Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin yükselişi, yatırımcıların yapay zeka sektörüne olan ilgisini yeniden artırdı. Bu da dünyanın en büyük yapay zeka fonu olan Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF’in (BOTZ) 2023’e Nasdaq 100’den bile daha güçlü bir başlangıç yapmasını sağladı. Ancak bazı ülkeler ChatGPT’den rahatsız…

Söz konusu 1,7 milyar dolarlık ETF yüzde 23 değer kazanırken, son on yılın en güçlü ikinci çeyreğini geçiren Nasdaq 100 yüzde 19 yükseldi.

Fonun en büyük hissesi, ilk çeyrekte hem S&P 500 hem de teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100’de en iyi performans gösteren isim olan Nvidia. ETF’in net varlıklarının yaklaşık yüzde 9’unu oluşturan çip üreticisi, 2023’te yüzde 88 yükseldi. Ayrıca, C3.ai ve Güney Kore merkezli Rainbow Robotics gibi daha düşük ağırlıklı fon üyeleri, hisse senetlerinin bu yıl yüzde 200’den fazla yükseldiğini gördü.

“Profesyonel Yatırımcıların Yarısından Fazlası Yapay Zekaya Yöneliyor”

Küresel hizmetler firması Brown Brothers Harriman tarafından yapılan yeni bir anket, yapay zekaya yönelik eğilimin devam edeceğini gösteriyor.

Ankete katılan 325 profesyonel yatırımcının yüzde 56’sı bu yıl portföylerine yapay zeka ve robotik temalı yatırımlar eklemeyi planlıyor. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 46’ydı.

Yapay zeka destekli piyasa analiz platformu Toggle AI’ın CEO’su Jan Szilagyi, mart ayında finansal piyasaları sarsan bankacılık kargaşasından önce bile sektörde daha fazla yükseliş olduğunu söyledi.

Finans alanındaki en iyi oyuncular ChatGPT gibi araçlara büyük ilgi göstermeye devam ediyor ve büyük dil modellerinde görülen hızlı ilerleme onu cesaretlendiriyor.

Avrupa’da ChatGPT’nin Engellenmesi Konuşuluyor

Ancak bazı ülkeler ChatGPT’yi engelleyebilir gibi görünüyor. İtalya Verileri Koruma Ajansı, 1 Nisan’da, İtalyan kullanıcıların kişisel verilerini yasa dışı şekilde topladığını belirterek, ChatGPT’ye İtalya’nın gizlilik standart ve düzenlemelerindeki gereklilikleri karşılayana dek erişimin geçici olarak engellendiğini bildirmişti.

ChatGPT’ye yönelik soruşturma başlatan İtalyan kurum ayrıca, verilerin toplanma usulüne yönelik kullanıcılara bilgi verilmemesini de ihlaller arasında göstermişti.

İtalya’nın ardından Almanya’dan da benzer bir hamle geldi. Alman hükümetinin Kişisel Verilerin Korumasından ve Bilgi Özgürlüğünden Sorumlu Görevlisi Ulrich Kelber, veri güvenliği endişeleri nedeniyle yapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT’yi engelleyebileceklerini bildirdi.

Kelber, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a yaptığı açıklamada, Almanya’nın veri güvenliği endişeleri sebebiyle Microsoft tarafından mali açıdan desteklenen ChatGPT’yi engelleyerek İtalya’nın izinden gidebileceğine işaret etti.

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, ChatGPT’nin hukuki ve etik sorunları hakkında bir yazı yayımladı.

Elon Musk ve Yüzlerce İsimden “Altı Ay Durdurulsun” Çağrısı

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk, bir grup yapay zeka uzmanı ve teknoloji sektörü yöneticisi, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT 4’ten daha güçlü bir sistem geliştirmeye 6 ay ara verilmesi için çağrı yapmıştı.

Uzmanların imzaladığı açık mektupta, gelişmiş yapay zekanın (AI) topluma ve insanlığa risklerinden bahsedildi. Musk dahil 1000’den fazla kişinin imzaladığı açık mektupta “Güçlü yapay zeka sistemleri, yalnızca bunların etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir” dendi.

İlgili Haberler ve İçerikler