İsveç merkezli dev müzik veri akışı ve podcast servisi Spotify, AI müzik yapım platformu Boomy’de yapay zeka kullanılarak üretilen on binlerce şarkıyı platformundan kaldırdı.

Spotify, yapay zekalı müzik start-up’ı Boomy’den on binlerce şarkıyı kaldırarak, yayın hizmetleri genelinde dolandırıcılık şikayetleri üzerine platformunun denetimini artırdı.

Son aylarda müzik endüstrisi, yapay zeka tarafından üretilen şarkıların yükselişiyle ve daha geniş anlamda, yayın platformlarını her gün istila eden artan sayıda parçayla yüzleşiyor.

Şarkılar, Yapay Akış Şüphesiyle Kaldırıldı

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, en büyük ses akışı işletmesi olan Spotify, kısa bir süre önce Boomy tarafından yüklenen parçaların yaklaşık yüzde 7’sini, yani “on binlerce” şarkıya eşdeğer olanları kaldırdı.

Başka bir kaynağa göre kayıt devi Universal Music, Boomy şarkılarında şüpheli yayın etkinliği gördüğünü tüm ana yayın platformlarına bildirmişti.

Boomy şarkıları, belirli şarkıların dinleyici sayılarını şişirmek için insan dinleyiciler gibi davranan çevrimiçi botlar olan “yapay akış” şüphesi nedeniyle kaldırıldı.

Yapay zeka bu tür faaliyetleri kolaylaştırdı çünkü birisinin anında çok sayıda müzik parçası oluşturmasına ve daha sonra bunları çevrim içi olarak yükleyip yayınlamasına olanak tanıyor.

İki yıl önce piyasaya sürülen Boomy, kullanıcıların makine tarafından üretilen bir parça oluşturmak için stilleri veya tanımlayıcıları seçmelerine olanak tanıyor. Kullanıcılar daha sonra müziği, telif ödemesi alacakları yayın hizmetlerine gönderebiliyor. Kaliforniya merkezli Boomy, kullanıcılarının 14 milyondan fazla şarkı oluşturduğunu söylüyor.

Büyük Sorunlara İşaret Ediyor

Spotify bazı Boomy içeriklerini kaldırdığını doğruladı. Şirket, “Yapay akış, Spotify’ın hizmetimiz genelinde ortadan kaldırmak için çalıştığı, uzun süredir devam eden, endüstri çapında bir sorundur.” dedi.

Universal’ın dijital yöneticisi Michael Nash, “Ortaklarımızın platformlarındaki izleme ya da faaliyetler konusunda dikkatli davrandıklarını gördüğümüzde cesaretimiz artıyor.” dedi.

Son yaptırım kararı, müzik endüstrisinin önde gelen isimlerinden Lucian Grainge’nin Spotify gibi platformlara yüklenen şarkı sayısındaki artışa ilişkin endişelerini dile getirmesi üzerine alındı. Her gün yaklaşık 100 bin yeni parçanın eklendiği Spotify’da Grainge, sistemin manipüle edilmesine yönelik örneklerin arttığına da dikkat çekti.

Universal’ın CEO’su Grainge geçtiğimiz hafta yatırımcılara yaptığı açıklamada, “Üretken yapay zeka alanındaki son büyük gelişme, kontrol edilmezse, hem platformlardaki istenmeyen içerik selini artıracak hem de mevcut telif hakkı yasasıyla ilgili hak sorunları yaratacaktır.” dedi.

Yapay Akışlar 6 Dolar Karşılığında Satın Alınıyor

Şarkı yaratmak için yapay zeka kullanımı yeni olmasa da, konu son birkaç ay içinde müzik endüstrisindeki konuşmalarda ön plana çıktı. Akış patlaması, sanatçılara başarıya giden yolu satın alma şansı sunan bir dizi hizmetin ortaya çıkmasına neden oldu. Google’da “Spotify dinleme satın al” şeklinde bir arama yapıldığında milyonlarca sonuç çıkıyor ve “spotistar.com” gibi siteler 6 dolar karşılığında 1.000 Spotify dinlemesi sunuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.