ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Coinbase’i menkul kıymet olarak kaydedilmesi gereken birkaç dijital varlığın alım satımına uygunsuz bir şekilde izin verip vermediğini araştırıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), Amerikalı kişilerin kayıtlı olmayan menkul kıymetler işlemlerine izin verdiği şüphesiyle, denetlediği halka açık bir ABD merkezli kripto para borsası Coinbase’i araştırdığı bildirildi.

Bloomberg pazartesi günü, düzenleyicinin borsada listelenen bazı tokenleri araştırdığını bildirdi.

Coinbase, eski bir çalışanın ve iki suç ortağının geçen hafta para transferi dolandırıcılığı iddiasıyla tutuklanmasının ardından düzenleyici kurumun markajı altına girdi.

Ancak isimsiz kaynaklara atıfta bulunan Bloomberg haberine göre, SEC’in Coinbase’e yönelik yaptırım soruşturması, kurumun içeriden bilgi öğrenip işlem yapanlara yönelik suçlamalara yol açan soruşturmasından önce geliyor.

Eski Coinbase çalışanı tutuklanmıştı

Geçtiğimiz hafta SEC’in dava şikayetinde eski bir Coinbase çalışanı, kardeşi ve arkadaşı dahil üç kişinin para transferi sahtekarlığıyla suçlanması bulunurken birkaç kripto para biriminin menkul kıymet olarak listelenmesi de yer aldı.

Coinbase’de daha önce ürün müdürü olarak çalışan Ishan Wahi isimli kişi geçtiğimiz hafta perşembe günü içeriden bilgi alıp işlem yapma planıyla bağlantılı olarak elektronik dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ishan Wahi’nin kardeşi Nikhil Wahi ve arkadaşı Sameer Ramani’ye Coinbase’de listelenmesi planlanan yeni kripto paralar hakkında defalarca önceden bilgi verdiği bildirilmişti. İki kardeşin ikisi de ABD’nin Seattle kentinde tutuklandığı ancak Ramani’nin hala serbest olduğu en son gelen bilgiler arasında.

Coinbase, olası yaptırım soruşturması hakkında yorum yapmayı reddetti.

“Coinbase ulusal bir menkul kıymetler borsası olarak kaydolmalı”

SEC Başkanı Gary Gensler daha önce Coinbase’in listelediği bazı kripto para birimleri göz önüne alındığında ABD merkezli şirketin ulusal bir menkul kıymetler borsası olarak kaydolması gerektiğine inandığını açıklamıştı.

Coinbase, kripto para birimlerinin nasıl menkul kıymet olarak kabul edilebileceğini tanımlamak adına net kurallar sağlamadığı için SEC’i eleştirdi.

Coinbase Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal 21 Temmuz tarihli gönderide, “Coinbase, her bir dijital varlığı borsamızda kullanıma sunmadan önce analiz etme ve gözden geçirmek için titiz bir sürece sahip. Ancak SEC, platformumuzdaki yedi varlık hakkında bizimle diyalog kurmak yerine doğrudan davaya atladı” dedi.

Bir Coinbase sözcüsü The Block’a verdiği demeçte, “Kısa bir süre önce SEC’e kuralları düzenleme dilekçesinde sunduğumuz konu tam olarak bu. Dilekçede kripto menkul kıymetlerinin düzenlenmesi konusunda netlik ihtiyacını vurguluyoruz.” diye konuştu.

Ünlü kripto para borsasının Baş Politika Sorumlusu Faryar Shirzad da mevcut menkul değer yasalarının kripto para birimlerine uymayabileceğini söylemişti.

Yıllardır süren menkul kıymet tartışması

Hangi kripto para birimlerinin menkul kıymet olarak düzenlenmesi gerektiği tartışması yıllardır devam ediyor. Geçen hafta açıklanan içeriden bilgi alıp işlem yapanlar davasının bir parçası olarak SEC, yedi tanesi şu anda Coinbase tarafından listelenmiş olan dokuz kripto para birimini menkul kıymetler olarak adlandırarak cesur bir adım attı.

SEC Başkanı Gary Gensler, uzun süredir birçok kripto para biriminin aslında kayıt dışı menkul kıymetler olduğunu savundu ancak kripto para endüstrisinden ve kripto endüstrisini düzenlemede ajanslar arasında daha fazla iş birliği çağrısında bulunan Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’ndan tepkiyle karşı karşıya kaldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.