Liranın seçim sonrası dönemde gerileyeceği beklentisiyle yabancı para birimlerine olan talep artıyor. Kripto para veri analiz şirketi Kaiko, Türkiye’de USDT’ye olan talebin ciddi şekilde arttığını gösteren son araştırmasını paylaştı.

Türkiye’de dünyanın en büyük sabit coin’i USDT’ye olan talep rekor kırıyor. Kaiko’nun araştırmasına göre USDT-TL hacmi geçtiğimiz hafta 250 milyon doları aşarak 2022’nin mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Kaiko dün Twitter hesabından yaptığı grafikli paylaşımda,

“Bugünkü Merkez Bankası faiz kararı ve yaklaşan seçimler öncesinde Türkiye piyasalarında USDT’ye olan talep arttı. USDT-TRY işlem hacimleri geçen hafta 250 milyon doları aştı. Bu miktar, 2022 yılının mayıs ayından bu yana görülen en yüksek seviye oldu.” açıklamasında bulundu.

TL/USD kuru çarşamba sabahı erken işlemlerde şimdiye kadarki en düşük seviyesine yakın seyretti. Piyasa gözlemcilerine göre, ABD’de parasal sıkılaştırmanın doruk noktasına ulaşması ve bankacılık sektöründeki çalkantıların geri dönmesiyle birlikte ABD doları, doların gücü nedeniyle yaklaşık bir yıldır baskı altındaki gelişmekte olan piyasa para birimleri karşısında zayıflayabilir.

Öte yandan, bankadaki döviz rezervlerinin hacmindeki düşüşle birlikte dolara olan talebi azaltmaya çalışan Türkiye Merkez Bankası’nın art arda aldığı önlemler karşılığında Türk lirasının çektiği sıkıntı devam ediyor. Yabancı para birimlerine olan talep, seçim sonrası dönemde liranın düşeceği beklentisiyle artıyor. Çeşitli haberlerde, lirada beklenen değer kaybının, faiz oranlarının yüzde 40’a çıkarılması ve ardından yılsonuna kadar yüzde 22’ye düşürülmesi beklentisi gibi seçimlerde kazanan partinin kimliğinden uzak faktörlere bağlanması dikkat çekiyor.

USDC Çöküşü Sonrası USDT’ye Fayda Sağlamıştı

ABD’de mart ayındaki bankacılık çöküşünde USDC ihraççısı Circle şirketinin 3,3 milyar dolarının Silicon Valley Bank’ta bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu durum sebebiyle USDC yatırımcıları fazlasıyla endişeye kapılmıştı. Paniğin yayılması sebebiyle USDC’nin ABD dolarına 1’e 1 olması gereken paritesi 0.8 doların da altına indirmişti. Çöküş sonrası USDT’nin toplam değeri 81 milyar doların üzerine çıkmıştı.

Türkiye’deki Seçimler Dönüm Noktasını Temsil Ediyor

Öte yandan Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılması beklenen seçimler, ülkenin para ve maliye politikasının geleceği açısından önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Türkiye’de finans piyasaları üzerindeki kontrolün sıkılaşması, İstanbul’daki meşhur Kapalıçarşı’yı yeniden ülkenin ticari faaliyetlerinin merkezine yerleştirdi. Geçtiğimiz günlerde piyasada banka kuru, Kapalıçarşı kuru ve kripto para stablecoin kuru olmak üzere 3 ayrı dolar kuru oluştu.

Birçok kişi ikili kur makasının gittikçe açılması sonucu kâr da artığı için bankadan dolar alıp Kapalıçarşı’da bozduruyordu.

Türkiye’de seçimler öncesi bankalar bir süredir kısıtlı döviz satarken döviz alım satım makası da açılmıştı. Vatandaşlar kur daha da yükselecek beklentisiyle Kapalıçarşı’ya ve döviz bürolarına akın etmişti.

En büyük etken olarak, Merkez Bankası’nın bankalar ile piyasaya müdahale etmesi ve seçim belirsizliği olarak gösterilmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.