Popüler altcoin Polkadot ekosisteminde yer alan Acala Network, bilgisayar korsanlarının son hedefi oldu. 1.2 milyar dolarlık kripto paranın çalındığı belirtiliyor.

Kripto dünyasında yaşanan bilgisayar korsanlığı saldırılarına bir yenisi daha eklendi. Bu seferki hack kurbanı, popüler altcoin Polkadot’un DeFi ekosisteminde yer alan Acala Network oldu.

Acala Network, 14 Ağustos günü resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda likidite havuzunda yaşanan bir hata sebebiyle bilgisayar korsanlarının hedefi olduğunu duyurdu.

Hack olayının ardından Acala Network üzerindeki bir stablecoin olan Acala Dollar (aUSD), yüzde 80’den fazla değer kaybı yaşadı ve peg’i (1 dolara olan sabitlik durumu) bozuldu.

Honzon Protokolünde Hata Tespit Edildi – Ağ Bakım Moduna Alındı

Ağ üzerinden yapılan incelemeler sonunda saldırının iBTC/AUSD likidite havuzunda yaşanan bir açık sebebiyle meydana geldiği anlaşıldı.

Acala, “aUSD’yi etkileyen Honzon protokolünde bir yapılandırma sorunu olduğunu tespit ettik. Sorunu araştırırken Acala’daki operasyonları duraklatmak için acil bir oylamadan geçiyoruz. Normal ağ operasyonlarına döndüğümüzde sizleri bilgilendireceğiz.” dedi.

Hızlı bir DAO (Merkeziyetsiz otonom organizasyonu) oylamasıyla Acale Network’ün geçici süreliğine bakım moduna alınmasına karar verilirken yanlışlıkla basılan tokenlerin dondurulduğu belirtildi.

Acala ekibi ayrıca, sistemdeki açık sebebiyle bu aUSD’leri “yanlışlıkla” ele geçiren kullanıcılara da bu varlıkları aktarmak için kullanabilecekleri bilgileri paylaştı.

“Yanlışlıkla basılmış aUSD alıcısı veya Acala’da olmayan bir token için bu aUSD’lerden takas işlemi yapan bir beyaz şapkalıysanız, lütfen bunları aşağıdaki adreslere aktarın:

Polkadot ağı için:

13YMK2eYoAvStnzReuxBjMrAvPXmmdsURwZvc62PrdXimbNy

Moonbeam ağı için: 0x7369626cd007000000000000000000000000000000.

Yanlışlıkla basılan aUSD’nin takasından elde edilen ACA sahibi/alıcısıysanız, lütfen aşağıdaki adrese havale edin:

23M5ttkmR6KcoTAAE6gcmibnKFtVaTP5yxnY8HF1BmrJ2A1i”

çağrısında bulunuldu.

Acale ekibi yanlışlıkla basılan dijital varlıkların aktarıldığı hesabı belirlediklerini ve çalışmaların devam ettiğini de ekledi.

Binance CEO’su: “Saldırgan Cüzdanında 1 Milyarın Üzerinde $AUSD Tutuyor”

Acala çalınan miktara ilişkin henüz bilgi vermemiş olsa da Binance CEO’su Changpeng Zhao bir Twitter gönderisinde konuyu takip ettiklerini ve

Acala Dollar’ın Binance’de listelenmediğini belirtti. CZ,

“ACALA protokolünün gizliliği ihlal edilmiş durumda. Görünen o ki iBTC/AUSD havuzunda bir hata var ve saldırgan cüzdanında 1 milyarın üzerinde $AUSD tutuyor. Konuyu takip ediyoruz. (AUSD Binance üzerinde listelenmiyor)” dedi.

Stablecoinler Acala Zincirinden Çıkarıldı İddiası

Saldırıyla ilgili olarak kripto para analisti @Alice_und_Bob ise, peg bozulmasının iBTC/aUSD likidite havuzunda yanlışlıkla basılan 1,2 milyar ABD Doları’ndan kaynaklandığını ve ciddi bir dengesizliğe neden olduğunu paylaştı.

Analist ayrıca, yanlışlıkla basılan bazı stabilecoinlerin Acala zincirinden çıkarıldığını ve tahmini 1,6 milyon ABD dolar zarara neden olduğunu iddia etti.

Acala Dollar’ın Peg’i Bozuldu

Acala Network üzerindeki bir stablecoin olan Acala Dollar (aUSD), saldırının ardından yüzde 80’den fazla değer kaybı yaşadı ve 1 dolara olan sabitlik durumu (peg) bozuldu.

Saldırının ardından stablecoin, tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) olan 0.58 dolara kadar geriledi.

Gerileme Acala Dollar’ın 30 Haziran’dan bu yana ilk kez 1,03 dolar seviyesine yükselmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Bu yazı yazıldığı esnada Acala Dollar (aUSD), 0.90 dolardan işlem görüyor.

Hack saldırısı ile birlikte Acala Token ACA’nın fiyatında da yüzde 15 civarında düşüş kaydedildi. ACA token an itibarıyla 0.26 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Peg Bozulması Luna Krizini Hatırlattı

Acala Dollar (aUSD), peg bozulması yaşayan yani 1 dolara olan sabitliği bozulan son stablecoin oldu.

Bu saldırı akıllara geçtiğimiz aylarda benzer bir sorun yaşayan Terra (LUNA) ‘yı getirdi.

Terra (LUNA) da peg bozulması sorunu yaşamış ve ardından ekosistemde zincirleme krizler baş göstermişti.

Acala Network saldırında çalınan dijital varlıkların henüz ağdan çıkarılmamış ve ekip kontrolünün kaybedilmemiş olması ise şimdilik Luna benzeri ciddi bir krizin önündeki engel olarak görülüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.