Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, borsanın CEO’su Changpeng Zhao “CZ” ve üç kripto para fenomenine 1 milyar dolarlık tazminat davası açıldı.

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından hakkında dava açılan Binance kripto para borsası ve CEO CZ hakkında yeni bir suçlama gündeme geldi.

Fortune’un haberine göre 31 Mart günü Moscowitz Hukuk Bürosu ve Boies Schiller Flexner Hukuk Bürosu, Florida’nın Güney Bölgesinde Binance’in kayıt dışı menkul kıymetlerin alım satımına karıştığını ve bu tür hizmetlerin yasa dışı tanıtımı için influencer’lara para ödediğini iddia ederek 1 milyar dolarlık dava açtı.

Dava dosyasında “Bu, kayıt dışı bir menkul kıymetin satışını teşvik eden merkezi bir borsanın klasik bir örneğidir.” ifadelerine yer verildiği aktarıldı.

Dava temsilcileri yaptığı basın açıklamasında Binance’in kayıt dışı menkul kıymet ticaretine ev sahipli yaptığını ve söz konusu menkul kıymetleri satın alan yatırımcıların zararının karşılanması gerektiğini öne sürdü.

Binance ve CZ’ye 1 Milyar Dolarlık Dava

Hukuk firmasının Voyager’a karşı daha önceki bir davada, “kayıtsız menkul kıymetleri” teşvik eden influencer’ların müşteri kayıplarından sorumlu olduğunu iddia ettiği ve bu davayı da benzer iddialara dayandırdığı bildirildi. Söz konusu isimlerin 1 milyar dolar ödeme cezasıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Suçlananlar arasında Binance ve Changpeng Zhao haricinde NBA Miami Heat yıldızı Jimmy Butler, YouTuber Graham Stephan ve YouTuber Ben Armstrong’un (BitBoy Crypto) isimlerinin yer aldığı aktarıldı.

Dava dosyasındaki bilgilerde Binance’e karşı aynı kayıt dışı güvenlik sorunlarının bir yıldan uzun süredir araştırıldığına yer verildiği gözlemlendi. Destekleyicilerin ve bu tür varlıkların alım satımını kolaylaştıran borsaların, müşteri kayıplarından sorumlu olduğunun iddia edildiği davada, yatırımcıların reklamlardan etkilenerek zarar ettiğini kanıtlama yükümlülüğünün bulunmadığı öne sürüldü.

Davayı açanların üç Amerikan vatandaşı olduğu ifade edilirken, milyonlarca kişinin tazminata hak kazanabileceği bilgisine de yer verildi.

Hukuk firmasının ayrıca gelecekteki başvurularda daha fazla Binance influencer’ını da davaya eklemeyi planladığı aktarıldı.

Kısa bir süre önce Binance ve CZ ABD vatandaşlarına izinsiz kripto türev ürünlerini sunduğu gerekçesiyle dava edilmişti. Amerika Birleşik Devletleri Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından açılan davada kripto para borsası ve CEO CZ, federal yasaları çiğnemekle suçlanıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler