500 TL ve 1000 TL’lik banknot basılacak mı? Türkiye’de fahiş fiyat artışlarından dolayı geçtiğimiz yıldan beri konuşulan “500 TL ve 1000 TL’lik banknot basılacak” iddialarına yetkililerden açıklamalar geldi.
Türkiye’deki para basma yetkisi ülkede para politikasını belirleyen ve uygulayan, ülkenin para ile kredi sistemini yöneten bağımsız bir kurum olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) ait.
Geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Partili Cevdet Yılmaz, katıldığı bir canlı yayında “500 TL’lik banknot basılacak” iddialarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi. Ayrıca yakın vade olarak 2-3 yıllık hedefleri için 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçim sonrasını işaret etti.
TBMM Yetkilisine “500 TL’lik Yeni Banknot Basılacak Mı?” Sorusu
Merkez Bankası’nın bağımsız bir kurum olduğunu vurgulayan Yılmaz, “500 TL’lik yeni banknot basılacak mı?” sorusuna da yanıt verdi. Ak Partili yetkili, şu anda seçimler dolayısıyla belirsiz bir ortam olduğunu belirtti. Yılmaz, Ak Parti’nin önümüzdeki dönemdeki önceliğinin enflasyonu düşürmek ve 2 ila 3 yılda tek haneye ulaşmak olduğunu söyleyerek “500 liralık banknotlara Türkiye’nin ihtiyacı yok. Serbest Döviz Kuru rejimine sahibiz, bundan vazgeçme planımız yok.” dedi.
Türk Lirasından 6 Sıfır Atılmasının Üzerinden 18 Yıl Geçti
Türkiye’de yaşanan 2001 krizinin ardından, ekonomide sıkı maliye ve istikrar politikaları hayata geçirilmişti. Böylece, 31 Ocak 2004’te, Türk lirasından 6 sıfır atılması ve 1 milyon liranın 1 Yeni Türk Lirasına (YTL) eşitlenmesini öngören ilgili kanun çıkarılmıştı. 1 Ocak 2005 Cumartesi günü de paradan 6 sıfır atılarak, Yeni Türk Lirası banknotlar tedavüle girmişti.
Türk Lirasından 6 Sıfır Atıldığında Dolar Ne kadardı?
Bu hamlenin ardından piyasaların açıldığı ilk gün 1 ABD dolarının Merkez Bankası verilerine göre alış fiyatı 1,3383 YTL iken, satış fiyatı ise 1,3448 YTL olarak kayıtlara geçmişti.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, geçen hafta Fox TV’ye yaptığı açıklamada, alım gücünün azalmasından dolayı piyasanın daha büyük bir para çıkarılmasını beklediğini söyledi.
500 TL’lik Banknotlarda Son Durum
Bu arada, Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, Twitter hesabından “500 TL’lik Banknot ve 5 TL’lik Madeni Parada Son Durum” başlıklı bir tweet zinciri paylaştı.
Babuşcu’ya göre, seçimden sonra ister mevcut hükümet devam etsin isterse muhalefet iktidara gelsin 3 ay içinde yapılacak işler içinde, 500 TL’lik banknotu basmak ve 5 TL’lik madeni parayı çıkarmak öncelikli olarak yer alıyor.
4/8
2-
Türk Lirası, 200 TL banknotun çıktığı tarih olan Ocak 2009’dan buyana çok değer kaybetmiştir. Örnek vermek gerekirse Ocak 2009’da 1 dolar = 1,53 TL olup en büyük banknot olan 200 TL ile 131 dolar alınır iken, bugün 1 dolar=20 TL olup, 200 TL ile 10 dolar alınabilmektedir pic.twitter.com/S03Dw8vU2L— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) April 25, 2023
500 TL’lik banknotun enflasyon doğurmadığını, enflasyonun 500 TL’lik banknotu doğurduğunu söyleyen Babuşcu, Merkez Bankası’nın temel amacının fiyat istikrarı ve TL’nin değerini korumak olduğunu söyleyerek, “Merkez Bankası görevini yapıp enflasyonla mücadele etseydi, TL’nin değerini korusaydı 500 TL’lik banknota ihtiyaç kalmazdı.” dedi.