Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Afrika’nın en yüksek nüfusuna sahip ülkesinde piyasa katılımını genişletmek amacıyla şu anda dijital borsalar için başvuruları deneme bazında inceliyor.

Başkent Abuja merkezli komisyonun menkul kıymetler ve yatırım hizmetleri başkanı Abdulkadir Abbas, Lagos’ta verdiği bir röportajda Nijerya’nın SEC’sinin lisanslı dijital borsalarda tokenize coin tekliflerine izin verme olasılığını düşündüğünü belirtti. Bu teklifler öz sermaye, borç ve mülk gibi varlıklarla desteklenecek, ancak kripto para birimi ile desteklenmeyecek. Abbas, “Düzenleyici bir kurum olarak, tekliflerimizi daha karmaşık olanlara girmeden önce açık ve net bir yaklaşımla başlatmayı tercih ediyoruz.” dedi.

Abbas, SEC’nin dijital alt brokerler, kitle fonlaması aracıları, robo-danışmanlar, fon yöneticileri ve tokenize coin ihraççıları kapasitelerinde fintech işletmelerinin kaydını üstleneceğini belirtti. Ayrıca komisyon, merkez bankası ile iş birliği içinde standartların oluşturulmasına ilişkin bir uzlaşma sağlanana kadar kripto para borsalarının tescilini durdurma kararını açıkladı.

Anlaşmaya Varılana Kadar Kripto Borsaları Bekleyecek

Dijital borsalar bir yıl sürecek bir “düzenleyici kuluçka” dönemine tabi olacak. Bu süre zarfında, yalnızca SEC tarafından yakından izlenen temel hizmetleri sunacaklar. Bu dönemin amacı, borsaların faaliyetlerini analiz etmek ve ülkede hizmet sunmaya uygunluklarını belirlemek. Onuncu ayın sonunda, Nijerya’nın SEC’si şirketin tescili, kuluçka süresinin uzatılması veya firmanın faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin bir karar verme yeteneğine sahip olacak.

Abbas, fintech’in sunduğu faydaları vurgularken, yatırımcının korunması ile yenilikçilik arasında bir denge kurulması gerektiğini de ifade etti ve finansal okuryazarlık için iyi bir strateji olmadan finansal kapsayıcılığın sağlanamayacağını söyledi.

Birçok Ülkede Tokenize Coin Denemesi

Bu arada, diğer ülkeler de benzer tokenlerle denemeler yürütüyor. Geçen yıl Singapur’da varlık tokenizasyonunun potansiyel uygulamalarını araştırmak üzere “Project Guardian” adlı bir proje başlatıldı. DBS Bank, JPMorgan ve Marketnode’un öncülük ettiği girişim, tokenize edilmiş tahvil ve mevduatlardan oluşan kısıtlı bir likidite havuzunun oluşturulmasını gerektiriyor.

Nijerya’da Nakit Sıkıntısı

Öte yandan aralık ayında Nijerya Merkez Bankası (CBN), yeni banknotların yetersizliği nedeniyle ve eNaira’nın daha fazla benimsenmesini teşvik etme çabasının bir parçası olarak fiziksel banknotlar için para çekme limitlerini açıklamıştı. Bu da vatandaşların bankalarda ya da ATM kuyruklarında saatlerce beklemesi ve bazı durumlarda sadece 1.000 naira (2 dolardan az) çekebileceklerinin söylenmesi üzerine bu limitler yaygın öfke ve protestolara yol açmıştı.

Nijerya Kriptolar Açısından En Aktif Ülkelerden Biri

Ülkedeki yasağa rağmen Nijerya, Bitcoin ile diğer kripto paraların benimsenmesi ve merak edilmesi açısından en aktif ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Afrika kıtasının en yoğun ülkesi, Google Trends verilerine göre 2021 yılında Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul eden El Salvador’un ardından “Bitcoin” anahtar kelimesine yönelik aramalarda ikinci sırada yer alıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.