Kullanıcıların çalıntı şifreler, banka hesabı bilgileri ve diğer hassas verileri satmak için kullandığı yasa dışı pazar yeri Genesis Market, ABD, İngiltere ve Hollanda’nın da içinde bulunduğu geniş çaplı bir operasyon sonrasında kapatıldı.

Geçtiğimiz salı günü gerçekleştirilen ve “Kurabiye Canavarı Operasyonu” adı verilen girişim sonucunda Genesis Market olarak bilinen siteye el konulduğu bildirildi. 17 ülkeyi kapsayan benzeri görülmemiş operasyon sonucunda kaçak hizmetin kapatıldığı ve tüm altyapının ele geçirildiği aktarıldı.

ABD Başsavcısı Merrick Garland yaptığı açıklamada, kolluk kuvvetlerinin “siber suçluların dünyanın dört bir yanındaki bireyleri, işletmeleri ve hükümetleri mağdur etmesine olanak tanıyan büyük bir suç pazarını benzeri görülmemiş bir şekilde ele geçirdiğini” söyledi.

Avrupa polis teşkilatı Europol kolluk kuvvetlerinin siteyle bağlantılı olarak 119 kişiyi tutukladığını belirtirken internet sitesinin ana sayfasında yayımlanan bir görselde yasa dışı kuruluşa ait alan adlarının FBI tarafından el geçirildiği bilgisine yer verildi.

Pankartta siber güvenlik firması Qintel’in logolarıyla birlikte diğer Avrupa, Kanada ve Avustralya polis teşkilatlarının logolarının da kullanıldığı görüldü.

Genesis Market’te 80 Milyon Çalıntı Kimlik Bilgisi Tutuluyordu

ABD Adalet Bakanlığı’na göre internet sitesi faaliyetlerine 2018’de başlamış ve bugüne kadar güvenliği ihlal edilmiş 1,5 milyondan fazla bilgisayardan çalınan verilere erişim sağlıyordu.

Genesis Market’in 2 milyondan fazla kişiden çalışan yaklaşık 80 milyon kimlik bilgisi ve dijital parmak izi barındırdığına ilişkin tahminler ise bilgisayar dolandırıcılığı faaliyetlerinin boyutunu gözler önüne serdi.

Üst düzey bir ABD Adalet Bakanlığı yetkilisinin çarşamba günü yaptığı açıklamada, operasyonun sitenin yöneticilerini ve dünyanın dört bir yanındaki müşterileri hedef aldığını söylediği aktarıldı.

Yetkilinin ayrıca, siber suçluların çalınan kimlik bilgilerinin satışından 8,7 milyon dolar kripto para kazandığını ve kurbanların genel mali kayıplarının muhtemelen on milyonlarca doları bulduğunu söylediği ifade edildi.

Hazineden yapılan açıklamaya göre şubat ayının başında Genesis Market’te 460 bin civarında liste bulunuyordu. Bakanlık ayrıca siteden satın alınan çalıntı kimlik bilgileri sayesinde bilgisayar korsanlarının Haziran 2021’de bir ABD şirketine sızmayı başardığını belirtti.

Yetkililerden “Bilgilerinizi Kontrol Edin” Uyarısı

Europol internet sitesinde yayımlanan basın açıklamasında 2 milyon fazla kişiden çalınan bilgiler doğrultusunda kullanıcıların kişisel bilgilerini kontrol etmesi uyarısında bulunuldu.

Hollanda güvenlik güçlerinin hayata geçirdiği bir internet sitesine yönlendirme yapılırken platform üzerinden bilgilerin çalınıp çalınmadığının kontrol edilebileceği belirtildi.

Dijital kimliği çalınan kullanıcıların antivirüs yazılımlar da dahil olmak üzere başvurabileceği yöntemlere değinilen açıklamada, dijital güvenliğin artırılmasına yönelik yönergeler de paylaşıldı.

Europol’un açıklamasında son olarak operasyona katılan 17 ülkeye ve kolluk kuvveti teşkilatlarının isimlerine yer verildiği görüldü. Soruşturmaya dahil olan ülkelerin Avustralya, Kanada, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, ABD, İngiltere, Almanya, İzlanda, İtalya, Yeni Zelanda, Polonya, Romanya, İspanya, İsveç ve İsviçre’yi içerdiği belirtildi.

İlgili Haberler ve İçerikler