ABD merkezli bir siber güvenlik firması olan SonicWall tarafından hazırlanan bir rapora göre, kötü amaçlı yazılımı saldırılarının sayısı 2022’nin ilk yarısında küresel olarak düşüş eğilimine girdi. Araştırmacılar, kripto fiyatlarındaki düşüşün siber suçluları diğer faktörlerin yanı sıra kötü amaçlı yazılımlardan uzaklaştırdığını söyledi.

SonicWall’daki araştırmacılar 2022 Siber Tehdit Raporunda, 2022’nin ilk yarısında 236,1 milyon kötü amaçlı yazılımı girişimi kaydetti. Söz konusu değer, yıllık yüzde 23’lük bir düşüşü temsil ediyor.

Kötü amaçlı yazılım, bir bilgisayar korsanının bir bilgisayar ağına yetkisiz erişim elde ettiği ve tüm verileri şifrelerken buna erişimi engellediği bir tür güvenlik saldırısı. Bilgisayar korsanları daha sonra, genellikle bitcoin gibi bir kripto para birimi biçiminde ödeme talep ediyor.

Kripto paralarda değer kayıpları siber saldırılarda da azalma getirdi

Araştırmacılar, diğer faktörlerin yanı sıra kripto fiyatlarındaki düşüşün siber suçluları kötü amaçlı yazılımlarından uzaklaştırdığını söyledi. Ocak ve Haziran 2022 arasında, Bitcoin’in fiyatı, küresel makro-ekonomik eğilimlerin zayıflaması ve artan enflasyonun sebebiyle 48 bin dolardan 20 bin dolara kadar düştü.

SonicWall sözcüsü The Block’a yaptığı açıklamada, ikisi arasında doğrudan bir ilişki olmasa da Bitcoin fiyatlarının kötü amaçlı yazılım saldırılarının sıklığı için erken bir gösterge işlevi gördüğünü söyledi.

SonicWall araştırmacıları, kripto pazarlarındaki düşüşün yanı sıra şirketlerdeki güvenlik standartları ve yasa uygulama çabalarındaki artış da dahil olmak üzere kötü amaçlı yazılımı olaylarındaki düşüşe başka faktörleri de bağladı.

Bir sözcü, “2022’nin ilk yarısında doğrudan bir korelasyon yapmak için çok fazla değişken var. Bununla birlikte, yıllar boyunca bitcoin gibi popüler kripto para birimlerinin gelgitleri ve akışları genellikle kötü amaçlı yazılım hacmindeki kaymaların erken bir göstergesi olarak hizmet etti” diye konuştu.

Kötü amaçlı yazılım vakaları 2021’de rekor kırdı

SonicWall araştırmacılarına göre, kötü amaçlı yazılımı olayları 2021’de rekor bir sayıyla zirve yaptı. Yıl boyunca, her ikisi de bilgisayar korsanlarına milyonlarca dolar değerinde Bitcoin ödeyen JBS Foods ve Colonial Pipeline gibi bazı yüksek profilli kuruluşları hedef alan saldırılar oldu.

Sanal Varlık Sömürü Birimi oluşturuldu

Kötü amaçlı yazılım saldırıları daha fazla haber manşetlerini süslemeye başladıkça, hükümetlerin sorunu kontrol altına alma çabalarına yol açtı. Örneğin, Şubat 2022’de ABD Federal Soruşturma Bürosu, kötü amaçlı yazılımlarını ve bu tür saldırılardan elde edilen kârları izlemek için Sanal Varlık Sömürü Birimi’ni kurdu.

Kötü amaçlı yazılımlar, genel siber güvenlik hikayesinin yalnızca bir parçası… Fidye yazılımı hacimleri küresel olarak düşerken, genel kötü amaçlı yazılım olayları arttı. SonicWall araştırmacıları, 2022’nin ilk yarısında, geçen yıla göre %11’lik bir artış olan 2,8 milyar kötü amaçlı yazılım saldırısı bildirdi.

Kripto korsanlığı (Cryptojacking) nedir?

Cryptojacking, kötü niyetli aktörlerin, bilgisayarınız veya akıllı telefonunuza kripto para madenciliği yapmak için tasarlanmış kötü amaçlı yazılım bulaştırarak bir bilgisayar ve akıllı telefonunuza el koyduğu bir siber suç. Genellikle web tarayıcılarındaki ve uzantılarındaki güvenlik açıkları aracılığıyla yürütülüyor.

Birçok kurban, ele geçirildiğinin farkında olmadığından dolayı kripto hırsızlığı siber suçlular için kazançlı bir seçim haline gelmişti.

Kripto korsanlığında genel artış

Düşen dijital varlık fiyatlarına rağmen kripto hırsızlığının ise 2022’nin ilk yarısında rekor seviyelere ulaştığı bildiriliyor.

SonicWall’ın siber tehditlerle ilgili yıl ortası güncellemesine göre, küresel kripto hırsızlığı hacimleri 2022’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 66,7 milyon dolar veya yüzde 30 arttı.

Rapor, kripto hırsızlığındaki genel artışın birkaç faktöre bağlanabileceğini belirtti.

Siber suçlular ilk olarak, bulut hizmetlerine saldırılar gerçekleştirmek için Log4j güvenlik açığından yararlanıyor. Aralık 2021’de, yazılım şirketi Apache tarafından yönetilen Açık Kaynak Kitaplığı’nda Java tabanlı günlük kaydı yönetim aracını etkileyen kritik bir güvenlik açığı tespit edildi. Bilgisayar korsanları, bu açıktan faydalanarak bir sisteme uzaktan erişim elde edebiliyor.

Finans sektörünün dikkatli olması gerekiyor

Saldırganların bu dönemde hükümet, sağlık ve eğitim sektörlerinden perakende ve finans sektörlerine geçerek tercih ettikleri hedefleri değiştirdiği de ortaya çıktı.

Finans sektörünü hedef alan kripto hırsızlığı saldırıları, bu dönemde yüzde 269 arttı. Bu da saldırıların yüzde 63 oranında arttığı ikinci en yüksek sektör olan perakendeden beş kat fazla bir artışı gösteriyor.

Kripto korsanlığında yaz düşüşü

Ancak araştırmacılar, saldırıların daha az kazançlı hale gelmesiyle birlikte, yoğun kripto hırsızlığı saldırılarının yılın ilk yarısında kripto para piyasasıyla birlikte düşmeye başladığını kaydetti.

İlk çeyrekte önemli ölçüde daha yüksek yoğunlukta bir örnek gözlemlediler ve bunu ikinci çeyrekte “kripto korsanlığı yaz düşüşü” izledi. Firma, geçmiş eğilimlere dayanarak, üçüncü çeyrek hacimlerinin de düşük olacağını ve saldırıların dördüncü çeyrekte tekrar toparlanacağını söyledi.

Bu yılki yaz düşü, piyasaların yılın başından bu yana yüzde 57 küçülen kripto varlık fiyatlarındaki düşüşe bağlandı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.