ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC, dokuz kripto para birimini menkul kıymet olarak listeledi. Altcoin projelerinin menkul kıymet olarak sınıflandırılması, eski bir Coinbase çalışanı, kardeşi ve arkadaşı dahil üç kişiyi para transferi sahtekarlığıyla suçlayan bir dava şikayetinde yer aldı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ABD merkezli kripto para borsası Coinbase’de listelenmiş olan 9 altcoini menkul kıymet olarak listeledi.

Listelenen varlıklar, AMP, RLY, DDX, XYO, RGT, LCX, POWR, DFX ve KROM oldu.

Her bir altcoin, içeriden bilgi alarak işlem yapmakla suçlananlarla bağlantılı olarak bahsedildi.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan (DOJ) yapılan açıklamaya göre, Coinbase’deki eski bir ürün müdürü olarak çalışan Ishan Wahi isimli kişi Perşembe günü içeriden bilgi alıp işlem yapma planıyla bağlantılı olarak elektronik dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) şikayetinde, “Bu suçlamalarla ilgili mesajımız gayet açık: Dolandırıcılık dolandırıcılıktır, ister Blockchain teknolojisinde ister Wall Street’te gerçekleşsin, dolandırıcılıktır” dedi.

Bu, SEC’in yıllar boyunca çok az netlik sağladığı belirli kripto para birimlerini menkul kıymetler olarak adlandırdığı birkaç örnekten biri.

Eski SEC Başkanı Jay Clayton, daha önce yaptığı açıklamalarda Bitcoin’in bir menkul kıymet olmadığını söylemişti. Eski SEC Şirket Finans müdürü William Hinman de, Ethereum’un bir menkul kıymetin özelliklerini sergilemediğini belirtmişti. Mevcut SEC Başkanı Gary Gensler daha yakın bir zamanda, bir emtia olarak adlandırırken konforlu hissettiği tek kripto varlığın Bitcoin olduğunu söyleyerek bu ikinci görüşü zayıflatmıştı. SEC ayrıca, XRP tokenine istinaden kayıt dışı menkul kıymetler sattığı iddiasıyla Ripple’a dava açmıştı.

Şikayet, SEC’in büyük ölçüde kripto para birimlerinin çoğunluğunun menkul kıymetler olduğu görüşüne uyduğunu işaret ediyor.

Yatırımcılar için eşit şartların sağlanacağı vurgusu

SEC’in Uygulama Birimi direktörü Gurbir Grewal, “Etiketlerle değil, bir teklifin ekonomik gerçekleriyle ilgileniyoruz” dedi. “Bu durumda bu gerçekler de söz konusu kripto varlıkların bir kısmının menkul kıymetler olduğunu ve iddia edildiği gibi sanıkların Coinbase’de listelenmeden önce içeriden sızdırılan bilgilerle işlem yaptığını doğruluyor. İlgili menkul kıymetler üzerindeki etiket ne olursa olsun, yatırımcılar için eşit şartlar sağlamaya devam edeceğimizden emin olabilirsiniz.” diye konuştu.

Yeni kripto paralar hakkında tüyolar

Varlık listeleme ekibinde çalışan eski Coinbase çalışanı Ishan Wahi, her ikisi de aynı suçlamalarla karşı karşıya olan kardeşi Nikhil Wahi ve arkadaşı Sameer Ramani’ye Coinbase’de listelenmesi planlanan yeni kripto paralar hakkında defalarca birçok tüyo verdi.

İkili, 25 farklı kripto varlığından ve en az 14 ayrı Coinbase halka açık listesinden yasa dışı işlemlerle en yaklaşık 1,5 milyon dolar kar elde etti. ABD Avukatı Damian Williams olayı, “kripto para piyasalarının dahil olduğu ilk içeriden bilgi ticareti davası” olarak nitelendirdi.

Yayınlanmadan önce yüz binlerce dolarlık token satın alındı

İçeriden bilgi sızıntısı, Haziran 2021 ile Nisan 2022 arasında gerçekleşirken DOJ, özellikle 11 Nisan 2022’de Coinbase’in potansiyel olarak birçok kripto para listeleneceğinin açıklandığı bir olaya da atıfta bulundu.

Açıklamada, kripto yatırımcısı ve yorumcusu Cobie’nin “yayınlanmadan yaklaşık 24 saat önce özellikle Coinbase Varlık Listeleme gönderisinde yer alan yüz binlerce dolarlık token satın alan bir ETH adresine” atıfta bulunan bir tweet’ine işaret edildi.

DOJ, bu tweet’in görünüşe göre Ramani’nin faaliyetlerini tanımladığını, kendisinin ve Wahi’nin “çok sayıda anonim Ethereum blockchain cüzdanının bu listede yer alan kripto varlıklarından en az altı tanesini büyük miktarlarda satın almasına yol açtığını” da sözlerine ekledi.

İki kardeşin ikisi de Seattle’da tutuklandı, ancak Ramani hala serbest. Tüm sanıklar, DOJ tarafından elektronik dolandırıcılık tezgahı ve para transferi sahtekarlığı ile suçlandı.

Ishan Wahi Hindistan’a kaçmaya çalıştı

Ishan Wahi, Coinbase iç soruşturmasıyla ilgili ifadeye çağrıldıktan sonra, 15 Mayıs’ta Hindistan’a gitmeye çalıştı ancak havaalanında kolluk kuvvetleri tarafından durduruldu.

Coinbase’den cevap geldi

Coinbase, SEC başvurusuna kendi blog gönderisiyle yanıt verdi. Açıklamada, bugün ABD’deki yasaların dijital dünyaya ayak uydurmadığı ve düzeltilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada şunlar söylendi;

“Menkul kıymetler olan kripto varlıkları, güvenli ve verimli uygulamalara rehberlik etmek için güncellenmiş bir kural kitabına ihtiyaç duyar. Menkul kıymet olmayan kripto varlıkları, bu kuralların dışında kalmanın kesinliğine ihtiyaç duyar. Bunun dışındaki herhangi bir şey, inovasyon ve en nihayetinde tüketiciler pahasına mevcut teknolojileri sağlamlaştırma etkisine sahip olacak.”

Coinbase ayrıca SEC’e, “dijital varlık menkul kıymetleri” olarak tanımladığı listeledikleri için kurallar geliştirmesi adına bir dilekçe sundu.

Açıklamada ayrıca, “Platformumuzda listelenen hiçbir varlık menkul kıymet değildir ve SEC suçlamaları talihsiz bir dikkat dağıtma eylemidir” dendi.

Coinbase açıklamasına, “Bu tür kapsamlı kuralların ortaya çıkması, kriptonun geleneksel finansal menkul kıymetlerden nasıl farklı çalıştığını ve kripto menkul kıymetlerinde ticaret yapan yatırımcıları gerçekte hangi hükümlerin koruyacağının gerçek bir şekilde incelemesini gerektirecektir.” şeklinde devam etti.

Coinbase tepki açıklamasında ayrıca, SEC’in hassas bir düzenleme sağlarken kripto benimsemeyi teşvik ederse, ABD’nin de bundan fayda sağlayacağının altını çizerek, “Eğer yapmazlarsa, diğerleri yapacak ve ABD de bunun gerisinde kalabilir” diye ekledi.

CFTC’den daha fazla düzenleyici iş birliği çağrısı

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) üyeleri, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bugün eski bir Coinbase çalışanına ve suç ortaklarına karşı içeriden dijital varlık bilgi ticareti davası açmasının ardından daha fazla düzenleyici iş birliğine duyulan ihtiyacı vurguladı.

CFTC komisyon üyeleri, daha fazla iş birliği çağrısında bulunma konusunda ise alışılmadık bir şekilde halka açıktı. Komisyon Üyesi Caroline Pham yaptığı açıklamada, eylemi “uygulama yoluyla düzenlemenin çarpıcı bir örneği” olarak nitelendirdi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.