırılan kodu ve sızdırma eylemini gerçekleştiren kişinin hesabını sitesinden kaldırdığı öğrenildi.

Twitter’ın ayrıca sızdıran kişi tarafından yüklenen kaynak kod verilerini indiren, paylaşan veya değiştirmiş olabilecek tüm kullanıcılarla ilgili ayrıntı istediği de aktarıldı.

18 Mart tarihinde Elon Musk, Twitter’ın tweet önermek için kullanılan kaynak kodun 31 Mart tarihinde açılacağını söylemişti.

Yaptığı paylaşımda Musk, “Algoritmamız aşırı derecede karmaşık ve dahili olarak tam olarak anlaşılmış değil. Kullanıcılar birçok aptalca şey keşfedecek, ancak sorunları bulunur bulunmaz çözeriz.” demişti.

Açıklamasında, “Daha çekici tweet’ler sunmak için basitleştirilmiş bir yaklaşım geliştiriyoruz, ancak bu halen devam eden bir çalışma. O da açık kaynak olacak.” ifadelerine de yer veren Musk, bu çalışma sayesinde öneri kalitesinde hızlı bir iyileşme sağlanabileceğini ve daha da önemlisi kullanıcıların güvenini kazanmayı umduklarını dile getirmişti.

GitHub’da yaşanan kaynak kod sızıntısının, Twitter’ın algoritması veya Musk’ın duyurusuyla bir ilgisi olup olmadığının henüz bilinmediği aktarıldı.

Sosyal medya platformunun konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadığı da gelen haberler arasında yer aldı.

Elon Musk geçtiğimiz yıl Twitter’ı satın almasından bu yana işgücünün yüzde 75’inden fazlasını işten çıkarmış ve binlerce çalışanın işine son vermişti. İşten çıkarılanlar arasında çok sayıda kıdemli mühendisin bulunmasının, Twitter’ın son zamanlarda yaşadığı teknik sıkıntılara sebep olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

İlgili Haberler ve İçerikler