Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasının ardından atama kararları gelmeye devam ediyor.

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanması ardından ekonomide ‘ortodoks’ politikalara dönülebileceğine dair sinyaller verilirken, Resmi gazetede paylaşılana göre Merkez Bankası başkanlığı görevine Hafize Gaye Erkan getirildi. Bu sebeple “Hafize Erkan Kaya kimdir?” aramaları artmaya başladı.

Merkez Bankası’nın İlk Kadın Başkanı

ABD’de yaşayan ve çalışan Erkan, Türkiye’ye dönerek kurumun ilk kadın başkanı olmuş oldu.

Erkan’ın LinkedIn profilinde, “bankacılık, yatırımlar, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon alanlarında derin uzmanlığa sahip, kendini kanıtlamış bir finansal hizmetler lideridir.” yazıyor. First Republic Bank’ta yaklaşık sekiz yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi görevlerde bulunduğu da yer alıyor.

Sayfasında, daha önce, Goldman Sachs’ta neredeyse on yıl geçirdiği, Genel Müdür ve Finansal Kurumlar Grubu Analitik ve Stratejiler Başkanı olarak görev aldığı bildiriliyor. Büyük ABD bankalarının ve sigorta şirketlerinin yönetim kurulları ile üst yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi, sermaye planlaması, risk yönetimi, birleşme ve satın alma konularında danışmanlık yaptığı da belirtiliyor.

ABD Tarihindeki En Büyük İkinci İflas

Bu arada First Republic Bank 2023 yılında iflas etti ve bu iflas, 2008’de batan Washington Mutual’dan sonra ABD bankacılık tarihindeki en büyük ikinci iflas olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, First Republic Bank’ın varlıklarının JPMorgan Chase Bank tarafından satın alınacağı bildirildi.

LinkedIn sayfasında ayrıca, Erkan’ın 2019 ila 2021 yılları arasında mücevher şirketi Tiffany & Co.’daki Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunduğu, 2022’den bu yana küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’da Yönetim Kurulu üyesi olduğu ayrıca 2016’dan bu yana Princeton Üniversitesi’nin Yöneylem Araştırmaları ve Finans Mühendisliği Bölümü’nde Danışma Kurulu’nda bulunduğu da yazıyor.

İlk Test 22 Haziran’da

Hafize Gaye Erkan’ın ilk sınavı 22 Haziran’da olacak. 22 Haziran’daki Para Politikası Kurulu’nda yüzde 8.5 olan politika faizinin aynı kalıp kalmayacağı piyasadaki en büyük soru.

Şahap Kavcıoğlu BDDK Başkanlığı’na Atandı

Bu arada resmi gazetede yayımlanan karara göre Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası Başkanlığı’ndan alınarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı’na getirildi.

Türkiye’nin CDS’i Yeniden 500 Puanın Üzerinde

Türk Lirası, döviz kurları karşısında değer kaybetmeye devam etti. Dolar, TL karşısında bu hafta yüzde 12,36, son bir ayda ise yüzde 20,13 yükseldi.

Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) ise yeniden 500 baz puanın üzerine çıktı.

CDS’lerin yükselmesinde ise Merkez Bankası’nın rezervlerindeki gerileme temel katalizör olarak gösterildi.

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.