Geçtiğimiz hafta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) Bitcoin ETF başvurusu yapan 10 trilyon dolarlık varlık yönetim şirketi BlackRock’un sektördeki etkileri sürüyor. Yatırımcı duyarlılığını tetikleyen başvuru sonrası Grayscale’in Bitcoin Trust ürününün işlem hacminin yükselişe geçti.

Grayscale‘s Bitcoin Investment Trust’ın (GBTC) işlem hacmi, varlık yönetim şirketi BlackRock’ın spot Bitcoin ETF’si için başvuruda bulunmasından bu yana yüzde 400 arttı.

BlackRock’ın Bitcoin ETF başvurusunun ardından GBTC’nin günlük işlem hacmi, 14 Haziran’daki 16,1 milyon dolar seviyesinden 80 milyon dolara yükseldi.

Cuma günü piyasalar kapanmadan önce GBTC hisseleri yüzde 12’den fazla artış gördü ve hisse fiyatları 15,12 dolara yükseldi. Şirket hisselerinin şu an 16,85 dolar bandında olduğu görülüyor.

Grayscale’in amiral gemisi olarak konumlanan GBTC ürünü, yatırımcıların Bitcoin havuzlarını tutan tröstlerdeki hisseleri alıp satmalarını sağlıyor ve her hisse Bitcoin fiyatını takip ediyor.

BlackRock’un Bitcoin ETF Başvurusu Grayscale’i Nasıl Etkiler?

Bilindiği üzere Grayscale’in SEC’e yaptığı GBTC’yi spot Bitcoin ETF’sine dönüştürme teklifi, 29 Haziran 2022 tarihinde reddedilmişti. Ancak Grayscale karara itiraz etmek için aynı gün içerisinde SEC’e karşı dava açmıştı.

The Block Research analisti Rebecca Stevens konuyla ilgili olarak, “Grayscale’in GBTC’yi bir spot Bitcoin ETF’ye dönüştürme teklifi, geçtiğimiz yıl reddedildi. Grayscale, bu karara karşı çıksa da nihai bir karar verilmiş değil. BlackRock’ın spot Bitcoin ETF teklifinde başarılı olacağına dair hakim olan iyimserlik, Grayscale’in tröst hisselerini değiştirmesi için önemli bir yol açacaktır.” dedi.

Bloomberg Intelligence analisti James Seyffart ise BlackRock’ın Bitcoin ETF pazarına girişinin, Grayscale’in değerlemesi ve ücretler üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.

Seyffart, “BlackRock, ETF’leri için onay alırsa, Grayscale’in değerlemesini düşürebilir çünkü Grayscale, ücretleri sanıldığından daha erken düşürmek zorunda kalır.” dedi. Ünlü analist ayrıca, GBTC’nin ETF’ye dönüşmesi durumunda yaşanacak potansiyel bir fon çıkışının söz konusu olduğunu ifade etti.

The Block Research verileri, Grayscale’in yılın başından bu yana amiral gemisi GBTC ve ETHE ürünlerinden 230 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini gösteriyor.

Seyffart yine de, BlackRock’un başarılı bir şekilde rakip bir ürünü pazara sunabilmesi durumunda, Grayscale’in bu varlıkları yönetmek için aldığı yüzde 2 ila 2,5 oranındaki yıllık ücretlerde sorun yaşanabileceğini öne sürüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler