ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), kripto para borsası Binance ve şirketin kurucusu Changpeng Zhao “CZ” hakkında regülasyon ihlali gerekçesiyle dava açtı.

Bankacılık krizi ABD gündemini meşgul etmeye devam ederken sarsıcı bir haber de kripto para piyasası tarafından geldi. CFTC’nin, dünyanın en büyük kripto para borsası konumundaki Binance’i yasadışı işlemler sebebiyle dava ettiği aktarıldı.

CFTC’den yapılan açıklamada, Binance ve kurucusu Zhao’nun düzenleme ihlalleri ile suçlandığı ve Binance’in CFTC’ye uygun şekilde kayıt olmayarak bazı yükümlülüklerden kaçtığı ve federal yasaları çiğnediği iddia edildi.

CFTC Baş Danışmanı Gretchen Lowe, Binance’in ABD yasalarını kasten ihlal ettiğini öne sürerek şirket içi e-posta ve sohbet kayıtlarına işaret etti.

Davada, para cezasının yanı sıra, ihlallerin devamına karşı ihtiyati tedbir talebinde bulunulduğu belirtilirken CFTC’nin Binance ile yöneticilerinin ABD’de iş yapmaya devam etmesini engelleyebilecek tedbir arayışında olduğu aktarıldı.

CFTC Binance’i Neyle Suçluyor?

Binance’e karşı hazırlanan 74 sayfalık dosyada oldukça şaşırtıcı iddiaların ve detayların yer aldığı kaydedildi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler’in kripto varlıklarla ilgili açıklamalarının aksine CFTC davasında Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Tether ve Binance USD’nin emtia olarak sınıflandırıldığı görüldü.

Binance CEO’su CZ’nin sanık olarak çağrıldığı davada Zhao’nun telefonundaki gizlilik amacıyla kullanıldığı bilinen Signal uygulamasındaki grup sohbetlerinin ve metinlerin kanıt olarak gösterilmesi şaşkınlık yarattı. CFTC’nin, “Zhao, Signal üzerinden çok sayıda Binance yetkilisi, çalışanı ve temsilcisi ile etkinleştirilen otomatik silme işlevini kullanarak çok çeşitli amaçlar için iletişim kurdu.” ifadelerini kullandığı görüldü.

Bir diğer şaşırtıcı iddia ise şirket çalışanlarının platformun yasadışı faaliyetlerine yardımcı olduğunu bilmekle suçlanması oldu. İddialarda eski uyum şefi Samuel Lim’in “HAMAS işlemleriyle ilgili” bilgi aldığı Şubat 2019 tarihli bir olaya atıfta bulunuldu. Lim’in bir meslektaşına teröristlerin genellikle küçük meblağlar gönderdiğini çünkü büyük meblağların kara para aklamaya girdiğini açıkladığı iddialarına yer verildi.

CFTC’nin Binance’in VIP programını da inceleme altına aldığı görüldü. Komisyon, müşterilerin platforma erişebilmesi için VPN kullanımının teşvik edildiğini ileri sürdü.

İddiaların çoğu Binance tarafından reddedilirken daha detaylı bir açıklamanın da yapılacağı belirtildi.

Binance CEO’sundan CFTC İddialarına Yanıt

Changpeng Zhao, yayımladığı bir blog yazısı ile CFTC’nin iddialarına yanıt verdi.

Gerçeklerin eksik bir şekilde anlatıldığını ifade eden ve tüm iddialarını reddeden CZ, iki yılı aşkın bir süredir iş birliği içerisinde çalıştığı CFTC’nin davasını “beklenmedik ve hayal kırıklığı yaratan” şeklinde nitelendirdi.

Binance’in 16 lisans ve kayıt ile dünya çapında en fazla kayda sahip şirket olduğunu belirten CZ, kullanıcı topluluğu tarafından saygı gördüklerini dile getirdi.

Kar amaçlı ticaret yapmadıklarını ve piyasayı manipüle etmediklerini vurgulayan CEO, tüm şirket politikalarını bizzat takip ettiğini belirtti.

Dava Haberi Para Çekme İşlemlerini Artırdı

Binance’in federal yasaları ihlal ettiği ve ABD’de kayıtlı olmadığının iddia edildiği dava haberlerinin ardından borsada gerçekleşen para çekme işlemlerinde artış yaşandığı belirtildi.

Veri sağlayıcısı Nansen, 24 saat içerisinde 400 milyon doların üzerinde net çıkış gerçekleştiğini aktardı.

Kripto paralarda da dava nedeniyle satışların yaşandığı belirtilirken Bitcoin ve Ethereum’da düşüş kaydedildi.

İlgili Haberler ve İçerikler