1.4 milyar MATIC’in kilidi açıldı. Bu rakam toplam arzın yüzde 14’üne denk gelirken bu kadar büyük miktarlarda MATIC kilidinin açılmasını, Polygon topluluğu arasında fiyatı olumsuz etkileyebileceği endişelerine yol açtı.

Herhangi bir proje için yüzde 14’lük oran, yatırımcılar için çok fazla hareketlilik anlamına geliyor ve endişe yaratıyor.

Bu durum Bitcoin yatırımcılarının şu sıralarda, 2014 yılında iflas eden Japonya merkezli Bitcoin borsası Mt. Gox gelişmeleri kapsamında Ağustos ayında piyasaya sürülecek 140 bin Bitcoin konusundaki endişelerini akla getiriyor. Üstelik bu miktar Bitcoin arzının yüzde 1’inden azını temsil ediyor.

Daha önceki dönemlerde Bitcoin’nin Mt. Gox kilidi açıldığında fiyat üzerinde önemli etkileri olmuştu. Bitcoin önceki döngünün mutlak zirvesine yakın bir değere, 20 bin dolar seviyesine ulaştığında Mt. Gox, Bitcoin satmaya başlamıştı.

Lakin Polygon, henüz endişeliymiş gibi görünmüyor. Polygon’un kurucusu ve CEO’su Sandeep Nailwal, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda piyasadaki endişelere yanıt olarak kilidi açılan tüm tokenlerin ekosistemi desteklemek için kullanılacağını ve yeniden stake edileceğini veya kilitleneceğini açıkladı.

Blockworks araştırmacısının yayınladığı iddialar üzerine Naiwal, tokenlerin kilidinin aslında bir yıldan daha uzun bir süre önce açıldığını ve tokenlerin cüzdanlara yeni dağıtılmasının planlı bir karar olduğunu söyledi.

Polygon’da Merkezileşme

Polygon gibi ikinci katman sistemleri destekçileri genellikle yüksek işlem hızı ve düşük işlem maliyetlerini destekliyor. Polygon bu bağlamda işlem maliyetleri açısından kullanılabilecek en ucuz blok zincirlerinden biri olarak görülüyor.

Bununla birlikte Bitcoin’den farklı olarak merkeziyetsizlik, Polygon’un felsefesinin odak noktasında yer almıyor. Hızını ve düşük işlem maliyetlerini optimize etmek için Polygon, merkeziyetsizlikten ödün veriyor.

Polygon bu süreçleri birkaç farklı şekilde yürütüyor.

Doğrulayıcılar

Polygon’un en önemli özelliklerinden biri Proof of Stake (PoS) mekanizması üzerinde çalışıyor olması.

Polygon blok zincirini güvence altına alan yalnızca 100 doğrulayıcı bulunuyor. 9 milyar dolarlık seyreltilmiş bir değerleme ile bu rakam, özellikle çok imzalı cüzdanların her gün tehlikeye girdiği bir ortamda, bu kadar az sayıda insana duyulan büyük bir güven anlamına geliyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

MATIC ve İlk Token Dağıtımı

Polygon’daki en çekişmeli merkezileşme yöntemi ise tokenlerin ilk tahsisinde karşımıza çıkıyor. MATIC, bir ICO parçası olarak ortaya çıktığı için, tokenlerin tahsisine ve bunların hak ediş programlarına Polygon ekibi karar vermişti.

MATIC arzının yüzde 32.3’lük bölümü 5.6 milyar dolar karşılığında satılmıştı. Bu da şimdiye kadar elinde MATIC tutan ICO yatırımcılarının bu yatırımlarının, 300 katın üzerine çıktığı anlamına geliyor.

Bu durum, içeriden bilgi almayan Bitcoin yatırımcılarının aksine büyük MATIC yatırımcılarının, proje ve dolayısıyla fiyatlar üzerinde orantısız bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Dolayısıyla satılsa da satılmasa da tüm MATIC arzının yüzde 14’ünün birkaç saat içerisinde taşınması, Polygon topluluğu arasındaki endişelerin kaynağı olarak görülüyor.

Polygon Köprüsü

Polygon köprüsü, Polygon üzerindeki varlıkların güvenliği konusunda endişe duyanlar tarafından büyük bir sorun olarak kabul ediliyor.

En son yaşanan Nomad Bridge saldırısı gibi köprülere yapılan bilgisayar korsanlığı saldırıları, ikinci katman ve yan zincirleri kullanmaya niyetlenen kullanıcıların riskin farkında olmaları açısından önem teşkil ediyor.

Örneğin Solana blok zinciri bağlantılı Wormhole köprüsü saldırsında 200 binden fazla Ethereum (ETH) çalınmış ve Solana’daki bütün Ethereum’lar bir anda desteksiz kalmıştı. Jump Trading olaya dahil olmasaydı bu saldırı Solana için bir felaket anlamına gelecekti.

2022’de yaşanan en büyük saldırılardan olan Ronin, Harmony ve Poly Network köprüsü saldırıları şimdiye kadar milyarlarca doların çalınmasına yol açtı. Saldırıların sayısında herhangi bir azalma görülmemesi yatırımcıları endişeye sevk ediyor.

Polygon köprülerini güvence altına almak için çoklu imza cüzdanı yönteminin yeterince iyi olmadığının farkında olsa da henüz alternatif bir uygulamaya geçilmedi.

Köprü, Polygon’daki merkezileşme için bir numaralı risk faktörü olarak görülüyor. Zira bu çalışma biçimi, ağ üzerinden gece boyunca büyük miktarlarda dijital varlığın çalınabileceği ve blok zincirinin işe yaramaz hale gelebileceği anlamına geliyor.

Sonuç olarak bu dönem Polygon topluluğu için başlı başına bir sorun teşkil etmese de 1.4 milyar MATIC’in hızlı hareketi, bu hamle daha önce açıklanmış olsa dahi yatırımcılar arasında endişelere yol açıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.