Yapay zekanın “vaftiz babası” olarak adlandırılan Geoffrey Hinton, Google’daki görevinden ayrıldığını açıkladı.

Günümüzdeki yapay zeka sistemlerinin çoğunun temellerini oluşturan çığır açıcı çalışmaları ile bilinen 75 yaşındaki Geoffrey Hinton, geliştirilmesine yardımcı olduğu yapay zeka teknolojisinin insanlık için tehdit oluşturduğu uyarısında bulunmak için Google’dan ayrıldığını söyledi.

The New York Times gazetesine verdiği demeçte Hinton, “Kötü aktörlerin yapay zekayı kötü şeyler için kullanmasını nasıl engelleyebileceğinizi görmek zor.” dedi.

2019’da diğer iki bilim insanı ile birlikte Turing Ödülü’nü kazanan Hinton, “sinir ağları” adı verilen matematiksel algoritmaların büyük veri kümelerinden kalıpları çıkarmak için kullanıldığı “derin öğrenme” adı verilen önemli bir yapay zeka sürecinin geliştirilmesinde kilit rol oynamıştı.

Hinton: “Google’ı Eleştirmek İçin Ayrılmadım”

Daha önceki röportajlarından birinde geliştirilen tekniklerin yüz milyonlarca insanı etkileyen sayısız fayda için kullanılabileceğini ifade eden Hinton, son demecinde farklı bir noktada durduğunu gösterdi.

“Bu şeylerin insanlardan daha akıllı olabileceği fikrine birkaç kişi inanıyordu. Ama çoğu insan bunun çok uzak olduğunu düşündü. Ben de böyle düşündüm. 30 ila 50 yıl ya da daha uzun olduğunu sanıyordum ancak artık böyle düşünmüyorum.” dedi.

Google’ın yapay zeka politikalarını eleştirmek için şirketten ayrıldığı yönündeki yorumların ardından ise Hinton, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Hinton, “Bugün NYT’de Cade Metz, Google’ı eleştirmek için Google’dan ayrıldığımı ima ediyor. Aslında, bunun Google’ı nasıl etkilediğini düşünmeden yapay zekanın tehlikeleri hakkında konuşabilmek için ayrıldım. Google oldukça sorumlu davrandı.” dedi.

Hinton’un uyarısının, OpenAI şirketinin geçtiğimiz kasım ayında üretken yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’yi piyasaya sürmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Yapay Zekanın Etkileri Endişeleri Artırıyor

Aralarına Geoffrey Hinton’ın katıldığı ve sayısı gittikçe artan bir grup uzman, yapay zekanın risklerine dikkat çekmek için çaba sarf ediyor.

Yapay Zekayı Geliştirme Derneği‘nin (AAAI) 19 mevcut ve eski akademik topluluk lideri yakın zamanda açık bir uyarı mektubu yayınlamış ve bu mektupta “Hata yapma, önyargılı önerilerde bulunma, mahremiyetimizi tehdit etme, kötü aktörleri yeni araçlarla güçlendirme ve etkileme potansiyeli dahil olmak üzere yapay zeka ilerlemelerine ilişkin sınırlamalar ve endişelere değinmişti.

AAAI, “riskleri yönetirken yapay zekanın büyük vaadini yerine getirebilmesini sağlamak için ilgili araştırmacılar, devlet kurumları, özel şirketler ve genel olarak halktan oluşan topluluğu genişletmeyi ve güçlendirmeyi” amaçladığını söylemişti.

Tartışmalar devam ederken bazıları işgücü piyasasının etkilenebileceği ve toplu işten çıkarmaların söz konusu olabileceğine de değiniyor.

Dün ABD’li teknoloji devi IBM’in yaptığı açıklama bu korkuları doğruluyor gibi görünüyor. IBM, yapay zeka tarafından yapılabilecek işler için işe alımı durdurmayı ve 7 bin 800 çalışanın yerini yapay zeka ve otomasyonun alabileceğini belirtti.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.