Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, yatırımcılar ve piyasa aktörleri tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz kararı, bugün saat 14.00’te açıklanacak.

TCMB başkanlığı görevine Hafize Gaye Erkan’ın atanmasının ardından verilecek ilk karar ile ilgili piyasaların beklentisi, faizin artırılması.

Mayıs ayında, TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 8,5’te bırakmıştı. Seçimlerin ardından açıklanan yeni kabinenin nasıl bir ekonomi politikası izleyeceğine yönelik bir ipucu vereceği için de bu faiz kararı büyük önem taşıyor.

Bu toplantı, 2023 seçimlerinin ardından atanan ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan’ın yönetiminde gerçekleştirilecek. Ekonomistler, bu toplantının 2023 yılının en kritik faiz kararını vereceği yönünde görüş bildirdi . Ekonomistlerin tahmini, 350 ile 1.150 baz puan arasında bir faiz artırımı olabileceği yönünde .

Erkan’ın faiz karar metninde uluslararası normlara uygun, öngörülebilirliği artıran bir dil kullanması bekleniyor . Bu, yatırımcıların atılacak adımların neden ve niçin yapıldığını net bir şekilde anlamalarını sağlayacak. Merkez Bankası, faiz kararının yanı sıra yatırımcılara yönelik mesajlar ve politika hedeflerini de paylaşacak.

Bloomberg Katılımcı Anketleri “Yüzde 25” Diyor

Bloomberg HT Araştırma’nın haziran ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı. Piyasa aktörleri TCMB’nin bu toplantıda faizi artırmasını bekliyor.

22 Haziran Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararı için ankete katılan 15 kurumun medyan beklentisi, haziran ayında faizin yüzde 25’e çıkarılması yönünde oldu.

Bu anket döneminde 13 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktarırken; medyan beklenti yüzde 30, maksimum beklenti yüzde 50, minimum beklenti ise yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti.

Mayıs ayı anketinde 2023 yıl sonu için medyan beklenti yüzde 8,5 seviyesindeydi.

AA Finans’ın PPK Beklenti Anketi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans’ın beklenti anketine 18 ekonomist katıldı. Ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25’e çekileceğini tahmin ediyor.

Merkez Bankası’nın faiz politikasındaki değişiklikler, Türkiye ekonomisinin genel istikrarını ve ekonomik büyümeyi etkileyebilecek önemli bir faktördür. Bu nedenle, bugünkü toplantının sonuçları, yatırımcılar ve piyasa aktörleri tarafından yakından takip edilecek.

Şimşek’e Dört Yardımcı Atandı

Yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek atanmış; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şimşek’in atacağı adımları kabullendiğini söylemişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde ağırlıklı Maliye kökenli isimlerle çalışacak.

Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararı ile 17 bakanlıkta görev yapacak 68 Bakan Yardımcısı belli oldu. Bakan Yardımcılarından bir kısmı yerini korurken, daha önce milletvekilliği yapmış isimlerden bir kısmı da yeni Bakan Yardımcısı olarak atandı. Bunlar arasında, Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya bulunuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler