Yeni bir rapor YouTube ile ilgili korkutucu bir gerçeği ortaya çıkardı. Aktarılana göre YouTube’un algoritması, video oyunlarıyla ilgili klipleri izleyen çocuklara ateşli silahlar ve silah şiddetiyle ilgili içerikler öneriyor.

Yakın tarihli bir rapora göre, YouTube’un algoritmik önerileri küçük çocukları okul saldırıları ve silahlara ilişkin diğer içeriklerle ilgili videolara yönlendiriyor. Kâr amacı gütmeyen bir izleme grubu olan Tech Transparency Project’in (TTP) bulgularına göre, YouTube tarafından kullanılan öneri algoritması, video oyunlarıyla ilgilenen erkek çocukları okul saldırıları sahnelerine, silahların nasıl kullanılacağına ve değiştirileceğine dair talimatlara” ayrıca diğer silah merkezli içeriklere yönlendiriyor.

Araştırmacılar Çocuk Kimliğine Büründü

Raporu araştıran kişiler, dokuz yaşında iki erkek çocuk ve on dört yaşında iki erkek çocuk kimliğine bürünen dört yeni YouTube profili oluşturdu. Gözlemlenen hesaplar Roblox, Lego Star Wars, Halo ve Grand Theft Auto gibi önde gelen video oyunu başlıklarını içeren oynatma listelerini görüntüleme eğilimi sergiledi. Araştırmacılar daha sonra geçtiğimiz kasım ayında 30 günlük bir süre boyunca hesapların önerilerini takip etti.

TTP, “Çalışma, YouTube’un tüm oyuncu hesaplarına silahlı saldırılar ve silahlarla ilgili içerik gönderdiğini, ancak YouTube’un önerdiği videolara tıklayan kullanıcılara çok daha yüksek bir hacimde içerik gönderdiğini ortaya çıkardı” diye yazdı.

TTP’nin aktardığına göre, bu videolar arasında okul saldırılarını ve diğer kitlesel silahlı saldırı olaylarını tasvir eden sahneler içeriyordu. Silahların insan vücuduna ne kadar zarar verebileceğine dair grafik gösterimler ve “bir tabancayı tam otomatik bir silaha dönüştürmek için neler yapılması gerekiyor” gibi talimatlar yer alıyordu.

Tavsiye Edilen Vidolar Youtube’un Kendi Politikalarını İhlal Ediyor

Raporda, tavsiye edilen videoların birçoğunun YouTube’un kendi politikalarını ihlal ettiği görüldü. Öneriler arasında genç bir kızın silahla ateş ettiği videolar ve tabancaların “tam otomatik” silahlara dönüştürülmesi ayrıca diğer modifikasyonlarla ilgili eğitimler yer alıyordu. Bu videolardan bazılarına da reklamlar eklenip onlardan para kazandığı görüldü.

Bir YouTube temsilcisi, YouTube Kids uygulamasının ve yerleşik ebeveyn denetimlerinin sitede “8-12 yaş çocuklar ve gençler için daha güvenli bir deneyim yarattığını” söyledi.

Sözcü yaptığı açıklamada, “Tavsiyelerimizle ilgili araştırmaları memnuniyetle karşılıyoruz ve sistemlerimizi incelemeleri için akademik araştırmacıları getirmenin daha fazla yolunu araştırıyoruz. Ancak bu raporun metodolojisini gözden geçirirken, güçlü sonuçlar çıkarmamız zor. Örneğin, çalışma test hesaplarına genel olarak kaç video önerildiğine dair bir bağlam sunmuyor ve test hesaplarının nasıl kurulduğuna dair bir fikir vermiyor.” ifadelerini kullandı.

TTP raporu, araştırmacıların YouTube’un öneri algoritmasıyla ilgili sorularını ilk kez gündeme getirmiyor. Şirket ayrıca “sınırda” olarak adlandırılan içeriklerin önerilerde görünmesini azaltmak için yıllarca çalıştı. Şirket geçen yıl bu tür içeriklerde paylaşımı tamamen devre dışı bırakmayı düşündüğünü söylemişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.