Bitcoin alımlarıyla tanınan yazılım şirketi MicroStrategy, önceki gün Bitcoin’in 30 bin doların üzerine çıkmasıyla 10 ay sonra kâra geçebildi.

Bitcoin’in 30 bin doların üzerine atması en çok dünyanın en büyük Bitcoin yatırımı olan şirketi konumundaki MicroStrategy’e yaradı. Michael Saylor’ın firması Haziran 2022’den bu yana Bitcoin alımlarında kırmızıdaydı. Yazılım şirketi, ortalama satın alma fiyatını düşüren iki yeni alım yapmıştı.

Bitcoin maliyetlerini mart ve nisan aylarında düşüren MicroStrategy’nin ortalaması 29 bin 803 dolar olurken şirket yatırımda aylar sonra ilk kez kâra geçti.

En büyük kripto para birimi yılbaşından bugüne yüzde 82 artış gösterdi ve kısa süre önce iki yılın en iyi üç aylık artışını kaydetti. Bitcoin’deki yükseliş, ABD ve Avrupa’daki bankacılık stresinin ortasında zirve yapan faiz oranı artışları beklentisiyle ilişkilendirildi.

Fiyatlardaki artış, Bitcoin fiyatını MicroStrategy’nin ortalama satın alma fiyatının üzerine çıkardı. Bu, şirketin teknik olarak yatırımında yükseliş kaydettiği anlamına gelse de sadece küçük bir miktarı temsil ediyor. Şirket çok fazla Bitcoin’e sahip olduğundan, kısa bir süre içinde satması halinde, fiyatı önemli ölçüde aşağı çekmesi muhtemel gözüküyor. Bu da şirketin istese de elindeki tüm Bitcoin’i kâr amacıyla satamayacağı anlamına geliyor.

MicroStrategy’nin Ne Kadar Bitcoin’i Var?

MicroStrategy’nin Bitcoin varlıkları geçtiğimiz haziran ayından bu yana kırmızı renkte. O dönemde, kripto kredi veren Celsius şirketinin çöküşü ve kripto hedge fonu Three Arrows Capital’in başarısızlığı piyasaları daha da aşağı çekmişti. Bu süre zarfında ABD Merkez Bankası da yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırıyordu.

Son Bitcoin alımlarıyla ortalama satın alma fiyatını düşüren MicroStrategy, 6 bin 455 Bitcoin satın aldığını belirten 27 Mart tarihli bir duyurunun ardından portföyüne 5 Nisan’da bin 45 Bitcoin daha ekledi.

Son verilere göre MicroStrategy ve iştirakleri şu anda toplam satın alma fiyatı yaklaşık 4,17 milyar dolar olan yaklaşık 140 bin Bitcoin’e sahip.

Firmanın hisseleri yılbaşından bugüne yüzde 114 artarak Bitcoin’den daha iyi performans gösterdi ve 332 dolardan işlem görüyor. Yazılım firmasının hisseleri sene başından bu yana yüzde 120’ye yakın yükseliş kaydetmiş oldu.

MicroStrategy’nin Bitcoin Alımları Eleştirilerin Hedefinde

MicroStrategy’nin Bitcoin yatırımı, kripto paralar 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında rekor seviyelere yükseldiğinde cömertçe karşılığını verirken, uzun süren bir ‘kripto kışı’ sırasında fiyatların keskin bir şekilde düşmesinin ardından eleştirilere de neden oldu. Şimdiye kadar, yatırımcılar ile analistler, değişken ve spekülatif bir varlığa bu kadar büyük bir yatırımla ilişkili riskler konusunda endişelerini dile getiriyorlardı.

Risklere rağmen, MicroStrategy Bitcoin yatırımını ikiye katladı ve Saylor yakın zamanda yaptığı bir kazanç raporu toplantısında şirketin Bitcoin’i birincil hazine rezerv varlığı olarak tutmaya devam etmeyi planladığını belirtti.

İlgili Haberler ve İçerikler