Twitter’ı satın aldıktan sonra dezenformasyonla mücadele adına birçok köklü değişikliğe giden Elon Musk sosyal medya platformunda artık yalnızca mavi tikli hesapların anketlerde oy kullanabileceğini açıkladı.

Twitter Files hesabı algoritmalardaki önyargılarla mücadele ediyor ve Twitter’ın sansür konusundaki itibarını koruyor. Ancak Musk’ın karşılaştığı en önemli zorluk, Twitter’da spam gönderilerin çoğalmasına sebep olan ve platformu lekeleyen botlar.

Sadece Mavi Tikli Hesaplar Anketlerde Oy Kullanabilecek

Bundan böyle Twitter’da sadece kimliği doğrulanmış mavi tikli hesaplar oy kullanabilecek. “Sana Özel” bölümünde ise yine sadece onaylanmış hesapların tweet’leri gösterilecek.

Elon Musk, bu sayede bot hesapların çalışmasını çok daha maliyetli hale getirmeyi ve bu durumun Twitter akışınında görünen ve gerçek insan olmayan aktörlerin çoğunu filtreleyeceğini umuyor.

Elon Musk Botların Önüne Geçmeyi Başarabilecek Mi?

Twitter ve diğer sosyal medya platformları, önümüzdeki birkaç yıl içinde sosyal medyanın bot hesaplarla dolmasını engellemekte zorlanabilir.

Botların veya fiyatlandırılmalarının başarılı olup olmayacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor. Elon Musk’ın açıkladığı üzere, doğrulanmış bir hesap için sekiz dolar ücret alındığında, bir bot kurma maliyeti yüzde 10 binin çok üzerine çıkıyor.

Bununla birlikte bot orduları oluşturmak başka yönlerden son derece karlı olabilir. Kamuoyunu manipüle etme amacıyla ortak çıkarları olan, iyi sermayelendirilmiş birçok kuruluş bulunuyor.

Bu hamleyi destekleyenler kadar desteklemeyen görüşler de mevcut. Örneğin eski bir Twitter onay bölümü çalışanı BBC’ye verdiği röportajda “Benim ekibimin birinci hedefi kullanıcıları gerçek zararlardan korumaktı ve bu bana tam tersi gibi geliyor” dedi.

Mavi tik alıp onaylanmış hesap kategorisine geçmek için Twitter Blue’ya belirli bir ücret karşılığı üye olmak yeterli. Ancak bu özellik Taliban yetkilileri ve onların Afganistan’da öne çıkan destekçileri gibi tartışmalı gruplar tarafından da kullanılıyor.

Eskiden Twitter’ın kendi onay bölümü tarafından incelenen başvurular artık yok. Bu uygulama mavi tike sahip olan hesapların gerçek kurum, kuruluş veya ünlü bireyler olduğunu bize gösteriyordu.

Twitter kullanıcıları 1 Nisan tarihinden itibaren mavi tik için Twitter Blue’ya üye olmak zorunda. 15 Nisan tarihinden itibaren ise sadece mavi tikli hesaplar oy kullanabilecek.

İlgili Haberler ve İçerikler