İngiltere önümüzdeki 12 ay içinde kripto para birimi endüstrisini düzenlemeyi amaçlayan özel yasalar çıkarmayı planlıyor.

İngiltere Hazinesi Ekonomi Sekreteri Andrew Griffith verdiği bir demeçte, kripto paralara ilişkin bir düzenlemenin 12 ay içerisinde yürürlüğe girebileceğini söyledi.

CNBC’ye konuşan Griffith, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışına atıfta bulunarak, “Kural kitabımızın kontrolünü geri aldık; bu, Birleşik Krallık’ın onlarca yıldır sahip olmadığı bir şey.” dedi.

Çevik ve orantılı bir şekilde hareket etme yeteneklerinin olduğunu belirten Griffith, bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmaya kararlı olduklarını da dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl İngiltere’nin o dönemdeki maliye bakanı ve şu anki başbakanı olan Rishi Sunak, ülkeyi “kripto varlık teknolojisi için küresel bir merkez” yapmak istediğini belirtmişti.

Birleşik Krallık Hükümeti, 2023’ün Şubat ayında kripto varlıklarını düzenleme planlarını ortaya koymuş ve önerilerini istişareye açmıştı. İstişare süresi 30 Nisan’da sona eriyor.

İngiliz Ekonomi Sekreteri: “Kripto Varlık Alanında Ek Fırsatlar Var”

Kripto şirketleri ülkelerindeki mevzuata ilişkin netlik istediğini ve hükümetlerin bu kuralların işletilmesi için çabalaması gerektiğini sık sık dile getiriyor.

İngiltere’deki kripto mevzuatına ilişkin düşüncelerini dile getiren Griffith, ülkenin düzenleme yaklaşımının hem mevcut düzenlemeleri hem de yeni düzenlemeleri içereceğini belirtti.

Konuşmasında Griffith, “Mümkün olan her yerde, aynı varlığın ve aynı işlemin, aynı şekilde düzenlendiğini görmek istiyoruz. Ancak kripto varlığı veya dağıtılmış defter alanında bazı ek fırsatlar var ve biz bundan yararlanmak istiyoruz” dedi.

Milletvekili ayrıca yaklaşmakta olan mevzuatın zaten kripto para birimiyle ilgili bazı hükümler içerdiğine değinerek şu anda Parlamento’da görüşülmekte olan Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasasına işaret etti.

Henüz yürürlükte olmayan bu özel yasa, itibari para birimine dayalı stablecoin’leri düzenleyici kapsamına almayı amaçlıyor.

İngiltere Merkez Bankası’ndan Stablecoin Uyarısı

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe de pazartesi günü yaptığı bir konuşmada düzenleyicilerin ödemeler için stablecoin kullanımına sınırlama getirmeleri gerekebileceğini söylerken Griffith gibi Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarı’na işaret etti.

Bir Fintech kuruluşu olan Innovate Finance tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Cunliffe’nin, “Düzenleyicilerin ilk etapta herhangi bir oranda, ödemeler için kullanılan stablecoin’lere ilişkin sınırlama getirilip getirilmeyeceğine karar vermeleri gerekecek.” dediği aktarıldı.

Bloomberg’in haberine göre Cunliffe’nin stablecoin’lerin ödemelerde daha fazla verimlilik ve işlevsellik imkanı sunduğunu ancak mevcut ödeme sistemleri ve ticari bankaları tarafından çıkarılan paraların aksine şu anda herhangi bir düzenleyici çerçeveye uymadığını söylediği kaydedildi. Bu durumun başlangıçta stablecoin mevduatlarının 85 bin sterline kadar olan mevduatları koruyan endüstri tarafından finanse edilen sigorta programı tarafından korunmayacağı anlamına gelebileceğine dikkat çekildi.

Yasa tasarısının sistemik stablecoin operatörlerini düzenleme yetkisi vereceğini belirten Cunliffe’nin, sistemik stablecoin’lerin itibari paraya çevrilebilmelerini sağlamak için “yüksek kaliteli ve likit varlıklar” ile desteklenmeleri gerektiğini de söylediği ifade edildi.

İlgili Haberler ve İçerikler