Teknoloji devi Apple, kendi logosuna benzediği iddiasıyla Les Fruits Suisses’e (İsviçre Meyve Birliği) dava açtı.

Yaklaşık 3 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük şirketin konumundaki teknoloji devi Apple, statü simgesi haline gelen elma logosunun kopyalanmasını ve taklitlerini önlemek amacıyla hareket ediyor.

Bu motivasyondaki Apple’ın agresif hamlelerinden birinin, 111 yaşındaki İsviçre Meyve Birliği’ne dava açmak olduğu öğrenildi.

6 yıldır devam eden ve ayrıntıları geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılan davada teknoloji devi, İsviçre’deki en eski ve büyük meyve çiftçisi örgütünün logosunun Apple logosuna benzediği iddiasıyla ülkedeki elma logosunun fikri mülkiyet haklarını alma girişiminde bulundu ve birliğin logosunun değişmesini istedi.

Şirketin 2017 yılında İsviçre Federal Fikri Mülkiyet Enstitüsü’ne elma görseli üzerinde hak talep eden bir başvuruda bulunduğu ve uzun bir kullanım hakkı listesi teslim ettiği aktarıldı.

Bakanlığın 2022 yılında şirketin başvurusunu onayladığı ancak “elma” görüntüsünün kamu malı olduğunu vurguladığı belirtildi. Aynı fikirde olmadığı öğrenilen Apple’ın kararı temyize taşıdığı öğrenildi.

İsviçre Meyve Birliği’nden Apple’a “Elma” Yanıtı

İsviçre Meyve Birliği’nin logosu İsviçre bayrağını temsil eden beyaz renkli bir haç içeren kırmızı bir elma olarak karşımıza çıkıyor.

2011 yılındaki 100. yılı şerefine logosunu yeniden tasarlayan kurumun, bu değişiklik sebebiyle Apple’ın avukatlarının radarına girdiği belirtildi.

Apple’ın söz konusu talebine tepki gösteren İsviçre Meyve Birliği direktörü Jimmy Mariéthoz, şirketin ikonik logosuna atıfta bulunarak, “Bunu anlamakta zorlanıyoruz, çünkü ısırılmış elmalarını korumaya çalışmıyorlar.” dedi.

Mariéthoz, “Buradaki amaçları gerçekten gerçek bir elmanın fikri mülkiyet haklarına sahip olmak ki bu gerçekten neredeyse evrensel bir şey. Herkesin kullanması için ücretsiz olmalı.” ifadelerini kullandı.

Apple’ın elma meyvesinin logosunun fikri mülkiyet haklarını almak için agresif bir şekilde hareket etmesi ile ilgili iki spekülasyon bulunuyor: Birinci Apple’ın büyük bir yeniden tasarım sürecine gireceği ve logonun ısırılmamış bir elma olarak değiştirileceği yönündeyken ikinci bir fikre göre Apple’ın elma fotoğraflarının yayını için lisans satmak istediği iddia ediliyor.

Konuya ilişkin Apple tarafından yapılan resmi bir yorum bulunmuyor.

Apple, Elma Logosu Konusunda Çok Katı

Apple’ın logosu konusunda oldukça katı olduğu biliniyor. Şirket 2020 yılında Prepear şirketinin logosunda yer alan armut sebebiyle dava açmış ve Prepear, logosundaki yaprak tasarımını değiştirmek zorunda kalmıştı.

2019 yılında ise Apple, kendi logosuna benzediği gerekçesiyle Almanya’daki bir bisiklet rotası olan Apfelroute (Elma Rotası) hakkında şikayette bulunmuştu.

İlgili Haberler ve İçerikler