2022’nin ilk yarısı, kripto para piyasası tarihinin en kötü ayı sezonlarından birini yaşadı. Bitcoin’in fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine oranla yüzde 75 düşerken Ethereum da yüzde 80’den fazla düşüş yaşadı. Glassnode ve CoinMarketCap tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu yıl kripto piyasası riskten kaçınma duyarlılığına doğru bir büyük kayma yaşadı.

Sermaye, Bitcoin ve Stablecoin’lere Kayıyor

Önceki ayı piyasası dönemlerinde, yatırımcılar sermayeyi büyük hacimli kriptolara doğru taşıdıkça Bitcoin fiyatı dominansı artma eğilimindeydi. Son ayı piyasası ise Aralık 2021’den bu yana hemen hemen aynı trendi izliyor.

Öte yandan Ethereum, DeFi sektöründe yaşanan likidite azalması ile beraber nispeten zayıfladı.

‘DeFi Yazı’, Compound’un likidite madenciliği programını açıklamasının ardından Ekim 2020’de başladı. Bu gelişme DeFi sektöründe likidite madenciliğinin muazzam şekilde büyümesini tetikledi. Geliştiriciler farklı blok zincirlerinde birçok protokol oluşturdu.

2020’deki ‘DeFi Yazı’ndan bu yana, DeFi’de kilitlenen toplam değer (TVL) yüzde 23,6 artarak 10,7 milyar dolardan 253 milyar doların üzerine çıktı. Ancak, TVL son yedi ayda yüzde 71,5 düştü ve 181 milyar dolar kaybetti.

TVL’deki bu büyük çöküşe, kripto para fiyatlarındaki birbirini takip eden düşüş ve toplam kaldıraçtaki düşüş gibi çeşitli faktörler neden oldu. Bu iki faktör Ethereum’un fiyatını etkiledi.

Kripto piyasası kaldıraç düşüşüne tanık olurken birçok yatırımcı stablecoin’lere yatırım yapmaya başladı. Artık merkeziyetsiz ve merkezi borsalarda tercih edilen varlık haline geldiler. Stablecoin’ler daha az değişken varlıklardır ve şu anki gibi ayı piyasası sırasında tercih edilirler.

Değişken kripto para varlıklarından stablecoin’lere daha fazla sermaye akmasıyla bu paraların toplam piyasa değeri Ethereum’u geride bıraktı. Bu durum stablecoin’lerin egemenliğinin arttığını kanıtlıyor.

Ayı Piyasasının Ortasında Madencilik Faaliyetleri

Geçtiğimiz yıl, Bitcoin madenciliği faaliyetleri Çin yasağı ve küresel tedarik zincirindeki bir kesintinin neden olduğu çip krizinden etkilendi. Bununla birlikte, tedarik zincirinin toparlanması ve madenci faaliyetlerinin denizaşırı ülkelere taşınmasıyla Bitcoin üretiminin maliyetleri de arttı.

Glassnode ve CMC verilerine göre, bir Bitcoin madenciliğinin ortalama maliyeti 17,2 bin dolar civarında. 18 Haziran’da gerçekleşen satışla Bitcoin fiyatları ortalama üretim maliyetlerine geri döndü.

Bitcoin ve Ethereum’un toplam madencilik gelirleri, Ethereum madencilerinin Bitcoin madencilerinden daha az kazanması sebebiyle önemli ölçüde düştü. Bitcoin madencilik gelirleri 2019/2020 seviyelerine döndü ve şu anda halving’ten önceki seviyesiyle hemen hemen aynı seyrediyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.