Pazartesi günü dünyanın birçok şehrinde insanların gümüş bir küre (orb) kullanarak gözbebeklerini taratmak için sıraya girdiği Worldcoin piyasaya sürüldü. Borsalarda iki gündür dikkat çeken Worldcoin (WLD) tokenine büyük talep geldi. Gizlilik savunucuları ve veri düzenleyicileri arasındaki endişeler bir yana, insanlar dijital bir kimlik ve ücretsiz kripto para vaadi karşılığında gözbebeklerini taratıyor.

ChatGPT geliştiricisi OpenAI’nin CEO’su Sam Altman tarafından kurulan Worldcoin projesi, yeni bir “kimlik ve finansal ağ” yaratmayı amaçladığını bildirdi. Proje için dijital kimliğin, diğer uygulamaların yanı sıra, kullanıcıların bir bot değil, insan olduklarını çevrim içi olarak kanıtlamalarına olanak tanıyacağını kaydetti.

Bedava Token Gizlilik Endişelerini Bertaraf Etti

Salı günü Tokyo’da düzenlenen bir kripto konferansında insanlar, üzerinde “Küreler burada” yazan pankartlar taşıdı.

Başvuranlar, şirketin doğrulanmış kullanıcıların talep edebileceğini söylediği 25 ücretsiz Worldcoin tokenini beklemeden önce, cihaz tarafından irislerinin taranması için sıraya girdi.

Reuters’e konuşan kullanıcılar, veri toplama konusundaki endişelerini, çoğu son iki yıldaki deneme sürecinde olmak üzere 120 ülkede iki milyondan fazla kişiye kimlik verdiğini söyleyen projeye duydukları merakla tarttıklarını söylediler.

33 yaşındaki Saeki Sasaki isimli kişi “Kendi gözlerinizle gördüğünüz verilerin bir şirket tarafından toplanmasının bir riski var, ancak en güncel kripto projelerini takip etmeyi seviyorum.” dedi. Sasaki ayrıca “Biraz korkmuştum ama şimdi yaptım ve geri alamam.” ifadelerini kullandı.

Vitalik Buterin Worldcoin Riskleri İçin Uyardı

Her ne kadar WLD tokene talep yüksek olsa da Dün Ethereum’un (ETH) kurucusu Vitalik Buterin yeni kripto projesi için gizlilik riskleri konusundaki endişelerini dile getirdi. Buterin, Worldcoin için dört büyük risk belirledi ve gizlilik bunlar arasında en öne çıkanı.

Ethereum’un kurucusu yaptığı açıklamada, “İris taramalarının kayıt bilgileri açığa çıkarabilir. En azından, başka biri irisinizi tararsa, bir World ID’niz olup olmadığını belirlemek için veri tabanıyla karşılaştırabilir. Potansiyel olarak, iris taramaları daha fazla bilgiyi ortaya çıkarabilir.” şeklinde konuştu.

Buterin’e göre ikinci risk, World ID’lerin erişilebilirliğin büyük bir endişe kaynağı olduğu. Son iki nokta ise, Worldcoin Vakfı’nın kendi çıkarları adına kullanması için sisteme bir tür arka kapı eklenmesi olasılığı da dahil olmak üzere merkezileşme ve güvenlik riskleri.

Worldcoin, Tehditleri De Beraberinde Getiriyor

Tehditler arasında kullanıcıların telefonlarının hack’lenmesi, kullanıcıların bir başkasının açık anahtarını gösterirken irislerini taramaya zorlanması ve iris taramasını geçip World ID alabilecek “sahte insanların” 3D olarak basılması yer alıyor.

Bu arada proje düzenleyicilerin de dikkatini çekti ve İngiltere’nin veri düzenleyicisi Reuters’e Worldcoin’in İngiltere’deki lansmanı hakkında soruşturma yaptığını söyledi.

Hindistan’ın Bengaluru kentindeki bir alışveriş merkezinde küre operatörleri salı günü yoldan geçenlere yaklaşarak nasıl kaydolacaklarını gösterdi. Reuters tarafından görüşülen çoğu kişi gizlilik konusunda endişeli olmadıklarını söyledi.