Bir blog yazarı olan Andy Baio, Apple’ın MacOS işletim sisteminde 2018 yılından beri Bitcoin teknik analiz dokümanı (whitepaper) bulunduğunu ortaya çıkardı.

Andy Baio, 5 Nisan tarihinde blog sayfasında yayımladığı bir gönderide Apple’ın MacOS işletim sisteminde yıllardır Bitcoin teknik dokümanının bir kopyasının tutulduğunu söyledi. MacOS 10.14 ve sonraki sürümlerinde bulunduğu belirtilen dokümanın, bir kod yazılarak PDF formatında görüntülebildiği belirtildi.

Gönderide, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin teknik dokümanının MacOS Catalina veya daha yeni bir işletim sistemini çalıştıran herhangi bir Mac cihazında bulunabileceği ifade edildi.

Yazıda, dokümanın neden Apple işletim sisteminde bulunduğuna dair net bir bilginin yer almadığı görüldü.

MacOS’ta Bitcoin WhitePaper Nasıl Tespit Edilebilir?

Andy Baio blog gönderisinde, Bitcoin teknik analiz dokümanını yazıcısını tamir etmeye çalışırken keşfettiğini belirtti.

Keşfeni doğrulatmak için bir çok arkadaşıyla iletişime geçtiğini ifade eden Baio, dosyanın Mojave’den (10.14.0) daha güncel bir sürüm olan Ventura’ya (13.3) kadar her macOS sürümünde bulunduğunu ancak High Sierra (10.13) veya önceki sürümlerde bulunmadığını tespit ettiğini aktardı.

Kullanıcıların kendi işletim sistemini kontrol etmesine izin veren detaylı adımları da paylaşan Baio, Terminal üzerinden bir kod yazarak Bitcoin teknik dokümanının cihazda bulunup bulunmadığının görüntülenebileceğini belirtti.

Mac kullanıcılarının Terminal kısmına aşağıdaki komutu yazdıktan sonra Bitcoin Whitepaper’a ulaşabildiği kaydedildi:

open /System/Library/Image Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

Apple’ın Bitcoin teknik dokümanını tuttuğu haberinin ortaya çıkması sonrası konu sosyal medyada gündem oldu.

Konuya dair düşüncelerini Baio, “belki de test amaçlı, son kullanıcı tarafından görülmesi amaçlanmayan, kullanışlı, hafif ve çok sayfalı bir PDF’dir.” şeklinde ifade etti.

Bazı paylaşımlarda da bunun bir reklam amacı taşımasının mümkün olmadığı nitekim dokümanın keşfedilmesi için beş yıl geçmesinin bu ihtimali ortadan kaldırdığı yorumları göze çarptı.

Bitcoin Whitepaper Nedir?

Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından kaleme alınan Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi başlıklı Bitcoin Whitepaper’ın ilk olarak 2008 yılında çevrimiçi dünyada kendini gösterdiği ve Bitcoin’in ise 2009’da piyasaya sürüldüğü biliniyor.

Bir proje veya hizmetin tam olarak ne amaçla kullanılacağını ve neler için çözüm üreteceğini anlatan teknik bir belge olarak tanımlanan Whitepaper başlangıcında şu ifadelere yer veriliyor:

“Elektronik paranın tamamen eşler arası versiyonu, çevrimiçi ödemelerin bir taraftan diğerine doğrudan bir finans kurumundan geçmeden gönderilmesine izin verecek.”

Dokümanda, ticaretin o dönemdeki güncel işleyişi, elektronik ödeme sisteminin gerekliliği, yeni ödeme yöntemi ile transferlerin ne şekilde gerçekleştirileceği ve gizlilik gibi konulara dair detaylı teknik bilgiler yer alıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler