ABD’nin en büyük kripto para borsası konumundaki Coinbase’in Bermuda’da lisans aldığı bildirildi. Geçtiğimiz ay ortasında Coinbase‘in yurt dışında lokasyonlar aradığı haberleri manşetlerde yer almıştı.

Amerika merkezli kripto para borsası Coinbase, Bermuda’da faaliyetlerini yürütmek için bir lisans aldı. Haberlere göre şirket, önümüzdeki hafta gibi erken bir tarihte potansiyel bir lansmanla bölgede bir türev borsası kurmaya hazırlanıyor.

Çarşamba günü paylaşılan bir blog yazısına göre, kripto para borsasına ada ülkesinin entegre mali düzenleyicisi olan Bermuda Para Otoritesi tarafından bir lisans verildi. Bermuda Para Otoritesi, 2018’de dijital varlıklar için kapsamlı bir yasal çerçeve getirilmesinde dünyadaki öncüler arasında yer alıyor.

Haber, Bloomberg’in mart ayında Coinbase Global’in yeni bir offshore alım satım platformu hakkında kurumsal müşterilerle iletişime geçtiğini, birincil Coinbase pazarından ayrı olarak böyle bir hizmeti başlatmak için piyasa yapıcılar ve yatırım firmalarıyla birlikte çalıştığını bildiren haberlerin ardından geldi.

Coinbase, Bermuda’nın “finansal merkezlerimizden biri olarak seçilmesinin” nedeni olarak açık düzenlemeleri gösterdi. Kripto para borsası ayrıca, ada ülkesindeki düzenleyici ortamının “uzun zamandır yüksek düzeyde titizlik, şeffaflık, uyum ve iş birliği ile tanındığını” açıkladı.

“ABD’de Sonun Başlangıcı Olabilir”

Kripto topluluğundan bazıları, CEO Brian Armstrong’un Londra’daki bir fintech etkinliğinde borsanın düzenleyici netlik eksikliği nedeniyle ABD’den ayrılmayı düşünebileceğini açıklamasından sadece bir gün sonra gelen bu son gelişmenin ABD’de Coinbase için sonun başlangıcı olabileceğine inanıyor.

Armstrong, geçen yıl kasım ayında da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) düzenleyici netlik sağlamada başarısız olduğunu ve yatırımcıları ve ticaret faaliyetlerini denizaşırı ülkelere yönlendirdiğini savunarak, ABD’deki kripto düzenlemelerinin durumu hakkındaki görüşünü çok sesli bir şekilde dile getirmişti.

Coinbase ABD’den Hemen Ayrılabilir Mi?

Coinbase’in yıllardır kendi ülkesindeki uyumluluk sicilini övdüğü ve genel olarak politikacılar ile düzenleyiciler tarafından yasalara uyan bir şirket olarak görüldüğü göz önüne alındığında, ABD’den hemen ayrılma planları olması pek olası olarak gözükmüyor. Bir başka büyük ABD şirketi olan Ripple da 2021’de hisselerini geri çekebileceğine dair benzer uyarılarda bulunmuş ancak hâlâ bir adım atmış değil.

Ancak yakın gelecekte ABD’li büyük kripto şirketlerinin ülkeyi terk etmesi pek olası görünmese de Coinbase’in Bermuda’da şube açma hamlesi, sektörün kendilerini kripto merkezi olarak lanse eden Hong Kong, Dubai ve Singapur gibi yerleri giderek daha fazla sektörün birincil iş yeri olarak gördüğünü gösteriyor.

Bermuda’da Kripto Para Sektörü

Bermuda merkezli bir borsanın ek bir avantajının da vergilendirme düzenlemeleriyle ilgili olduğu söyleniyor. Bermuda, işletmeler için bir bordro vergisini zorunlu kılarken, yüzde 0’lık bir kurumlar vergisi oranını koruyarak kazançları vergiden muaf tutuyor. Bu özellik de maliyetleri düşürmek isteyen şirketler için burayı cazip bir yer haline getiriyor.

İlgili Haberler ve İçerikler