Yapay zeka çılgınlığı hız kesmeden devam ederken söz konusu teknoloji bu kez ibadethaneye girdi.
AP’nin haberine göre yapay zeka sohbet botu ChatGPT destekli deneysel kilise ayinine Almanya’nın Fürth kentinde bulunan Aziz Paul kilisesinde 300’den fazla kişi katıldı.
Ayin sırasında, OpenAI ChatGPT sohbet robotu tarafından üretilen ve mihrabın üzerinde yer alan bir televizyon ekranında görüntülenen avatarlar aracılığıyla aktarılan 40 dakika süren bir vaaz sunuldu.
Başlangıçta durağan bir yüz ifadesi ve monoton bir ses tonuna sahip sakallı bir erkek figürü olarak kişiselleştirilen sohbet robotu, izleyicilere hitap etti. Sohbet botu sözlerine, “Sevgili dostlar, burada durmak ve Almanya’daki Protestanların bu yılki kongresinde ilk yapay zeka olarak size vaaz vermek benim için bir onurdur.” diye başladı.
Ayinin Yüzde 98’i Yapay Zekadan Üretildi
Bu sıradışı tören, Almanya’da iki yılda bir düzenlenen ve çok sayıda katılımcıyı bir araya getiren Deutscher Evangelischer Kirchentag (Alman Evanjelik Kilisesi Kongresi) olarak bilinen bir toplantı çerçevesinde gerçekleşti. Adanmışlık ifadeleri ve melodik bestelerden oluşan söz konusu tören, Viyana Üniversitesi’ne bağlı teoloji ve felsefe alanlarında bilgili bir akademisyen olan Jonas Simmerlein’in fikriydi. Simmerlein yaptığı açıklamada ayinin “yaklaşık yüzde 98’inin makineden türetildiğini” söyledi.
Bu durumda, ChatGPT diğer bileşenlerle birlikte çalıştığı için kalan yüzde 2’lik oranın önemli olduğu kanıtlandı. Simmerlein, etkinliğin sloganı olan “Şimdi tam zamanı”nın himayesi altında faaliyet gösteren hizmetin başlangıcının tüm yönlerini denetledi. Vaaz, iki erkek ve iki kadından oluşan bilgisayar tarafından yaratılmış avatarlar tarafından verilirken geçmiş deneyimlerden vazgeçme, ölüm korkusunu yenme ve sarsılmaz inancı sürdürme temalarına odaklandı.
“Yapay zekaya, ‘Kilise kongresindeyiz, sen de bir vaizsin… bir kilise ayini nasıl olurdu?” diye sordum.” diyen Simmerlein ChatGPT komutunda, ilahilerin, duaların ve sonunda bir kutsamanın dahil edilmesini istediğini belirtti. Simmerlein, aldığı cevaplar için “Sonunda oldukça sağlam bir kilise ayini elde ediyorsunuz.” dedi.
“Yapay Zeka İle Başa Çıkmak Gerek”
Bu hizmete verilen tepkiler çeşitli görüşler ortaya koydu. AP’nin bildirdiğine göre bilgisayar avatarları zaman zaman kasıtsız kahkahalar attı. IT uzmanı 54 yaşındaki Heiderose Schmidt gibi bazı cemaat üyeleri, avatarların duygudan yoksun, hızlı ve monoton konuşmalarını itici bularak, “Ne kalp ne de ruh vardı” yorumunda bulundu.
Simmerlein ayrıca, “Yapay zeka giderek tüm yönleriyle hayatımızı ele geçirecek. İşte bu yüzden onunla başa çıkmayı öğrenmek faydalı olacaktır.” dedi.
31 yaşındaki Lüteriyen papaz Marc Jansen gibi bazıları daha olumlu bir bakış açısına sahipti. “Aslında daha kötü olacağını hayal etmiştim. Ama bu kadar iyi çalışmasına olumlu anlamda şaşırdım. Ayrıca, zaman zaman biraz inişli çıkışlı olsa da yapay zekanın dili de işe yaradı” dedi.
İlgili Haberler ve İçerikler
Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin
- 1 Milyon Takipçili Topluluk
- Deneyimli NFT Proje Sahipleri
- Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
- Çıktığı Gün $300,000 Toplandı