Özbekistan’ın kripto para birimi düzenleyicisi, ülkedeki alternatif ödeme sistemlerini çok sıkı bir şekilde kontrol altında tutmak için uluslararası kripto para borsalarına erişimi engelledi.

Özbekistan’da lisanssız faaliyet gösterdiği iddialarıyla bir dizi büyük uluslararası kripto borsasına erişim engeli getirildi. 9 Ağustos’tan bu yana, uluslararası borsalar aracılığıyla Bitcoin satın almak ve diğer kripto para birimlerinde işlem yapmak isteyen yatırımcılar internet sitelerini açamıyor.

Özbekistan’da kripto para madenciliği ve piyasalarını düzenleyen Ulusal Perspektif Projeleri Ajansı (NAPP), borsaların almaları gereken lisansları olmadan faaliyet gösterdikleri için bloke edildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, engellenen kripto para borsalarının lisans alma süreçlerini tamamladığında ve yasalara uygun bir şekilde sunucularını Özbekistan’a yerleştirme şartını getirdiklerinde faaliyetlerine devam edebilecekleri ifade edildi.

Açıklamaya göre, ülke içindeki Özbek vatandaşları hakkında kişisel verileri depolayan sunucuların barındırılmasını gerektiren mevzuat ihlal ediliyordu.

Birçok Uygulamaya Erişilemiyor

Dünyanın en büyük sosyal ağlarından bazıları, bu özel düzenlemeye uymayarak kuralları ihlal etti. Bu ayın başlarında hükümet Twitter, Rus sosyal medyası Vkontakte ve Çin’in mesajlaşma uygulaması WeChat’inin engelini kaldırdı, ancak TikTok da dahil olmak üzere diğer başlıca uygulamalara erişilemiyor.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, hizmetlerinin engellendiğini doğruladı ve Özbekistan hükümetiyle ülkedeki durumları hakkında müzakerelerde olduklarını bildirdi.

NAPP, uluslararası borsaların, “Özbekistan Cumhuriyeti topraklarına sunucular yerleştirme gerekliliklerine uymadan vatandaşlardan kişisel veriler talep ettiğini” açıkladı.

Öte yandan açıklamada, “Kripto varlıklarla yapılan işlemler için hiçbir yasal sorumluluk yok ve işlemler meşru, ayrıca Özbekistan Cumhuriyeti vatandaşlarının kişisel verilerinin gizliliğinin uygun bir şekilde saklanmasını ve korunmasını garanti edemiyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

Bu veri depolama kuralları geçen yıldan beri yürürlükte.

Sanal para birimlerindeki ticareti düzenleme çabaları, 2018’de Özbekistan’ın kripto para işlemlerini yasallaştırmasıyla başladı. Nisan ayında Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, kripto para ticareti ve madenciliği düzenlemesine ilişkin bir kararnameye imza attı.

Kripto Para Borsalarına Lisansla Faaliyet Gösterme Şartı

Düzenlemelere göre, kripto para borsalarının Özbekistan’da lisansla faaliyet göstermesi gerekiyor. NAPP, 1 Ocak 2023’ten itibaren Özbek vatandaşlarının ve şirketlerinin yasal olarak yalnızca lisanslı kripto para borsalarıyla işlem yapabileceklerini vurguladı.

Lisanslı kripto borsalarının, kullanıcıların kimliklerini doğrulaması ve beş yıl boyunca her işlemle ilgili verileri saklaması gerekiyor. Borsaları lisans almaya zorlamak, hükümetin onları izlemesine ve vergilendirmesine olanak tanıyor.

Ülkede şu anda yalnızca, Güney Kore’nin Kobea Grubuna ait olan UZNEX adlı bir lisanslı kripto para borsası bulunuyor. Taşkent merkezli platform, Özbekistan’daki kullanıcılar için erişilebilir olmaya devam ediyor.

Yabancı kripto para borsaları, veri depolama kurallarına uymaları ve kullanıcıların kimliklerini doğrulamaları durumunda lisans almaya hak kazanacak. Yürütme emri ayrıca herhangi bir madencilik operatörünün sertifika almasını ve kripto madenciliği şirketlerinin ulusal siciline kaydolmasını zorunlu kıldı.

Alınan sıkı önlemlerin, “kripto para birimlerinin Rus yaptırımlarından kaçınmak adına kötüye kullanılabileceği endişelerinin sonucu” olduğu yorumları yapıldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.