Avrupa Birliği ülkelerini kapsayan ve kripto sektörünü düzenlemeyi hedefleyen yasa tasarısı MiCA (Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği), Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) onay aldı.
Strazburg’da gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda, kara para aklamayı önleme ve mali denetim için kripto varlık transferlerini izlemeyi içeren ilk AB kripto mevzuatı oy çokluğuyla kabul edildi. Tasarı için 517 milletvekili lehte ve 38 milletvekili aleyhte oy kullanırken 18 milletvekili çekimser kaldı.
Avrupa Parlamento’nun resmi Twitter hesabından yapılan duyuruda, “Parlamento, dijital varlık transferlerini izlemenin ve kara para aklamayı önlemenin yanı sıra denetim ve müşteri korumasına ilişkin ortak standartlar oluşturmaya yönelik ilk AB mevzuatını onayladı.” ifadelerine yer verildi.
Parliament has endorsed the first EU rules to trace crypto-asset transfers, prevent money laundering, as well as common rules on supervision and customer protection.
Press release: https://t.co/t105fHevXz pic.twitter.com/UycXJwDJRF
— European Parliament (@Europarl_EN) April 20, 2023
Kripto sektörü tarafından büyük bir merakla beklenen kripto mevzuatı MiCA neticeye kavuşurken Avrupa Parlamentosu, mayıs ayında Avrupa Konseyi’nin de onayının alınması gerektiğini belirtti.
Geçtiğimiz yılın yaz aylarında ön onay alan MiCA çalışmaları 2020’den beri devam ediyordu.
Kripto Mevzuatı MiCA Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Avrupa Parlamentosu, MiCA’nın yasalaşmasını sağlayacak nihai oylamanın 16 Mayıs günü Avrupa Konseyi’nde gerçekleşeceğini ifade etti.
MiCA’nın konseyde ezici bir çoğunlukla kabul edilmesi beklenirken düzenlemenin, onayın ardından 20 gün sonra AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanacağı bildirildi.
Yapılan açıklamaya göre kripto mevzuatı MiCA, stablecoin çıkaran şirketler için 2024 yılının haziran ayında, kripto varlık hizmet sağlayıcıları da dahil olmak üzere diğer şirketler için ise aynı yılın aralık ayında yürürlüğe girecek.
MiCA, Kripto Sektörü İçin Ne İfade Ediyor?
Uzun süredir geliştirilen ve sıklıkla eleştirilere maruz kalan Avrupa Birliği kripto mevzuatı MiCA, kripto varlıkların ihracı, aracılık hizmetleri ve kripto alım satımı için yasal bir çerçeve oluşturmayı amaçlıyor.
MiCA’nın yürürlüğe girmesi ile piyasa manipülasyonunun önlenmesinin yanı sıra kara para aklama, mali denetim ve lisanslama gibi konuların netlik kazanması hedefleniyor.
MiCA’nın düzenlediği konu başlıkları arasında kripto varlıkların halka arzı, tüketici koruma kuralları, hizmet sağlayıcıların düzenleyici kurumlardan lisans alması, platformların alım satım hizmetleri ve piyasa manipülasyonları yer alıyor.
Avrupa Birliği içerisindeki kripto varlıklara yönelik tek yasal çerçeve olarak kabul edilecek MiCA kapsamında kripto şirketlerinden, kara para aklamayı önleme yükümlülüklerinin tamamına uyması ve suçluların kripto akışlarını tespit ederek durdurması beklenecek.
Stablecoin’lerin önemli bir yer tuttuğu MiCA’ya göre itibari para birimine bağlı bu tokenleri çıkarmak için belirli bir sermaye şartı getirilecek ve stablecoin çıkaracak şirketlerin bazı standartları karşılaması gerekecek.
Piyasanın kötüye kullanılması ve içeriden bilgi alarak işlem yapılması gibi kural ihlali durumlarında ilgili kurumlara ciddi para cezaları verilecek.
Avrupa Birliği ülkelerindeki kripto sektörü için dönüm noktası olarak kabul edilen MiCA’nın, Türkiye dahil pek çok ülkedeki dijital varlıkların düzenlenmesi konusunda da yol gösterici olması bekleniyor.