ABD, Ukrayna’daki savaşı nedeniyle Rusya’yı sıkıştırmak amacıyla 120’den fazla hedefe yaptırım uygulayarak, devlete ait enerji şirketi Rosatom ile bağlantılı kuruluşları ve Türkiye gibi ortak ülkelerdeki yerleşik firmaları hedef aldı.
ABD Hazine ve Dışişleri bakanlıklarının İngiltere ile birlikte uygulamaya koyduğu yaptırımlar arasında bir Rus özel askeri şirketi, Çin merkezli bir firma ve Macaristan’daki Rus sermayeli bir banka da bulunuyor. ABD Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı yaptırımlar kapsamında ayrıca 20’yi aşkın ülkedeki 120’den fazla kişi ve kuruluş yer alıyor.
Yeni yaptırım paketinin ana hedefinin, metal, madencilik, teknoloji ile telekomünikasyon alanlarındaki varlıklarıyla Rusya’nın en zengin oligarklarından biri haline gelen ve tahmini net değeri 19,5 milyar dolar olan Rus-Özbek milyarder Alişer Usmanov’un ağı olduğu görülüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olduğuna inanılan Usmanov’un kendisi bir yılı aşkın bir süredir yaptırımlara tabi olsa da ABD Hazinesi Usmanov’un hala “finansal güvenli cennetlerde geniş bir iş ağına sahip olduğunu ve bu sayede yaptırımları potansiyel olarak aşabileceğini” söyledi.
Today, the U.S. is targeting Russian financial facilitators and sanctions evaders around the world, including the facilitation network of Alisher Usmanov, who is subject to sanctions in multiple jurisdictions. https://t.co/JTLiPwS9nI
— Treasury Department (@USTreasury) April 12, 2023
Savaştan Bu Yana ABD’nin Türkiye’de Uyguladığı En Büyük Yaptırım
Türkiye merkezli en az dört kuruluş, ABD ihracat kontrollerini ihlal ettikleri ve Rusya’nın savaş çabalarına yardım ettikleri iddiasıyla çarşamba günü ABD tarafından yaptırıma tabi tutuldu. Bu, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ABD’nin Türkiye’de uyguladığı en büyük yaptırım.
Türkiye’de ise yaptırım uygulanan kuruluşlar arasında bir elektronik şirketi ve hem sivil hem de askeri alanda kullanılan “çift kullanımlı” ürünlerin Rusya’ya tedarikini sağlamakla suçlanan bir teknoloji firması yer aldı.
Washington ve müttefikleri işgalin ardından Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uyguladı ancak Karadeniz komşusu Türkiye ile Hong Kong ve BAE gibi diğer ticaret merkezlerinden tedarik kanalları açık kaldı.
Reuters’a konuşan ABD yönetiminden bir yetkiliye göre yaptırımlar, Türkiye’nin denizcilik ve ticaret sektörlerinde “öncelikli olarak” Rusya’ya ait ya da Rusya ile bağlantılı kurum ve kişileri hedef aldığını söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, bu tedbirin ihracat kontrollerinin uygulanmasının geçiş döneminde bir “uyarı atışı” olarak alındığını söyledi.
Türkiye, ABD’nin Rusya’yı dünya sahnesinde yalnızlaştırmak için baskıların arttırdığı bir dönemde Washington ve Moskova arasında bir denge bulmak için uğraşıyor. Aynı zamanda hem Moskova hem de Kiev ile iyi ilişkiler sürdürmeye çalışıyor.
ABD Tarafından Yaptırım Kararı Alınan Türkiye Merkezli Şirketler
Yaptırım kararı alınan şirketler arasında ise Türkiye merkezli Artvin Maritime ve Salda Management Maritime şirketleri yer aldı.
Bakanlık ayrıca Dexias Türkiye’nin Rusya’daki bir şirket için aracılık yaptığını belirtti. Dexias’ın Batılı şirketlerle iletişime geçerek ABD menşeli ürünler almaya çalıştığı öne sürüldü.
Yine Türkiye merkezli Azu International da yaptırımlardan nasibini aldı ve Hazine tarafından Rusya’ya elektronik ürünlerin geri dolumunu kolaylaştırmakla suçlandı.