Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli ekonomistler arasında yer alan Daron Acemoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kripto paralar konusuna değindi.

1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde akademik kariyerine devam eden ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, kısa süre önce fikirlerini paylaşmak amacıyla açtığı kişisel Twitter hesabından kripto paralar ile ilgili görüşlerine yer verdiği uzun bir yazı yayımladı.

Bir gün önce yayımladığı yazıda “bilginin merkezileşmesi” ile ilgili yaptığı eleştirilerin bazı topluluk üyeleri arasında kripto paralara dair olumlu görüşler içerdiği yönünde intiba bıraktığını belirten Acemoğlu, Web 3.0’dan Bitcoin’e ve dijital teknolojilere kadar pek çok konuya değindi.

“En İyi Yol Demokratik Siyaset”

Acemoğlu, “Dünkü ileti dizim, bilginin merkezi denetimiyle ilgili endişelere işaret ediyordu. Bu konuların kripto para birimleri lehine bir argüman oluşturduğu düşünülebilir. Ben büyük ölçüde böyle düşünmüyorum.” dedi.

MIT profesörü, “Pozitif bir argüman şuna benzer bir şey olurdu: Hükümetler parayı ve para politikasını kontrol eder ve çok fazla güç kullanır. Kripto para birimleri, özellikle Bitcoin, bu gücü sınırlayabilir ve belki de hükümetlerin kötü davranışlarını engelleyebilir.” dedi.

Acemoğlu, paranın kontrolünün, kötüye kullanılan yetkiler sağladığı yönündeki argümanları doğru olsa da buna karşı koymanın en iyi yolunun merkez bankalarını sorumlu tutmak da dahil olmak üzere demokratik siyaset olduğunu ifade etti.

Acemoğlu: “Kriptolarla İlgili Beni Endişelendiren Şey…”

Yazıda kripto paralar konusundaki endişelerine yer veren Acemoğlu, “Aslında, kripto para birimleri hakkında beni endişelendiren şeylerden biri, felsefelerinin içinde belirli bir ölçüde bozgunculuk barındırması: Hadi demokratik siyasetten ve devlet kurumlarıyla ilişki kurma yollarından vazgeçelim ve sadece hükümetlerle olan etkileşimlerimize odaklanalım.” ifadelerini kullandı.

Kripto ile ilgili daha zararlı olabilecek şeyin ise karmaşık demokratik süreçlerden vazgeçmenin dopingli bir tekno-iyimserlikle birleştirilmesi olduğunu belirten ünlü ekonomist, “Tabii ki, kriptoya yatırım yaparak kolay para kazanıldığı görüşü tamamen tesadüfi değil, koskoca bir endüstri söz konusu.” dedi.

“Kriptolarla İlgili Çok Sayıda Problem Söz Konusu”

Kripto paralarla ilgili başka problemlerin de söz konusunu olduğunu söyleyen Acemoğlu, “Kripto, yasadışı faaliyetlerden büyük destek alıyor. Bir akademik çalışma, Bitcoin işlemlerinin yaklaşık dörtte birinin yasadışı ticaretle ilgili olduğunu öne sürüyor.” dedi.

Özellikle Bitcoin gibi İş Kanıtı kullanan kripto paraların büyük bir enerji israfı olduğuna değinen Acemoğlu, “Kripto, 20 binden fazla kripto para biriminden birinin geniş çapta kabul gören bir değişim aracı olarak ortaya çıkması durumunda, büyük bir senyoraj (yeni para biriminin ihracından elde edilen gelirler) elde edeceği gerçeğinden güç alıyor. Ancak bu saf bir rant arayışıdır ve hükümetlerin gelirlerini çalmak anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

Acemoğlu, hükümetlerin dijital para birimlerine geçmesi durumunda vatandaşlarla ilgili veri toplanması sebebiyle mahremiyetin kalmayacağına da değindi.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.