IBM, insan kaynakları görevlerini otomatikleştirmek ve çalışanların insan dokunuşu gerektiren daha incelikli işlere odaklanmasını sağlamak için yapay zekayı kullanıyor.

Firmanın baş insan kaynakları sorumlusu Nickle LaMoreaux, yakın tarihli bir röportajda Fortune’a verdiği demeçte, IBM’in işletmelerin daha verimli ve doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak için çeşitli yapay zeka araçları geliştirdiğini söyledi.

Örneğin şirket, görev süresi, konum ve halihazırda kullanılan günler gibi verilere dayalı olarak çalışanların tatil politikalarıyla ilgili sorgularına yanıt veren bir sosyal yardım sanal asistanı olan AskWatson‘u yarattı.

IBM ayrıca geçmiş performans derecelendirmeleri, beceriler, eğitim ve istihdam süresi hakkındaki verileri ayıklamak için performans değerlendirmesinde de yapay zekayı kullanıyor.

Bu yeni sistem, yöneticilerin kariyer ilerlemesini nasıl iyileştirecekleri ve en üst düzeye çıkaracakları konusunda çalışanlara koçluk yapmaya yatırım yapmaları için zaman kazandırıyor.

Genel olarak, şirketin insan kaynakları departmanı, daha önce yöneticiler ve çalışanlar arasında gidip gelen alışverişleri gerektiren sistemleri otomatikleştirerek son on sekiz ayda yaklaşık on iki bin saat tasarruf sağladı ve insan kaynaklarına önemli şeylere odaklanması için daha fazla zaman sağladı.

LaMoreaux “Şu anda insan kaynakları içinde çalışan iki yüz seksenden fazla yapay zeka otomasyonumuz var ” dedi ve şunları ekledi: “Burada farklı olan da bu. İnsan kaynaklarını daha insancıl hale getiriyor, böylelikle önemli olan şeylere daha fazla zaman harcıyoruz.”

Yapay Zeka IBM’deki 7 Bin 800 İşin Yerini Alabilir

Yapay zeka kullanımı, IBM’e gelir getiren üretim faaliyetlerine odaklanması için zaman tanımış olsa da, yapay zekanın gerçekleştirebileceği insan kaynakları rolleri de dahil olmak üzere arka plandaki ofis rollerinde yedi bin sekiz yüz işin kaybedilmesine neden olabilir.

Mayıs ayında IBM, geleceğin taleplerini karşılamak için yapay zeka konusunda yetenekli çalışanlara ve yeteneklerin becerilerini artırmaya odaklanmak için arka ofis rollerini işe almayı duraklattı.

LaMoreaux, “Bir grup insanı işe alıp işlerinin büyük bir kısmının aslında yapay zeka tarafından dönüştürüldüğünü öğrenmek istemiyoruz” dedi ve ekledi: “Tedbirli davranıyoruz. Belirli işlerde ara veriyoruz, böylece işe alım odağını gelir getiren, ürün oluşturan parçalara kaydırabiliriz.”

Dünya Ekonomik Forumu, yapay zekanın tüm çalışma saatlerinin yüzde kırkını etkileyebileceğini, büro ve sekreterlik rollerinin hızlı bir düşüş görülmesinin muhtemel olduğunu bildirdi.

LaMoreaux, çalışanları yapay zekaya hazırlamak için şirketlere, kırılma noktasının çok ilerisinde beceri ve programlar sağlamalarını ve yapay zekanın stratejisi konusunda şeffaf olmalarını öneriyor.

IBM, ABD’deki IBM işlerinin yüzde ellisinden fazlasının lisans derecesi gerektirmemesi ile birlikte teknoloji alanında beceriye dayalı işe alımları destekliyor.

Şirket, adayları yapay zeka ve büyük dil modelleriyle birlikte çalışabilme, doğru soruları sorma, doğru analizleri toplama ve neyin otomatikleştirmeye değer olduğunu anlama gibi yeni faktörlere göre değerlendiriyor.

“Bu bahsettiğimiz yapay zeka kullanımı ve otomatikleştirme yeteneklerine sıra dışı yöntemlerle erişmiş insanları bulup işe alıyoruz. Belki topluluk kolej dersleri veya çevrimiçi eğitim kampları aldılar. Bazı kişiler ise bu becerileri orduda kazandı” dedi.

LaMoreaux, her şirketin bir teknoloji şirketi olduğuna ve yapay zekadan etkileneceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Üretken Yapay Zeka 300 Milyon İşe Mal Olabilir

Nisan ayında yayınlanan bir raporda Goldman Sachs, üretken yapay zekanın yükselişinin görev otomasyonunda üç yüz milyon kadar ABD işini etkileyebilecek bir artışa yol açacağını söyledi.

Rapor, potansiyel olarak büyük makroekonomik etkilere sahip üretken yapay zekanın küresel işgücü piyasasını alt üst edeceğini ve farklı sektörlerdeki çok çeşitli işletmeler üzerinde etki bırakacağını iddia etti.

Spesifik olarak, yeni teknoloji ABD’deki tam zamanlı işlerin üçte ikisini otomasyona maruz bırakacaktır. Ayrıca, etkilenen bu pozisyonların iş yüklerinin yüzde elliye varan bir kısmı yapay zeka tarafından değiştirilebilir.

Yatırım bankası ayrıca, yapay zekanın yaygın olarak benimsenmesinin önümüzdeki on yıl içinde dünya çapında yaratılan mal ve hizmetlerin toplam değerini yüzde yedi artırabileceğini belirtti.

Bu arada Goldman, tarihsel olarak, işçilerin otomasyondan uzaklaşmasının, uzun vadeli istihdam artışının büyük çoğunluğunu oluşturan yeni işlerin ortaya çıkmasıyla dengelendiğini savundu.

Yatırım bankası, ekonomist David Autor ve ortak yazarlar tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmanın, işgücünün yüzde altmışının 1940’ta olmayan mesleklerde olduğunu bulduğunu belirtti.

Banka, “Örneğin, bilgi teknolojisi yenilikleri web sayfası tasarımcıları, yazılım geliştiricileri ve dijital pazarlama uzmanları gibi yeni meslekleri ortaya çıkardı” diye yazdı ve şunları ekledi: “Toplam gelirdeki artış dolaylı olarak sağlık, eğitim ve gıda hizmetleri gibi sektörlerde hizmet sektörü çalışanlarına olan talebi artırdığından, bu istihdam yaratmanın devam eden etkileri de oldu.”

Banka, raporda bunun, son seksen yıldaki istihdam artışının yüzde seksen beşinden fazlasının teknoloji odaklı yeni pozisyonların yaratılmasıyla mümkün olduğu anlamına geldiğini söyledi.

İlgili Haberler ve İçerikler