Yatırımcılarının fonlarıyla LUNA coin ‘short’layan Güney Koreli kripto para girişimi Uprise, müşterilerinin kayıplarını ödeyeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında kripto para piyasasında yaşanan büyük çöküşle bazı yatırımcıların parası kelimenin tam anlamıyla pula döndü. Güney Koreli kripto para yatırım girişimi Uprise, yatırımcılarının fonlarıyla LUNA tokenini ‘short’layarak (satış yönlü işlem – kısa pozisyon) yaklaşık 20 milyon dolar değerindeki varlıklarının tamamına yakınını (yüzde 99’unu) kaybetti.

Uprise’ın yapay zeka destekli robotunun riski düşürmesi beklentisi aksine robotun LUNA’nın fiyatı düşerken kripto varlığı ‘short’laması yani açığa satmaya başlamasıyla tüm fonlar tasfiye oldu.

Uprise, LUNA mağdurlarının zararının yüzde 40’ını telafi edecek

Kore gazetesi Soul Economic Daily‘ye göre varlıklarının yüzde 99’unu kaybeden Uprise, tokendeki açığa satış işlemlerinden dolayı müşterilerin uğradığı zararın yüzde 40’ını telafi etmek için düzenlemeler yapıyor.

Soul Economic Daily’de paylaşılan raporunun tercüme edilmiş bir versiyonunda , “Mevcut hissedarların izni alındıktan sonra tazminat süreci uygulanacaktır” deniyor. Uprise’ın müşterilerinin çoğu yüksek net değerli bireyler ve şirketlerden oluşuyor.

Tazminat planı, geçen yıl C Serisi fonlama aşamasının ardından şirketin değerlemesine dayalı olarak yatırımcılara Uprise hissesi tanzim etmeyi içeriyor.

Bu, Uprise’ı aşağı yukarı 213,2 milyon dolar (280 milyar won) değerlemeye koyuyor. Raporda, “Yeni hisse ihracının, hissenin yaklaşık %3’ü olması bekleniyor” ifasine yer veriliyor. Uprise, hisse bölünmesi yoluyla hisse sayısını artıracak.

Terra Luna nedir? LUNA Neden yüzde 99,9 değer kaybetti?

Teknik olarak Terra, kripto varlığının adı, LUNA, borsa ticker sembolüdür.

Çoğu kişi hala Terra çöküşünden ziyade bunu stablecoin TerraUSD, ticker UST ile karıştırmamak için LUNA çöküşüne atıfta bulunuyor. Ancak UST de bir stablecoin olmasına rağmen çöktü.

Terra (LUNA) kripto tokeni ilk olarak 120 dolardan 0,02 dolara düşerek yüzde 99,9’luk bir kayıp yaşadı. Bunun %99’u 11-12 Mayıs arasındaki siyah kuğu olayından sonraki 48 saat içinde gerçekleşti.

Büyük çöküşte, Terra’nın UST projesi 98 cente düştüğünde sistem otomatik olarak Bitcoin satarak stablecoin UST’nin değerini 1 dolara çıkarmaya çalıştı. Ancak, SPX’in Mayıs 2021’den bu yana ilk kez 4.000 seviyesinin altına düşmesiyle borsa düzeltmeye gitmiş ve Bitcoin Aralık 2020’den bu yana görülmeyen bir seviye olan 25.200 dolara kadar gerilemişti. Bunun sonucunda LUNA’nın elinde UST’yi destekleyecek varlıkları sıfırlandı.

Altcoinler genellikle Bitcoin’in direnci veya zayıflığı ile ilişkilendirilir. Ayrıca Kripto para piyasasının S&P 500 endeksi ile korelasyonu Mart 2022’de 17 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Güney Kore’de Terra Luna baskınları genişletildi

Terra Luna’nın bu yıl Mayıs ayında çökmesi, Güney Koreli kanun yapıcılar ve kolluk kuvvetlerinin dikkatini çekti. Güney Kore merkezli savcılar, son zamanlarda Terra ile ilgili yasadışı faaliyetlerle bağlantılı kanıtlar aramak için birkaç yerel kripto para birimi borsasına ve kripto ofisine baskınlar düzenledi.

Terraform Labs’ı araştıran Güney Koreli savcılar, Terra ile bağlantılı kanıt aradıkları yedi kripto para borsası da dahil olmak üzere 15 şirkete baskın düzenledi. Yerel haberlere göre, Ortak Mali ve Menkul Kıymet Suçları Soruşturma Ekibi’nin baskın yaptığı borsalardan bazıları Bithumb, Coinone, Gopax, Korbit ve Upbit. Terra ile ilgili hizmetler sunan diğer işletmelere de baskın düzenlendi.

Yetkililerin, çöken TerraUSD (UST) stablecoin ve Terra LUNA ile bağlantılı bilgiler aldığı bildirildi. Yetkililer, Terra ekosisteminin çöküşünün ülkedeki yaklaşık 200 bin yatırımcı için kayıplara neden olduğunu söyledi. Bu yatırımcılar, iki tokendeki kayda değer bir fiyat düşüşü nedeniyle kaybetti.

Davaya bakan müfettişler, Terraform Labs’ın kurucu ortağı Do Kwon’un UST’nin çöküşünü kasıtlı olarak tetikleyip tetiklemediğini belirlemek için kullanılacak bir takım kanıtlar arıyorlar.

Terraform Labs’a Soruşturma

Güney Koreli yetkililer, yaşananların dolandırıcılık olup olmadığını belirlemek için Terraform Labs, yöneticileri ve çalışanlarını aktif olarak araştırıyor. Terraform Labs’ın merkezi Güney Kore. Ülkedeki yatırımcılar kayda değer kayıplar yaşarken LUNA ve UST’nin bir zamanların en iyi tokenlerden birisi olduğu düşünüldüğünde Terra çöküşünün etkileri diğer ülkelerde de geniş ölçüde hissedildi.

Terra’ya yatırım yaptıktan sonra para kaybeden bazı yatırımcılar Terraform Labs’a dava açtı. Mağdurlar Güney Koreli bir hukuk firması olan L.K.B. tarafından temsil ediliyor.

Mağdurlar, Terraform Labs’ın dolandırıcılıkla bağlantılı olduğunu iddia ediyor. Yatırımları sıfırlanan mağdurlar arasındaki 100’den fazla kişi, Güney Kore savcılığına yaklaşık 8 milyon dolarlık zararla şikayette bulundu.

UST’yi 1 dolara sabitlemek için kullanılan algoritmadaki hata ve güvenlik açıkları

Mağdurları temsil eden hukuk firmasının sözcülerinden biri, sanıkların UST stablecoini 1 dolara sabitlemek için kullanılan algoritmadaki hatalar ve güvenlik açıkları hakkında ayrıntılı bilgi vermediğini söyledi. Firma sözcüsü, Terraform Labs’ın yatırımcıları çekmeye devam etmek için herhangi bir açıklama yapmadığını da sözlerine ekledi.

Terraform Labs ve Do Kwon’a 78 milyon dolar ceza

Güney Kore ulusal vergi dairesi de davaya dahil oldu. Terraform Labs ve kurucu ortak Do Kwon’u vergi kaçakçılığıyla suçlayarak 78 milyon dolar ceza verdi. Güney Kore’deki milletvekilleri de Do Kwon’u parlamento oturumundan önce konuşmaya ve Terra fiyaskosunu açıklamaya çağırdılar.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.