Ethereum geliştiricileri, ETH para çekme işlemlerini mümkün kılacak ana ağ yükseltmesi olan Shapella’nın gerçekleştirileceği tarihi duyurdu.

Shapella ağ yükseltmesi, çekirdek geliştiriciler tarafından varılan resmi bir mutabakatın ardından 12 Nisan’da Ethereum ana ağında etkinleştirilecek.

Ethereum Vakfı tarafından dün yayımlanan bir blog yazısına göre, Shapella yükseltmesi 194.048 ağ çağında gerçekleşecek. Ethereum’da bir epoch yani çağ, ağdaki 32 bloktan oluşuyor. Bu epoch’un 12 Nisan’da Türkiye saati ile 01.27’de gerçekleşmesi bekleniyor. Salı günkü açıklama, yükseltme için önceki tahminleri doğruluyor.

Ethereum Shapella Upgrade Nedir?

Shapella, Shanghai ve Capella kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Bunlar aynı anda gerçekleşecek iki ağ yükseltmesi. Şangay yükseltmesi mutabakat katmanı, Capella ise yürütme katmanı için. Ayrıca iki katmanı birbirine bağlayan Engine API’sinde de değişiklikler içeriyor.

Duyuru, geliştiricilerin Shapella fork’unu Goerli ve Sepolia test ağlarına başarıyla yerleştirmelerinin ardından geldi.

Beacon Zincirini Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile birleştiren son yükseltme olan Merge, Ethereum’un mutabakat mekanizmasını iş kanıtından (PoW) hisse kanıtına (PoS) değiştirdi.

Shapella yükseltmesi bir bütün olarak Ethereum ağına EIP-4895’i getirecek. Bu EIP, ilk kez stake edilmiş Etherum’un çekilmesini mümkün kılacak. Shapella ayrıca belirli faaliyetler için işlem ücretlerini optimize etmeyi amaçlayan başka ağ iyileştirmelerine de sahip. Bu yükseltmeler birden fazla test ağı üzerinde test edildi.

Ethereum Shapella Upgrade İyileştirme Önerileri

Shapella, para çekme işlemlerini etkinleştirmenin yanı sıra Ethereu bazı iyileştirme önerilerini de uyguluyor. Bunlar; EIP-3651, EIP-3855, EIP-3860, EIP-4895 ve EIP-6049. EIP’ler, Ethereum için potansiyel özellikleri veya yeni süreçleri belirleyen standartlar olarak biliniyor.

Başlangıçta, ağı güvence altına almak isteyen doğrulayıcılar, stake edilmiş ETH’lerinden ödül kazanmak için Beacon Zinciri üzerindeki bir akıllı sözleşmede 32 ETH stake edebiliyor veya kilitleyebiliyor.

Yani ETH’lerini likit tutmak isteyen bazı yatırımcılar bunun yerine varlıklarını likit bir stake protokolünde stake edebiliyorlar. Bu protokoller, yatırımcıların işlemleri onaylayan doğrulayıcılardan ETH ödülleri kazanmasına olanak tanıyor. Buna ek olarak, stake edilmiş ETH’lerinin likit bir versiyonuna sahip oluyorlar ve çeşitli DeFi protokollerini kullanarak getiri elde edebiliyorlar.

Güvenlik Açıkları İçin Hata Ödül Programı

Salı günkü yükseltme onayında ayrıca Shapella güvenlik açıkları için hata ödül programının 5 Nisan’a kadar devam edeceği belirtildi. Ethereum Vakfı kısa bir süre önce hata ödülünü iki katına çıkararak 500 bin dolara yükseltti.

Shapella yükseltmesi Ethereum ağı için önemli bir kilometre taşını temsil etse de Ethereum hâlâ düşük işlem hacminden mustarip. Blockchair’ın son verileri Ethereum’un işlem kapasitesini saniyede yaklaşık 10 işlem olarak belirledi.

Danksharding adı verilen bir süreçle işlem hızlarını önemli ölçüde artıracak yükseltmeler yapmak için çalışmalar devam ederken, Ethereum.org bu yükseltmenin gerçekleşmesinin birkaç yıl alabileceğini ortaya koyuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler