Solana’nın CEO’su ve kurucu ortağı Anatoly Yakovenko, geçtiğimiz yıl haziran ayında web3 odaklı bir Android akıllı telefon olan Saga’nın lansmanını yapmıştı. Birçok özellikle birlikte gelen Solana’nın Saga isimli akıllı telefonunun ne zaman çıkacağı merak ediliyordu. Solana Labs, sonunda piyasaya süreceği Saga’nın satışa sunulacağı tarihi açıkladı.

Solana’ya göre, Saga’nın piyasaya sürülmesinin amacı, kripto platformlarına ve uygulamalarına masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla erişmenin geleneksel yollarının aksine, erişimin mobil cihazlar aracılığıyla sağlanarak kullanıcılar için kripto ürün ile hizmetlerinin erişilebilirliğini artırmak.

Solana Saga Ne Zaman Satışa Sunulacak?

Solana Labs, blok zinciri ve kripto destekli akıllı telefonun 8 Mayıs’ta satışa sunulacağını duyurdu. OSOM tarafından üretilen Android akıllı telefon, Web3 uygulamaları için özel olarak tasarlandı. Telefon kullanıcıların Seed Vault (tohum deposu) özelliğini kullanarak kripto varlıklarını bireysel olarak saklamalarına olanak tanıyor.

Solana Mobile’ın Twitter hesabında belirtildiği gibi, ekip “gelişmiş kullanılabilirlik ve daha fazla güvenlik için insanların dijital varlıklarıyla etkileşim biçimlerini modernize etmeyi” amaçlıyor. Akıllı telefon, önceden yüklenmiş birkaç merkeziyetsiz uygulama (dapps) ile birlikte geliyor ve Android 13 işletim sistemi üzerinde çalışıyor.

Solana Saga’nın Fiyatı Ne Kadar?

Dolana Saga’nın fiyatının bin dolar civarında olduğu bildirildi. Cihaz, telefon, USB-C şarj kablosu ve fiziksel bir ‘seed phrase’, kartından oluşan siyah bir kutu içinde sunuluyor. Kart, kullanıcının kripto para cüzdanına erişmek için gerekli olan bir dizi rastgele kelime olan kurtarma cümlesini kaydetmeyi sağlıyor.

Solana Saga Özellikleri

Telefonun işletim sistemi Android 13 tabanlı ve 6,67 inç OLED ekrana sahip 512 GB depolama alanı ile birlikte geliyor. Cihaz USB-C kablosuyla şarj oluyor ve 50MP ve 12MP ultra geniş çift kamera sistemine sahip. Cihazın teknik özelliklerine göre ‘seed vault’, güvenli donanım ve AES şifreleme yoluyla özel anahtarların korunmasına olanak sunuyor.

Bu arada Seed Phrase, “seed phrase” veya “seed kelimeleri”, bir kripto para cüzdanının anahtarlarını ya da gizli anahtarlarını temsil eden bir dizi sözcük veya kelimeden oluşan bir kod. Seed phrase, kripto cüzdanının kullanıcı tarafından güvenli bir şekilde yedeklenmesini ve kurtarılmasını sağlıyor.

Solana Mobile’ın mühendislik lideri Steven Laver’a göre, telefonda Solana Mobile Stack’e (SMS) entegre edilmiş bir mobil cüzdan adaptörü bulunuyor. Bu altyapı, merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) ile cüzdanlar arasında bir bağlantı görevi görüyor ancak kullanıcılar tarafından görülemiyor.

Solana Saga Kullananların Yorumu

Tech crunch editörü Jacquelyn Melinek, Saga’yla ilgili deneyimini paylaştı. Yazar Saga’yı birkaç gün boyunca iş telefonum olarak kullandığını bildirdi. Melinek’in ifadelerine göre telefonun 4011 mAh bataryası, kutusundan çıkardığı pazartesi gecesi yüzde 82’den başlayarak çarşamba sabahı yaklaşık yüzde 4’e kadar yaklaşık 1,5 gün dayandı. Yani pil ömrü konusunda iyi çalıştığı görülüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler