Birleşik Krallık Hazinesi, ülkeyi kripto inovasyonu için daha cazip bir merkez haline getirmeye yönelik çabalarının parçası olan değiştirilemez token (NFT) çıkarma planlarını iptal etti.

Başlangıçta dönemin Maliye Bakanı ve şimdiki Başbakan Rishi Sunak tarafından önerilen bu hamle, 2022 baharında İngiltere Kraliyet Darphanesi (Royal Mint) tarafından duyurulmuştu. O dönemde İngiliz hükümeti de stablecoin olarak adlandırılan paraları, tanınmış bir ödeme şekli olarak kullanılmak üzere düzenleyici bir çerçeve içine almak için hamleler yapıyordu.

NFT’ler Ekonomik Belirsizlik Yüzünden Rafa Kaldırıldı

Hazine Bakanı Andrew Griffith, pazartesi günü Birleşik Krallık parlamentosunun web sitesinde yayınlanan sorulara verdiği yazılı yanıtta, Kraliyet Darphanesi’nin “şu anda NFT’lerin piyasaya sürülmesine devam etmediğini, ancak bu teklifi incelemeye devam edeceğini” söyledi.

BBC’ye göre Baldwin, koleksiyonun sonlandırılmasında kripto para sektöründeki ekonomik belirsizliği bir faktör olarak gösterdi.

Hazine Seçim Komitesi Başkanı Harriet Baldwin, “Seçmenlerimizin tüm yatırımlarını kaybetmek istemedikleri sürece bu spekülatif tokenlere yatırım yapmaları gerektiğine dair çok fazla gösterge görmedik. Belki de bu yüzden Kraliyet Darphanesi bu kararı Hazine ile birlikte almıştır.” dedi.

NFT’ler, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin arkasındaki aynı “blok zinciri” teknolojisini kullanan benzersiz dijital veri birimleri olarak adlandırılıyor. Blok zinciri defteri dünya çapında binlerce bilgisayar tarafından tutulduğu için kayıtlar taklit edilemiyor.

2014’te ortaya çıkan dijital tokenler, sanal ya da fiziksel varlıkların sahiplik sertifikaları olarak öne çıkıyor ve geleneksel para birimi ya da kripto para kullanılarak satın alınabiliyor.

Dünyada Web3 Teknolojisi Benimseniyor

Diğer küresel liderler de son zamanlarda NFT’leri ve diğer Web3 teknolojilerini benimseme konusunda istekli olduklarının sinyallerini vermişti. Japonya ekim ayında, NFT’ler ve metaverse hizmetler aracılığıyla ülkenin dijital dönüşümüne yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı. Çin ise ocak ayında, katı kripto para birimi düzenlemelerine rağmen bir NFT ve dijital varlık pazarını piyasaya sürmüştü.

ABD Piyasa Düzenleyicisi SEC’nin Başkanından Lobi Çalışması

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde ABD’deki bankacılık krizinin yankıları sürerken ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun kripto para borsalarına karşı adımlarının ABD dışına çıktığı bildirilmişti. SEC Başkanı Gary Gensler’ın İngiltere ve Kanada’da lobi çalışmaları yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

Haberlerde, Birleşik Krallık’ta finansal hizmet firmalarını ve piyasalarını düzenleyen FCA’nın önümüzdeki haftalarda kısıtlamaların sıkılaştırılmasıyla ilgili bir duyuruya hazırlandığı bildirilmişti.

İngiltere kripto para merkezi olma konusundaki isteğine devam ederken bu yolda da adımlar atmıştı. Hazine de bu uğurda bazı kripto paraları düzenlemek için çalışırken kripto merkezi olma planının bir parçası olarak NFT pazarına girmeyi hedefliyordu.

Hatta kripto sektörünün düzenlenmesine ilişkin birtakım planlar açıklayan ülkede en son geçtiğimiz haftalarda kripto varlıkların vergi formlarında ayrı bir beyannamede sunulmaya başlanacağı bildirilmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler